Procedura penală

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. competenta organelor de up.

a)Competenta procurorului in efectuarea up

• Efectuarea urmaririi proprii de catre procuror.

Procurorul are obligatia sa efectueze personal toate activitatile procedurale privind cauza penala care ii este incredintata.

Criterii:

- up se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror in cazul unor infr cu pericol social ridicat. Ex: tradarea, omorul, lipsirea de libertate in mod ilegal, instigarea la discriminare si alte infr prevazute la art 209 cpp.

- infr contra sig statului, infr sav cu intentie care au avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei

- infr savarsite de judecatori, parlamentari, infr impotriva protectiei muncii

b)competenta organelor de cercetare penala ale politiei judiciare.

Organelle de cercetare penala ale politiei judiciare de drept comun efectueaza cercetarea pt orice infarctiune care nu este data in mod obligatoriu in competenta altor organe de cercetare penala.

Competenta acestor organe nu este conditionata nici de competenta unei anumite instante de a judeca o cauza penala, motiv pt care organelle de cercetare penala ale pol judiciare au in competenta atat fapte ce revin spre solutionare judecatoriei, cat si fapte care intra in competenta altor instante.

c)competenta organelor de cercetare penala speciale.

• Ofiterii anume desemnati de catre comandantii unitatilor militare corp aparte si similare lor sunt competenti sa cerceteze infractiunile comise de militarii in subordine. Cercetarea penala in asemenea cazuri poate fi efectuata si personal de comandantul unitatii militare. Pt infractiunile savarsite de militari in afara unitatilor militare, competenta revine ofiterilor anume desemnati de sefii comenduirilor de garnizoana. Cercetarea poate fi efectuata si personal de sefii acestor comenduiri.

• Ofiterii anume desemnati de comandantii centrelor militare pot cerceta infractiunile ce intra in competenta instantelor militare, savarsite de persoanele civile in legatura cu obligatiile lor militare. Cercetarea poate fi efectuata si personal de catre comandantii centrelor militare. La cererea comandantului centrului militar , organul de politie efectueaza unele acte de cercetare, dupa care inainteaza lucrarile respectivului commandant.

• Pt infractiunile de frontiera, competenta de efectuare a cercetarii o au ofiterii politiei de frontiera, anume desemnati.

• Capitanii porturilor sunt competenti sa efectueze cercetarea penala pt infractiunile contra sigurantei navigatiei pe apa si contra disciplinei si ordinii la bord, precum si pt infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul, savarsite de personalul navigant al marinei civile, daca fapta a pus sau ar fi putut pune in pericol siguranta navei sau a navigatiei.

2. dispozitii obligatorii date de procuror

autorizarea, confirmarea, incuviintarea , infirmarea masurilor procesuale de catre procuror.

• Autorizarea – reprezinta o activitate procesuala prealabila efectuata actului de urmarire respectiv.

• Confirmare actelor de up - organul de cercetare penala este competent sa efectueze un act de cercetare penala, dar valabilitatea este confirmata de catre procuror.

• Incuviintarea – se refera la actele procesuale care intra in competenta org de cercetare penala dar valabilitatea este supusa incuviintarii procurorului care poate fi chiar in timpul cercetarii penale sau ulterior.

• Infirmarea – are loc cand organele de cercetare intocmesc acte cu incalcarea unor acte procedurale.

3. modurile de sesizare a organelor de up

def: sunt mijloace prin care organul de u.p ia cunostinta despre savarsirea unei infractiuni, fiind obligat sa inceapa up.

Clasificare: a) dupa sursa de informare :

- moduri externe( plangerea si denuntul)

- moduri interne( sesizarea din oficiu)

b) dupa efectele pe care le produc:

- moduri de sesizare generale( plangerea, denuntul, sesizarea din oficiu)

- moduri de sesizare speciale( plangerea prealabila, autorizarea organului competent)

c)În raport de organul de UP sesizat

– moduri de sesizare primară în situaţia în care încunoştiinţarea despre săvârşirea unei infracţiuni a ajuns pentru prima dată în faţa unui organ UP: plângerea, denunţul şi sesizarea din oficiu

- moduri de sesizare complementară în situaţia în care cauza a trecut de la un organ la altul prin declinarea competenţei prevăzută de art. 210 Cpr.pen, al 2

Moduri de sesizare generale :

plangerea reprezinta incunostiintarea facuta de o pers fiz sau juridica referitor la o vatamare ce i s-a cauzat prin savarsirea unei infractiuni.

Continut: plangerea trebuie sa cuprinda:

- numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului

- descrierea faptei

- indicarea faptuitorului daca este cunoscut

- indicarea mijloacelor de proba.

Plangerea se face personal sau prin mandatar. Plangerea facuta oral se consemneaza intr-un proces verbal de organul care o primeste.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procedura Penala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 846 cuvinte
Nr caractere:
45 699 caractere
Marime:
36.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Bacan
Sus!