Domeniul Public

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Noțiune

Crearea termenului de ‘’domeniu public’’ și mai ales a conținutului acestei noțiuni a fost rezultatul unei necesitǎți economice pt. cǎ in toate epocile istorices-a simțit nevoia delimitǎrii unei categorii de bunuri care sǎ fie scoase de sub incidența dreptului comun și sǎ fie supuse unor reglementǎri juridice cu caractere speciale.

Termenul de ‘’domeniu public’’ a fost creat in doctrina francezǎ unde s-a susținut cǎ statul are douǎ categorii de bunuri:

- bunuri pe care le posedǎ și le folosește ca orice particular, ca sursǎ de venit.

- bunuri aservite prin lege folosirii tuturor, fiind in mod direct, fie prin intermediul unui serv. public.

Bunurile din categoria 1 formeazǎ domeniul privat al statului, acesta fiind un domeniu de profit

Bunurile din categoria 2 intrǎ in domeniul public ce este un domeniu de protecție.

Constituția RO nu utilizeazǎ termenul de domeniu public. Noțiunea este insǎ subințeleasǎ din dispoz. Art. 136 care reglementeazǎ proprietatea publicǎ și proprietatea privatǎ ca forme ale dr. de proprietate.

Propr. publicǎ aparține statului dacǎ este de interes național sau unitǎții administrativ-teritoriale dacǎ este de interes județean/local.

Potrivit art. 136(3) din Constituție, bogǎțiile de interes public ale subsolului, spațiului aerian, apele cu potențial energetic valorificabil de interes național, plajele, marea teritorialǎ, resursele naturale ale zonei economice exclusive și ale platoului continental si alte asemenea bunuri stabilite ca atere prin lege organicǎ formeazǎ obiectul exclusiv al proprietǎții publice.

In domeniul public insǎ intrǎ nu numai bunurile proprietǎții publice ci și unele bunuri - proprietate privatǎ a statului sau a unitǎții adm.-teritoriale sau chiar a persoanei fizice și juridice de dr. privat.

Domeniul public = cuprinde acele bunuri publice/private care prin natura lor sau destinație expresǎ a legii trebuie pǎstrate și transmise generațiilor viitoare, reprezentând valori destinate a fi folosite in interes public, direct sau prin intermediul unui serviciu public și sunt supuse unui regim juridic administrativ sau unui regim mixt in care regimul de putere publicǎ are rolul determinant, aceste bunuri aflandu-se in proprietatea sau, dupǎ caz, in paza juridicǎ a unei persoane juridice de dr. public.

Domeniul public și domeniul privat al statului formeazǎ DOMENIUL ADMINISTRATIV.

Aceastǎ noțiune nu se confundǎ cu noțiunea de patrimoniu al statului pt. cǎ in domeniul administrative intrǎ doar bunuri mobile/imobile pe când in patrimoniu intrǎ și alte drepturi și obligații cu aceste caracterere.

Trǎsǎturile domeniului public:

1. prin natura lor sau destinație expresǎ a legii aceste bunuri trebuie sǎ intre in categoria celor care trebuie protejate și transmise generațiilor urmǎtoare. Este vorba despre bunuri create in prezent/anterior care prezintǎ o valoare deosebitǎ d.p.d.v. cultural, istoric, științific, arheologic, dar și tehnic sau economic.

2. bunurile din domeniul public trebuie sǎ aibǎ semnificația unei valori de interes public prin aceea cǎ, fie aparțin patrimoniului național, fie sunt destinate unei folosințe de interes public. Aceastǎ folosințǎ poate fi efectivǎ/potențialǎ , directǎ/indirectǎ.

3. aceste bunuri trebuie sǎ fie supuse unui regim juridic de dr. administrativ care cuprinde atât reglementǎrile exercitǎrii dr. de proprietate publicǎ, cât și limitarea exercitǎrii dr. de proprietate privatǎ in vederea ocrotirii unor valori de interes general.

4. regimul domeniului public se constituie ca o modificare esențialǎ adusǎ reglementarilor exercitǎrii dr. de proprietate din dreptul civil pt. bunurile propriet. Publice sunt imprescriptibile, inalienabile, insesizabile; bunurile propr. Private care intrǎ in domeniul public sunt alienabile, prescriptibile, sesizabile cu anumite limitǎri și restricții de la care nu se poate deroga; iar bunurile din domeniul privat al statului și unitǎțile adm.-teritoriale sunt alienabile, prescript., sesizabile in aceleași condiții ca și cele ale oricǎrui particular.

5. bunurile din domeniul public trebuie sǎ fie in proprietatea unei persoane juridice, politico-teritoriale ale dr. administrativ sau in paza juridicǎ a unei persoane juridice de drept public care acționeazǎ in numele și cu autoritatea statului.

Clasificarea bunurilor din domeniul public:

A. D.p.d.v. al interesului pe care il prezintǎ:

1.Dom. public de interes național

2.Dom. public de interes județean

3.Dom. public de interes orǎșenesc/comunal

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Domeniul Public.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 312 cuvinte
Nr caractere:
13 184 caractere
Marime:
14.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Tiberiu Pavelescu
Sus!