Relația dintre Uniunea Europeană și Consiliul Europei

Extras din seminar:

Datorita asemanarii foarte mari intre denumirile unor organisme si institutii europene, exista posibilitatea sa se creeze confuzii intre Consiliul Europei, Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene. Fiecare dintre aceste denumiri desemneaza o institutie particulara, iar folosirea lor hazardata arata doar lipsa de atentie sau ignoranta.

Consiliul Europei şi Uniunea Europeana sunt organizatii diferite de state.

Astfel, Consiliul Europei reprezinta un organism international care grupeaza statele europene in vederea apararii si promovarii idealurilor si principiilor comune, pentru favorizarea progresului economic si social. In prezent organizatia cuprinde 45 de state, printre care si Romania. Orice stat european poate deveni membru al acestei organizatii, daca respecta si intruneste cerintele statutului.Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.

Consiliul European si Consiliul Uniunii Europene sunt institutii ale Uniunii Europene. Consiliul european a fost infiintat prin vointa sefilor de stat si de guvern in anul 1974, cand acestia au hotarat sa se intalneasca cu regularitate, impreuna cu ministrul lor de externe, cu presedintele Comisiei europene si cu vicepresedintele acesteia.

Consiliul european este o institutie cu caracter politic, aparuta pe cale neconventionala si nu printr-un tratat, datorita interesului ca mai inainte de organizarea reuniunilor oficiale ale sefilor de stat si de guvern in cadrul Consiliului Uniunii Europene sa existe o discutie prealabila si o punere de acord a principalilor factori de decizie de la nivelul fiecarui stat in parte.

Consiliul Uniunii Europene a fost infiintat prin tratatele institutive, avand la inceput denumiri diferite: Consiliul Special al ministrilor (prin Tratatul CECA), si Consiliu (prin Tratatele de la Roma, instituind CEE si EURATOM). Dupa unificarea executivelor (1965), denumirea consacrata este cea de Consiliu de ministri sau Consiliul Uniunii Europene.

Consiliul Uniunii Europene este organul legislativ al Uniunii; pentru o gama larga de aspecte comunitare, isi exercita puterea legislativa in codecizie cu Parlamentul European. Consiliul este format dintr-un reprezentant la nivel ministerial al fiecarui stat membru. Membrii Consiliului raspund politic in fata parlamentelor nationale.

Consiliul European reuneste sefii de stat sau de guvern ai Uniunii Europene si pe presedintele Comisiei. Consiliul European defineste orientarile politice generale ale Uniunii Europene. Deciziile adoptate la reuniunile Consiliului European constituie un impuls major în definirea orientarilor politice generale ale Uniunii Europene.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatia dintre Uniunea Europeana si Consiliul Europei.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Marime:
259.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Adrian Popoviciu
Sus!