Contravenția - aspecte de procedură administrativă

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1.Alegerea Consiliului Local

Consiliile locale se aleg prin vot universal, direct, secret si liber exprimat, pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista.

Au dreptul de a alege cetateni romani care au implinit varsta de 18 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor.

Dreptul de vot se exercita numai in comuna,orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ – teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul.

Au dreptul de a fi alesi consilierii in consiliile locale cetatenii cu drept de vot care au implinit varsta de 23 ani, daca nu le este interzisa prin lege asocierea in partide politice. La aceasta functie pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ – teritoriale in care urmeaza sa fie alese.

Pentru alegerea consiliilor locale, fiecare comuna, oras, municipiu si subdiviziune administrativ – teritoriala a municipiului constituie o circumscriptie electorala, care se numeroteaza in cadrul judetului de catre prefecti si se aduce la cunostinta populatiei de catre primar, in termen de zece zile de la stabilirea datei alegerilor.

Legea nr.70/1991, privind alegerile locale, consacra totodata intr-un capitol special un sistem de garantii juridice deosebite, menite a asigura respectarea dispozitiilor sale si aceasta in afara de posibilitatea utilizarii de catre cei interesati, a plangerilor, intampinarilor sau contestatiilor despre care am amintit mai inainte. Este vorba de calificare drept contraventii sau infractiuni a unor fapte care incalca prevederile acestei legi. Legea mai cuprinde dispozitii speciale si cu privire la constatarea contraventiilor (aceasta facandu-se in unele cazuri de ofiterii si subofiterii de politie,in altele de catre primarii si imputernicitii acestora si uneori chiar de presedintii birourilor electorale), aplicarea sanctiunilor contraventionale (care pentru anumite fapte este amenda, iar pentru altele , inchisoarea contraventionala), precum si la pedeapsa cu inchisoarea( pentru faptele infractionale), ale carei limte sunt cuprinse intre sase luni si zece ani.

2. Constituirea Consiliilor Locale

Dupa stabilirea rezultatului votarii, deci dupa alegerea numarului de consilieri prevazut de lege pentru consiliul local respectiv si eliberarea certificatului doveditor al alegerii fiecarui consilier, urmeaza sa se constituie consiliul local, ca autoritate format din toti consilierii alesi.

Constituirea consiliului local se face in termen de 30 de zile de la data alegerilor.In acest scop, consilierii alesi sunt convocati in sedinta de prefectul judetului. La sedinta de constituire participa prefectul sau reprezentantul sau. La sedinta este convocat si primarul nou-ales, chiar daca procedura de validare a sa nu a fost finalizata.

Sedinta este legal constituita daca sunt prezenti consilierii in proportie de doua treimi.

Desi, numarul de consilieri prevazut de lege pentru consiliul local are caracter imperativ, legea prevede ca proportia de doua treimi ceruta pentru sedinta de constituire se raporteaza la numarul de consilierii alesi, nu la numarul consilierilor prevazut de lege.

In cazul in care aceasta prezenta nu este asigurata, sedinta se va tine drept peste trei zile. Daca nici la a doua convocare sedinta nu se poate constitui legal, se va proceda la o noua convocare, peste trei zile. La noua convocare,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contraventia - Aspecte de Procedura Administrativa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 263 cuvinte
Nr caractere:
13 880 caractere
Marime:
10.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!