Standarde de Audit Intern

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Definiţia auditului intern (1)

Auditul intern este o activitate independentă şi obiectivă care dă unei entităţi o asigurare în ceea ce priveşte gradul de control asupra operaţiunilor, o îndrumă pentru a-i îmbunătăţi operaţiunile, şi contribuie la adăugarea unui plus de valoare.

Auditul intern ajută această organizaţie să îşi atingă obiectivele evaluând, printr-o abordare sistematică şi metodică, procesele sale de management al riscurilor, de control, şi de guvernare a organizaţiei, şi făcând propuneri pentru a le consolida eficacitatea.

STANDARDE DE CALIFICARE

1000 – Misiune, competenţe şi responsabilităţi

Misiunea, competenţele şi responsabilităţile auditului intern trebuie să fie definite în mod oficial într-un regulament, în conformitate cu Standardele şi să fie aprobate de Consiliu.

1000. A1 – Natura misiunilor de asigurare efectuate pentru entitate trebuie să fie definită în Regulamentul de funcţionare a Departamentului de Audit Intern. Dacă misiunile de asigurare urmează să fie efectuate de părţi din afara entităţii, natura lor trebuie de asemenea să fie definită în Regulament.

1000. C1 – Natura misiunilor de consultanţă trebuie să fie definită în Regulamentul de funcţionare a Departamentului de Audit Intern.

1100 – Independenţă şi obiectivitate

Activitatea de audit intern trebuie să fie independentă, iar auditorii interni trebuie să-şi desfăşoare activitatea cu obiectivitate.

1110 – Independenţă în cadrul entităţii

Responsabilul pentru activitatea de audit intern trebuie să raporteze în cadrul entităţii unui nivel ierarhic care să permită activităţii de audit intern să-şi îndeplinească responsabilităţile care îi revin.

1110.A1 – Activitatea de audit intern nu trebuie să fie supusă nici unei imixtiuni în ceea ce priveşte definirea ariei sale de aplicabilitate, realizarea activităţii şi comunicarea rezultatelor.

1120 – Obiectivitate individuală

Auditorii interni trebuie să aibă o atitudine imparţială şi neinfluenţată şi să evite conflictele de interese.

1130 – Prejudicii aduse independenţei şi obiectivităţii

Dacă obiectivitatea sau independenţa auditorilor interni sunt afectate în fapt sau în aparenţă, părţile interesate trebuie să fie informate de detaliile situaţiilor care creează aceste prejudicii . Forma acestei comunicări va depinde de natura prejudiciului.

1130.A1 – Auditorii interni trebuie să evite să evalueze anumite operaţiuni de care au fost responsabili în trecut. Obiectivitatea unui auditor este considerată a fi afectată atunci când acesta realizează o misiune de asigurare pentru o activitate pentru care a fost responsabil în cursul anului precedent.

1130.A2 – Misiunile de asigurare care vizează funcţiile de care răspunde responsabilul pentru activitatea de audit intern trebuie să fie supervizate de o persoană care nu face parte din structura de audit intern.

1130.C1 – Auditorii interni pot oferi servicii de consultanţă în legătură cu realizarea operaţiunilor pentru care au fost responsabili în trecut.

1130.C2 – Dacă independenţa sau obiectivitatea auditorilor interni ar putea fi afectată în legătură cu serviciile de consultanţă propuse, ei trebuie să informeze în această privinţă clientul care a solicitat misiunea, înainte de a o accepta.

1200 – Competenţă şi conştiinciozitate profesională

Misiunile trebuie să fie îndeplinite cu competenţă şi cu conştiinciozitate profesională.

1210 – Competenţă

Auditorii interni trebuie să deţină cunoştinţele, priceperea şi celelalte competenţe necesare exercitării responsabilităţilor lor individuale. Departamentul de audit intern trebuie să deţină sau să dobândească în mod colectiv cunoştinţele, priceperea şi celelalte competenţe necesare exercitării responsabilităţilor care le revin.

1210.A1 – Responsabilul pentru activitatea de audit intern trebuie să obţină sfatul şi sprijinul competent din partea unor persoane calificate dacă personalul din departamentul de audit intern nu deţine cunoştinţele, priceperea şi celelalte competenţe necesare pentru a-şi realiza parţial sau total misiunea.

1210.A2 – Auditorul intern trebuie să deţină cunoştinţe suficiente pentru a identifica indiciile unei fraude, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să aibă competenţa unei persoane a cărei principală responsabilitate este detectarea şi investigarea fraudelor.

1210.A3 – Auditorii interni trebuie să aibă cunoştinţe legate de principalele riscuri şi controale IT şi de tehnicile de audit bazate asistate de calculator disponibile pentru a îşi exercita activitatea desemnată. Totuşi, nu toţi auditorii interni trebuie să aibă experienţa unui auditor intern a cărei principală responsabilitate este auditarea sistemelor IT.

1210.C1 – Responsabilul pentru activitatea de audit intern trebuie să refuze o misiune de consultanţă sau să obţină sfatul şi asistenţa competentă din partea unor persoane calificate în domeniu dacă personalul din departamentul de audit intern nu deţine cunoştinţele, priceperea şi celelalte competenţe necesare pentru îndeplinirea în totalitate sau parţială a misiunii.

1220 – Conştiinciozitate profesională

Auditorii interni trebuie să îşi exercite activitatea cu conştiinciozitatea şi priceperea care se aşteaptă din partea unui auditor intern prudent şi competent. Conştiinţa profesională nu implică infailibilitatea.

1220.A1 – Auditorul intern trebuie să acorde toată atenţia necesară practicii sale profesionale luând în calcul următoarele elemente:

• sfera de activitate necesară pentru atingerea obiectivelor misiunii;

• complexitatea relativă, pragul de semnificaţie sau caracterul semnificativ al aspectelor asupra cărora se aplică procedurile misiunilor de asigurare;

• adecvarea şi eficacitatea proceselor de management al riscurilor, de control şi de guvernanţă ale entităţii;

• probabilitatea existenţei unor erori, nereguli sau neconformităţi semnificative;

• costul aplicării controalelor în raport cu avantajele scontate.

1220.A2 – În exercitarea cu atenţia profesională cuvenită a activităţii, auditorul intern trebuie să ia în consideraţie utilizarea instrumentelor de audit asistate de calculator şi a altor tehnici de analiză a datelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Standarde de Audit Intern.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 359 cuvinte
Nr caractere:
31 630 caractere
Marime:
33.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Prof. Dr. H. Cristea
Sus!