Succesiuni-Speta

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

N.M. a silicitat notariatului competent eliberarea certificatului de moştenitor cu privire la bunurilele rămase in urma decesului N.H.

La eliberarea acestuia, N.M. a constatat ca, printer bunurile enumerate in certificatul de moştenitor, nu se aflau certificatele de proprietate ale defunctului eliberate conform Legii nr. 58/1991(Legea privatizării), precum si un teren agricol in suprafaţa de 4 ha situate in extravilan.

Faţa de această situaţie, N.M. s-a adresat cu o cerere in justiţie prin care a cerut reîntregirea masei succesorale cu bunurile de care a fost lipsită.

Reclamanta arată că, in calitate de unică moştenitoare şi soţie supravieţuitoare are, conform dispoziţiilor legale, dreptul de a moşteni intreg patrimoniu lui de cujus, inclusiv drepturile patrimoniale de autor ale acestuia.

Din actele depuse la dosarul cauzei, instanţa reţine faptul ca reclamanta este persoana fizică cu cetăţenie olandeză si, in intr-adevar, este unica moştenititoare a lui N.H.

In aceste circumstante, instanta a admis acţiunea. Aducem explicatii la aceasta afirmaţie si anume:

Prin transmiterea unitară a moştenirii se inţelege patrimoniul defunctului se transmite catre legatari sau/si moştenitorii legali după aceleaşi norme juridice, indiferent de natura si /sau provenienţa ori originea bunurilor care il impun.

Excepţiile de la caracterul transmiterii unitare a moştenirii sunt următoarele:

-art. 5 din Legea nr. 319/1991pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor(obiecte apartinand gospodariei casnice si darurile de nunta);

-art.7 alin.(7) din legea nr. 14/1991 privind salarizarea;

-art. 41 alin(2) din Constitutia Romaniei-cetatenii straini nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in Romania;

-dispozitiile din O.U.G. nr. 88/1997 privind privatizarea societatatilor comeciale, conforrm carora certificatele de proprietate nu pot fi instrainate catre personae fizice sau juridice straine;

-art. 66 din Legea nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat.

Nu sunt considerate excepţii de la caracterul transmiteriii unitare a moştenirii următoarele:

-drepturile patrimoniale de autor;

-asigurărarile contractuale facultative conform Legii nr. 163/1995;

-coexistenţa moştenirii testamentare cu cea legală;

-împărtirea moştenirii de către defunct în mai multe mase deosebite.

Art. 41. alin(2) din Constituţia Romaniei are in vedere orice dobândire, inclusiv cea mortis causa, prin urmare, N.M. nu poate dobandi terenul.

Notarul a procedat correct deoarece N.M. poate beneficia de un echivalent valoric.

Considerând ca la moartea sa N.H. cetăţean român, a lasat două immobile(teren si constructie), ambele in Austria, legea care va guverna dobândirea prin moştenire a acestor immobile este supusa lex rei sitae (desemnează in mod generic legea ţării pe teritoriul căreia se află situat bunul (sau bunurile) in privinta căruia (sau carora) se stabileşte un raport juridic cu aderenţe internaţionale, la data stabilirii acelui raport juridic).

Datorita acestor considerente elaborate si enumerate mai sus, soluţia sentinţei o consider greşită.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Succesiuni-Speta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
826 cuvinte
Nr caractere:
4 869 caractere
Marime:
11.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!