Fapte de Comerț Obiective

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Operatiuni de interpunere în schimb si circulatie:

1. Operatiunea de vânzare-cumparare este similara din punct de vedere al structurii sale operatiunii de vânzare cumparare civila. Aceasta operatiune presupune un contract prin care una dintre parti, vânzatorul se obliga sa transmita celeilalte parti dreptul de proprietate asupra unui bun în schimbul unui pret conform art. 1294 cod civil.

Ceea ce deosebeste însa vânzarea cumpararea comerciala de operatiunea civila este pe de o parte obiectul acesteia pe de alta parte finalitatea operatiunii, astfel obiect al vânzarii cumpararii comerciale îl pot forma numai bunuri mobile, bunurile imobile facând parte strict din circuitul civil, cu alte cuvinte operatiunile cu bunuri imobile vor avea întotdeauna caracter civil indiferent de calitatea partilor implicate în raportul juridic respectiv.

În ceea ce priveste finalitatea vânzarii cumpararii comerciale, acestea se concretizeaza în intentia cumparatorului de revânzare a bunului astfel dobândit. Din acest motiv se poate spune ca trasatura caracteristica a vânzarii cumpararii comerciale o constituie intentia de revânzare care însa trebuie sa îndeplineasca cumulativ o serie de conditii pentru ca operatiunea sa aiba caracter comercial si anume:

- intentia de revânzare trebuie sa existe în chiar momentul încheierii contractului de vânzare cumparare;

- aceasta intentie de revânzare sa fie facuta cunoscuta de cumparator vânzatorului bunului respectiv. Acest lucru se poate face în mod expres. (exemplu cumpararea bunului respectiv pe numele unui comerciant sau în mod tacit prin achizitionarea unei cantitati mari din acelasi produs).

- aceasta sa priveasca în principal bunul cumparat si nu un accesoriu al acestuia (exemplu aceasta conditie nu este îndeplinita în cazul în care un agricultor cumpara o cantitate mare de saci pentru asi ambala produsele).

2. Operatiunile de banca si schimb sunt reglementate în articolul 3 punctul 11., notiunea nefiind explicata în codul comercial. Se considera însa ca operatiunile de banca sunt operatiuni asupra sumelor în numerar, asupra creditelor si titlurilor negociabile. Operatiunile de schimb sunt acele operatiuni prin care o moneda sau altele, bilete de banca sunt transformate într-o alta moneda.

Observații:

Predat la Facultatea Romano-Americana

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fapte de Comert Obiective.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 828 cuvinte
Nr caractere:
9 417 caractere
Marime:
10.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept Comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!