Diferența dintre Consiliul Europei și Consiliul European

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Conceptul de DPE

2. Diversitatea DPE

3. Unitatea DPE

1. Conceptul de DPE

Pe linga dreptul penal national exista si un drept penal extranational care intereseaza 2 sau mai multe state si care poate fi denumit un drept penal international in sens larg.

Dreptul penal international – vizeaza institutiile reglementate prin conventii internationale intre state(extradare, institutii rogatorii), si dreptul international penal , care vizeaza infractiunile internationale (fapte, crime, delicate)- genocid, infractiunile de razboi.

Exista 3 aspecte al e DIP :

1. Dreptul penal care nu intereseaza decit 2 state si care impune unele probleme clasice.

Problem care apar fiind solutionate prin incheierea tratatelor de asistenta international.

2. DP mondial dirijat si supravegheat de catre ONU – se bazeaza in principiu pe jurisprudenta tribunalelor ad-hoc (Tokio,Fosta Iugoslvie) precum si pe conventiile internationale care incrimineaza aceste infractiuni.

Trasaturile commune cu DP natonal

Criteriile de delimitare a infractiunilor sunt aceleasi;

Principiile raspunderii penale sunt preluate din dreptul penal national;

In ambele discipline raspunderea este fundamentata pe alementul moral al infractiunii adiva vinovatia.

3. Dreptul penal regional in cadrul unei conferinte din 1992 de la Helsinki Asociatia international de drept penal a conceput prin termenul de reorganizare o colaborare international care implica cal putin 3 state independente apartinind unei entitati geaografice bine precizate. Anume in acest contex apare DPE.

DPE – reprezinta un ansamblu de norme penale(substantiale , procedural, penitenciare)commune mai multor state europene in vederea luptei impotriva criminalitatii si in special contra criminalitatii transnationale organizate.

Caracteristicile DPE

Existenta obstacolelor sau a barierelor in crearea si valorificarea DPE;

Primul Obstacol –problema suveranitatii statelor din aceste considerente DPE acorda o importanta primordial unor asemenea valor cum este democratia, statul de drept si drepturile omului.

Al 2-lea obstacol-consta in particularitatile nationale ale dreptului penal intern, una dintre acestea fiind deosebirea dintre cele 2 sisteme de drept existente in Europa : romano-germanic si common law.

Pt excluderea acestor obstacole in calificarea DPE pot fi aplicare 2 solutii:

a. Omogenizarea legislatiei in domeniul penal national pt ca infractorii sa nu scape de raspundere. Pe de alta parte DPE ofera conventii de asistenta reciproca si principia diriguitoare care faciliteaza procedura penala. In ceea ce priveste armonizarea legislatiei penal e este de remarcat si rolul determinant al Consiliului Europei, si anume –a Comitetului European pentru problem criminale, creat in 1949, care a devenit azi un Comitet director in probleme penale, adoptind Recomandari si Rezolutii.

b. Armonizarea legislatiei in domeniul penal- aceasta necessitate decurge din internationalizarea criminalitatii(criminalitatea fiind din ce in ce mai periculoasa , fiind vorba de criminalitatea organizata organizata, mafia,terrorism, traffic de droguri). In concluzie odata ce crima devine internationala ar fi necesar ca si DP sa se internationalizeze.

DPE este necesar pt a compensa deficitul de securitateaparut ca urmare a disparitiilor frontierelor ceea c ear contribui la o lupta mai eficienta impotriva criminalitatii.

Eoropa este un spatiu geografic care implica ,, o inventie penala la nivel European si justifica includerea materiei penale in cadrul procesului de apropiere a sistemelor juridice in prezent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul European
    • Diferenta dintre Consiliul Uniunii Europene.docx
    • penal european.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 372 cuvinte
Nr caractere:
31 175 caractere
Marime:
60.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Vidaicu Mihaela
Sus!