Conspect Succesiuni

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

TITLUL I

-Consideratii generale asupra materiei mostenirii-

Capitol I

Raportul de drept succesoral

1. 1. Notiunea raportului de drept succesoral:

Raportul de drept succesoral reprezinta relatia sociala cu character patrimonial, reglementata de norma de drept succesoral.

Prin intermediul mostenirii are loc transmisiunea catre mostenitori a drepturilor si obligatiilor cu caracter patrimonial ale defunctului.

! Nu poate exista caracter exceptional prin care sa fie transmise ,prin mostenire, drepturile personale nepatrimoniale ale defunctului,acestea incetand odata cu titularul lor.Chiar si unele drepturi si obligatii patrimoniale ale defunctului,contracte sau nascute [ex.: lege intuit personae ori care au caracter viager (dreptul la salariu/pensie, dreptul de uz sau de usufruct,obligatia de intretinere etc.)] inceteaza prin moartea acestuia si nu se transmit mostenitorilor.

Caracter exclusiv patrimonial prezinta raportul de drept succesoral in ipoteza in care izvorul acestuia este reprezentat de testament,iar acesta din urma contine,pe langa legate,alte dispozitii precum o dezmostenire,revocarea unui testament anterior,recunoasterea filiatiei etc.De asemenea,raportul de drept succesoral prezinta exclusiv caracter patrimonial,si in ipoteza in care actul de ultima vointa a testatorului nu contine legate,ci alte dispozitii testamentare,situatie in care suntem in prezenta mostenirii legale.

● Elemente ale raportului de drept succesoral:

a) raportul juridic de drept succesoral reprezinta o relatie sociala (stabilita intre oameni,priviti mod individual ca persoane fizice sau in mod colectiv ca persoane juridice);

b) relatia sociala prezinta caracter patrimonial;

c) pt. a devein raport de drept succesoral,relatia sociala trebuie sa fie reglementata de o norma a dreptului succesoral;

1. 2. Izvoarele raportului de drept succesoral:

Pt. nasterea unui raport de drept succesoral concret ale carui elemente sunt strict determinate,in comparative cu cele ale raportului de drept succesoral abstract,este necesara,in plus,existent unei a treia premise,si anume faptele juridice.

Faptele juridice reprezinta pt. raportul de drept succesoral atat premise cat si izvor.

● Clasificare a faptelor juridice,ca izvor al raportului de drept succesoral:

A. In functie de dependenta lor fata de vointa omului,izvoarele raportului de drept succesoral se impart in:

a) Fapte naturale (evenimente) → faptele produse in absenta oricarei vointe umane,dar carora legea le confera semnificatie juridical,de producerea lor legand nasterea unui raport de drept succesoral.

Sunt retinute ca fiind evenimente urmatoarele:

- nasterea si conceptia persoanei fizice [de la nastere,persoana fizica dobandeste aptitudinea de a culege o mostenire,adica dobandeste capacitea de folosinta; de asemenea faptul conceptiei persoanei fizice capata,in material dreptului succesoral,rezonanta juridical,intrucat ii permite acesteia sa culeaga o mostenire,sub condita de a se naste vie (art. 36 NCC.)];

- decesul persoanei fizice (prin moarte,se transmit catre mostenitorii persoanei fizice drepturile si obligatiile cu caracter patrimonial ale acesteia;moartea persoanei fizice este evenimentul care declanseaza nasterea raportului de drept succesoral);

- varsta persoanei fizice (varsta persoanei fizice nu prezinta nicio relevanta in ceea ce-l priveste pe defunctul care nu a lasat testament si nici cat priveste mostenritorii legali sau legatarii,acestia ptand culege mostenirea daca detin cel putin capacitatea anticipata de folosinta).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conspect Succesiuni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
199 pagini
Imagini extrase:
199 imagini
Nr cuvinte:
50 429 cuvinte
Nr caractere:
324 203 caractere
Marime:
141.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!