Speța dreptul muncii

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Minorul Mugurel Necăjitu, născut la data de 10.02.1989, a încheiat la data de 11.02.2004 un contract de ucenicie la locul de muncă. Minorul a fost înfiat la data de 01.04.2001 de familia Mitică Blându. Soţii Blându au divorţat în anul 2003, minorul fiind încredinţat prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi îngrijire soţiei, respectiv Maria Blându. Contractul de ucenicie a fost semnat în calitate de părinte, având în vedere hotărârea judecătorească de Maria Blându.

Părinţii naturali ai minorului trăiesc.

1. Este contractul valabil?

Da.

La data semnării contractului minorul avea 15 ani şi contractul a fost semnat de Maria Blându în calitate de părinte. Deci, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia muncii .

2. Trebuia semnat contractul de părinţii naturali?

Nu.

Potrivit Legii nr. 273/21.06.2004 privind regimul juridic al adopţiei, “ adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legatura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.”

Unul dintre efectele adopţiei este că, potrivit art. 50 alin.3 din legea amintită , în momentul stabilirii filiaţiei prin adopţie, rudenia firească dintre adoptat şi descendenţii săi, pe de o parte, şi parinţii săi fireşti şi rudele acestora, pe de altă parte, încetează. De asemenea, adoptatorul are faţă de copilul adoptat drepturile şi îndatoririle părintelui firesc faţă de copilul său.

În concluzie, părinţii fireşti nu au dreptul de a participa la semnarea contractului.

3. Contractul trebuia semnat şi de Mitică Blându?

Nu.

În conformitate cu art. 43 din Codul Familiei , părintele divorţat, căruia i s-a încredinţat copilul, exercită cu privire la acesta drepturile părinteşti. Părintele divorţat, căruia nu i s-a încredinţat copilul, păstrează dreptul de a avea legături personale cu acesta, precum şi de a veghea la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea lui profesionala.

Aşadar, la data semnării contractului doar Maria Blându putea exercita drepturile părinteşti întrucât ei i-a fost încredinţat minorul spre creştere şi educare. În cazul de faţă este vorba de dreptul de încuvinţare (acordul) al părintelui la semnarea contractului de ucenicie.

Observații:

Universitatea din Bucuresti

Facultatea de Administratie si Afaceri

Master : Administrarea si dezvoltarea resurselor umane

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Speta Dreptul Muncii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 089 cuvinte
Nr caractere:
5 899 caractere
Marime:
7.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!