Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Tema 1. Notiunea, particularitătile specifice si principiile DPI

-Ce este proprietatea intelectuală?

Proprietatea intelectuala, prescurtat PI, se refera la: inventii (brevete), opere literare si artistice, simboluri, nume, imagini, design, utilizate in activitati comerciale. Detinatorul proprietatii intelectuale poate controla si trebuie rasplatit pentru uzul acesteia, si acest fapt incurajeaza inovatia si creativitatea spre beneficiul umanitatii.

Proprietatea intelectuala este impartita in doua categorii principale:

• Dreptul de autor (Copyright), care include lucrari literare si artistice precum romane, poeme, piese de teatru, jocuri, filme, opere muzicale, situri web, picturi, fotografii, sculpturi, arhitectura, etc. Drepturile conexe includ drepturile artistilor aparute ca urmare a interpretarii, drepturile legate de inregistrarile efectuate de producatorii de fonograme si drepturile aparute urmare a emisiei programelor de radio si televiziune.

• Proprietatea industriala, care include brevete de inventie (patente), marci si indicatii geografice, desene si modele industriale, si topografii pentru produse semiconductoare.

-Ce se înţelege prin drepturi de proprietate intelectuală?

Drepturile de proprietate intelectuală sunt drepturi de proprietate ca toate celelalte - ele permit creatorului sau proprietarului unui brevet de invenţie, al unei mărci sau al unei opere protejate prin drept de autor să beneficieze de pe urma muncii sau a investiţiei sale.

Aceste drepturi sunt evidenţiate în articolul 27 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului care stipulează faptul că fiecare om trebuie să beneficieze de protecţia drepturilor morale şi materiale care decurg din orice lucrare ştiinţifică, literară sau artistică al cărei autor este.

Dreptul de proprietate intelectuala reprezinta ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatile privind protectia creatiei intelectuale in domeniile industrial, stiintific, literar si artistic, precum si semnele distinctive ale activitatii

de comert.

Obiectul dreptului de proprietate intelectuala

Dreptul proprietatii intelectuale reprezinta acea ramura de drept care studiaza normele juridice ce reglementeaza creatiile intelectuale cu caracter literar, artistic sau stiintific, precum si creatiile intelectuale cu aplicabilitate industriala.

Disciplina dreptului proprietatii intelectuale este formata din doua subramuri:

a) subramura dreptului de autor;

b) subramura dreptului proprietatii industriale.

-De ce trebuie să promovăm şi să protejăm proprietatea intelectuală?

Există mai multe motive care fac ca protecţia proprietăţii să fie imperios necesară.

1) progresul şi prosperitatea umanităţii depind de creativitatea ei în domeniile tehnic şi cultural,

2) protecţia juridică a creaţiilor noi încurajează investiţiile şi conduc la alte inovaţii,

3) promovarea şi protecţia proprietăţii intelectuale stimulează creşterea economică, duc la crearea de noi locuri de muncă şi noi ramuri de activitate şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Un sistem de proprietate intelectuală eficient şi echitabil poate fi de ajutor tuturor ţărilor în exploatarea potenţialului de proprietate intelectuală care este un instrument puternic de dezvoltare economică şi de progres social şi cultural. Acest sistem contribuie la instaurarea unui echilibru între interesele inovatorului şi interesul public, asigurând un mediu propice creativităţii şi invenţiei, în beneficiul tuturor.

-Care sunt avantajele de care poate beneficia fiecare dintre noi?

Drepturile de proprietate intelectuală recompensează creativitatea şi efortul uman care reprezintă motorul progresului umanităţii, iată câteva exemple:

• industria cinematografică, industria înregistrărilor audio şi video, activitatea editorială şi industria software-ului care investesc miliarde de dolari pentru amuzamentul milioanelor de oameni din toate colţurile lumii, nu ar exista fără protecţia dreptului de autor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teme DPI
    • Notiunea, Particularitatile Specifice si Principiile DPI.doc
    • Tema 2.DPI-13.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
8 723 cuvinte
Nr caractere:
51 054 caractere
Marime:
51.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Fortuna
Sus!