Spețe procedură penală

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1) În data de 1.02.2007, procurorul a dispus prin rechizitoriu trimiterea în judecată a lui A pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi neînceperea urmăririi penale faţă de B pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prin aplicarea art. 10 lit. i1) coroborat cu art. 255 alin. 3 C. pen. Rechizitoriul a fost verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de către conducătorul parchetului, data verificării înscrisă fiind aceea de 4.02.2004.

În data de 15.02.2007, A a formulat, în baza art. 2781, plângere la judecător împotriva dispoziţiei din rechizitoriu privind neînceperea urmăririi penale faţă de B. În faţa judecătorului procurorul a invocat excepţia inadmisibilităţii plângerii invocând următoarele două considerente: a) A nu are calitatea de titular al plângerii; b) nu a urmat într-o primă etapă procedura plângerii la conducătorul parchetului în baza art. 278. În replică A a arătat că: a) are interes procesual în formularea plângerii întrucât prin neînceperea urmăririi penale A iese de sub învinuirea de dare de mită şi preia calitatea de martor, ori ascultarea în noua calitate este în dezavantajul său; b) formularea plângerii la conducătorul parchetului era inutilă din moment ce acesta a confirmat rechizitoriul, implicit deci şi dispoziţia privind neînceperea urmăririi penale faţă de B. În mod firesc, soluţia sa ar fi aceea de respingere a plângerii.

Judecătorul a respins plângerea ca inadmisibilă. Împotriva sentinţei A doreşte să formuleze recurs.

Comentaţi situaţia juridică prezentată şi sentinţa judecătorului. Arătaţi dacă A are motive în susţinerea recursului şi care ar fi aceste motive.

Observații:

modele de spete pentru examenul de procedura penala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spete Procedura Penala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
902 cuvinte
Nr caractere:
4 252 caractere
Marime:
4.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Diana Ionescu
Sus!