Determinarea conținutului laturii obiective în procesul calificării infracțiunii

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Infractiune se considera conduita prejudiciabila a persoanei care corespunde anumitor semne fixate in legea penala, semne care in totalitatea lor se numesc componenta a infractiunii. Caracterul si gradul prejudiciabil ale infractiunii, descries in lege ca o component de infractiune, depinde de caracterul obiectului la care se atenteaza, de caracterul laturii obiective, de particularitatile subiectului si de caracterul laturii subiective ale faptei infractionale.

Analizind latura obiectiva a infractiunii putem evidentia un sir de caracteristici:

1. Latura obiectiva reprezinta aspectul exteriorizat al comportamentului persoanei ce a comis o infractiune, manifestarea in afara, reprezentind totalitatea semnelor si circumstantelor obiective si exterioare a infractiunii, ce caracterizeaza atentarea la obiectul infractiunii.

2. Fiecare din semnele infractiunii sunt social periculoase, exprimate printr-o infractiune sau alta si prin gradul prejudiciabil al acesteia.

3. In calitate de semne a laturii obiective a unei componente concrete de infractiune se prezinta semnele semnificative a laturii ce se evidentiaza din multimea semnelor posibile corespunzatoare tipului de infractiune. Acest fapt permite a distinge latura obiectiva a unei componente concrete de infractiune de latura obiectiva a unor infractiuni de acelasi gen. in acest sens doctrina penala clasifica semnele in: obligatorii si facultative. Acestea reflecat greutatea specifica a semnelor laturii obiective la constructia componentei de infractiune concrete, contribuie la calificarea infractiunii, precum si al individualizarea raspunderii si pedepsei penale.

4. Semnele laturii obiective a componentei de infractiune au o importanta juridica. Astfel, atit semnele pozitive, cit si cele negative sunt prevazute in Partea speciala a Codului Penal.

5. Latura obiectiva o constituie fapta prejudiciabila , ilegala care se savirseste intr-un anumit loc si intr-o anumita perioada de timp, prin intermediul unui anumit mijloc sau a unei metode.

6. In continutul laturii obiective sunt incluse urmarile prejudiciabile care s-au produs ori s-ar produce ca rezultatul savirsirii faptei.

Trebuie de mentionat faptul ca in dispozitiile articolelor Partii speciale sunt incluse in special semenle laturii obiective a componentei de infractiune. Aceste semne sunt criterii mai importante in delimitarea unei infractiuni de alta si ca rezultat permit o calificare corecta.

Astfel, latura obiectiva a infractiunii reprezinta un proces al atentatului prejudiciabil si ilegal asupra intereselor ocrotite de lege, un aspect exterior al acestuia, din punct de vedere al desfasurarii consecutive a acestor fenomene si evenimente, care incep cu actiunea sau inactiunea prejudiciabila si se consuma cu survenirea consecintelor infractionale.

Latura obiectiva a infractiunii consta din trei elemente consecutive:

1. Actiunea sau inactiunea, comise intr-un anumit timp, loc, imprejurare, prin anumite metode sau cu anumite mijloace.

2. Consecintele prejudiciabile sau primejdia reala a survenirii lor.

3. Raportul cauzal dintre actiunile si inactiunile prejudiciabile si urmarile lor.

Actiunea prejudiciabila

Legislatia penala interzice, amenintind cu pedeapsa penala, comiterea unor actiuni concrete sau prescrie sa se actioneze activ intr-un anumit mod. Astfel, interdictia sau prescriptia pot si incalcate printr-o actiune, cit si printr-o inactiune.

Actiunea prejudiciabila este o forma activa a conduitei omului, o comportare constienta si volitiva, care poate fi comisa cu o miscare a corpului (ex: lovirea cu pumnul, cu piciorul, cu un cutit), fie prin savirsirea unui act care legea il interzice (trecerea peste frontiera vamala a RM a marfurilor), fie printr-o activitate prejudiciabila mai putin sau mai mult indelungata (participarea la activitatea unei bande armate, atragerea minorilor la activitati criminale).

Un iresponsabil care nu constientizeaza actiunile sale sau nu poate sa le dirijeze din cauza starii patologice, nu actioneza in sensul juridico-penal, orice crima ar savirsi si orice dauna ar cauza, deoarece actiunea prejudiciabila este o conduita constienta si volitiva.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Continutului Laturii Obiective in Procesul Calificarii Infractiunii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 946 cuvinte
Nr caractere:
12 893 caractere
Marime:
20.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!