Finanțele publice

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Notiunea de finante

Notiunea de “finante” vine din latinescul “finare”, care inseamna a termina, a incheia, a solution un diferend prin mijlocirea banului, o actiune judecatoreasca sau o hotarare a justitiei in legatura cu plata unei sume de bani. De la aceasta notiune s-a format “financia” si mai tarziu “financia pecuniara”, care inseamna a incheia o tranzactie patrimoniala prin plata unei sume de bani-in genere- si in deseobi o amenda in baza unei carti de judecata. Se presupune ca aceste expresii deriva de la notiunea “finis”, utilizata adesea in sensul de “termen de plata”.

Romanii foloseau notiune de “fiscus” pentru definirea cosului in care se depuneau darile incasate. Tara care a intrebuintat pentru prima oara, inca din sec XV notiunea de finante, in legatura cu gospodaria publica a fost Franta. Astfel in sec XV in Franta se foloseau expresiile “homes de finances” si “financiers” pentru denumirea arendasilor de impozite si a persoanelor care incasau impozitele regelui.

Franta folosea in sec XV si XVI notiunea de “finance” care avea intelesul unei sume de bani, iar “les finances” insemna gospodaria publica, patrimoniul statului.

In sec XV si XVII, in limba germane se foloseau expresiile “finanz” care insemna o plata in bani si “finanzen”, care avea intelesul de camatari, incasatori de bani.

In tara noastra, inca din sec XIX s-a folosit notiunea de fisc care avea intelesul de organ financiar ce incasa impozitele si taxele si amenzile.

Cu timpul, prin finante, in sens larg, se intelegeau veniturile si cheltuielile bugetare, creditul, operatiunile bancare si de bursa, relatiile cambiale, obligatiunile si creantele banesti, ceea ce inseamna relatiile si resursele banesti.

Instituirea primelor elemente de finante si, mai ales, finantele din zilele noastre constituie rezultatul unui process istoric complex si indelungat, care a cuprins intreaga viata economic-sociala. Finantele nu au existat intotdeauna; ele au aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii omenesti, au evoluat de la o oranduire social-economica la alta, continutul economic, functiile si rolul lor fiind determinat de modul de productie respective.

Finantele au aparut atunci cand, ca urmare a accentuarii diviziunii sociale a muncii care a condus la cresterea productivitatii muncii, la sporirea productiei, la dezvoltarea pana la un anumit nivel a relatiilor marfa-bani, economiei de schimb, a aparut proprietatea private, s-a afirmat inegalitatea de avere, societatea s-a schimbat in clase antagoniste. In aceasta conditie s-a ivit necesitatea crearii unor institutii care sa apere proprietatea private, sa protejeze interesele celor avuti, sa garanteze interesele stapanilor de sclavi. Astfel, a aparut statul care a avut de indeplinit functiile interne si cele externe.

Aparitia si formarea organelor statului si, odatat cu aceasta instituirea fortei publice, au facut necesara procurarea de resurse materiale si banesti destinate intretinarii acestui aparat. Pentru intretinerea acestei forte publice este nevoie de contributia cetatenilor, de impozite, de taxe, etc.

Functia interna (principala) urmarea mentinerea ordinei interne si de asigurare a functionarii institutiilor statale. Functiile externe aveau ca scop apararea tarii, a independentei si a suveranitatii nationale si, eventual extinderea teritoriului tarii prin actiuni militare, aggressive, anexioniste etc. indeplinirea acestor functii a condus la cresterea considerabila a necesitatilor de resurse banesti la dispozitia statului.

Dezvoltarea factorilor de productie si a relatiilor marfa – bani, instituirea proprietatii private, aparitia claselor sociale antagoniste si a statului au facut necesara instituirea finantelor.

In oranduirea comunei primitive n-a existat statul, iar anumite functii publice cum erau : aplanarea conflictelor dintre triburi si supravegherea respectarii obiceiurilor si a ritualurilor religioase, apararea unui trib impotriva altui trib, desfasurarea muncii in comun etc. , se indeplineau de catre membrii alesi ai triburilor. Acesti oameni nu dispuneau de resurse material special si nici de mijloace deosebite de constrangere.

Instituirea mai tarziu a organelor statului, infiintarea fortei publice ( organelle de conducere, fortele armate, justitia, politia, inchisorile etc.) a facut necesara procurarea de resurse material si banesti pentru intretinerea acestor organe.

Instituirea si dezvoltarea proprietatii private au atras dupa sine extinderea productiei de marfuri si a schimbului, ceea ce a dus la aparitia banilor ale caror functii au fost indeplinite initial de anumite marfuri (vitele, blanurile, scoicile) iar odata cu descoperirea metalelor au aparut banii metalici. Mai tarziu, descoperirea metalelor pretioase (aurul, argintul, nichelui etc.) a determinat confectionarea banilor din aceste metale.

In oranduirea comunei primitive, in care exista proprietatea comuna asupra mijloacelor de productie si asupra produselor, cand nu aparusera inca banii si nu fusese instituita forta publica, n-au existat finante.

Finantele au aparut in perioada destramarii comunei primitive, concomitant cu nasterea societatii sclavagiste, au evoluat, luand o oarecare dezvoltare in feudalism, extinzandu-se mult in societatea capitalista ca si in oranduirea socialista.

Formele concrete de manifestare a finantelor s-au deosebit deosebit de la o oranduire social-economica la alta si chiar de la un stat la altul in cadrul aceleiasi oranduiri, continutul lor fiind determinat de modul de productie respective, ale carui amprente le purtau.

Necesitatea finantelor

Necesitatea finantelor este determinata de existenta statului care are de indeplinit sarcini, functii si atributii importante in ce priveste organizarea si conducerea activitatii economic-sociale nationale, dezvoltarea factorilor de productie, a invatamantului, a culturii, ocrotirea sanatatii, infaptuirea asigurarilor si a protectiei sociale, apararea independentei si suveranitatii tarii, adica pentru satisfacerea cerintelor generale ale societatii si ale membrilor sai.

Pentru ca statul sa-si indeplineasca prerogativele si functiile sale este necesara mobilizarea la dispozitia sa a unei parti din produsul national brut sub forma baneasca, sa-si formeze si sa utilizeze anumite fonduri banesti, cu alte cuvinte este necesara existent finantelor, dezvoltarea si intarirea lor continua, perfectionarea atat a instrumentelor financiare, cat si a formelor si metodelor activitatii financiare.

Finantele au un character istoric; dupa cum au aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii se considera ca ele au sa dispara atunci cand vor disparea cauzele care le-au dat nastere si nu va mai fi necesara existent lor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantele Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 362 cuvinte
Nr caractere:
14 930 caractere
Marime:
12.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Zdanovsky Alice
Sus!