Misiune de audit intern la Scoala cu Cls I-VIII Nr 10 Suceava

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

PREZENTAREA INSTITUŢIEI

Şcoala cu cl. I-VIII nr. 10 Suceava este situat în zona centrală a cartierului Cuza Vodă, pe str. Baladei nr. 4A şi a fost înfiinţată din 1 septembrie 1981.

Şcoala cu cl. I-VIII nr. 10 Suceava este unul din centrele de execuţie bugetară subordonate Primărie Municipiului Suceava

Nu există unităţi bugetare în subordinea centrului bugetar.

Principala sursă de finanţare a centrului bugetar este bugetul local , alături de finanţarea din veniturile proprii realizate de instituţie ( sponsorizări, donaţii etc.), dar şi bugetul de stat.

Şcoala cu cl. I-VIII nr. 10 Suceava îşi organizează şi conduce contabilitatea proprie în conformitate cu normele legale în vigoare în ceea ce priveşte contabilitatea instituţiilor publice.

Normele contabile în vigoare atribuie răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la instituţiile publice ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării organizaţiei respective. Conducătorul instituţiei Şcoala cu cl. I-VIII nr. 10 Suceava este ordonator terţiar de credite, ordonatorii superiori fiind Primăria Municipiului Suceava (ordonator principal) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava (ordonator secundar).

În sensul prevederilor Legii finanţelor publice nr.500/2002, compartimentul financiar-contabil reprezintă o structură organizatorică în cadrul instituţiei publice, în care este organizată execuţia bugetară. Şeful compartimentului financiar-contabil este persoana care ocupă funcţia de conducere a compartimentului financiar-contabil şi care răspunde de activitatea de încasare a veniturilor şi de plată a cheltuielilor.

Conform legii contabilităţii, contabilitatea se ţine în limba română şi în monedă naţională.

Finalizarea exerciţiului bugetar şi a trimestrelor se concretizează contabil în situaţii financiare care prezintă situaţia patrimoniului statului aflat în administrarea instituţiei publice. Acestea se întocmesc conform normelor elaborate de Ministerul Finanţelor Publice şi se raportează la ordonatorul superior de credite : Primăria Municipiului Suceava pentru creditele de la bugetul local şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava pentru creditele de la bugetul de stat, la termenele stabilite de acesta, care la rândul său le raportează la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului.

Bilanţul contabil al instituţiei este supus verificării şi certificării de către Trezoreria Municipiului Suceava, unde instituţia îşi are deschise conturile, dar şi de organul de audit intern din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

Principalele registre contabile utilizate de instituţia publică sunt: Registrul Jurnal, Registrul Inventar, Registrul numerelor de inventar şi Registrul Cartea Mare.

Contabilitatea sintetică se ţine pe „Fişe de cont pentru operaţii diverse”, deschise pentru fiecare cont sintetic.

Evidenţa analitică a creditelor bugetare, plăţilor de casă şi cheltuielilor efective se ţine cu ajutorul „Fişei pentru operaţii bugetare”.

De asemenea instituţia publică utilizează sisteme de prelucrare automată a informaţiilor contabile, care sunt stocate pe suporţi magnetici şi permit în orice moment reconstituirea elementelor şi conţinuturilor conturilor, a listelor şi a conţinuturilor supuse verificării. Instituţia utilizează un program de prelucrare automată a datelor din contabilitatea sintetică, un program de evidenţă a stocurilor şi unul de evidenţă a obiectelor de inventar şi mijloacelor fixe şi de calcul al amortizării.

Inventarierea patrimoniului se efectuează, în conformitate cu legea contabilităţii nr.82/1991 şi Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr.1753/2004, de către comisiile de inventariere numite prin decizie scrisă, emisă de ordonatorul de credite. Aceste comisii răspund de efectuarea tuturor lucrărilor de inventariere potrivit prevederilor legale.

În procesul execuţiei bugetare cheltuielile bugetare parcurg cele 4 faze:

- angajare;

- lichidare;

- ordonanţare;

- plata.

Contabilitatea analitică a cheltuielilor se realizează pe subdiviziunile clasificaţiei bugetare. Astfel structura simbolului contului de cheltuieli va fi următoarea:

- simbolul contului sintetic din planul de conturi;

- capitolul;

- sursa de finanţare (01 buget de stat);

- subcapitol;

- titlu;

- articol;

- alineat.

La instituţia publică balanţa de verificare sintetică se întocmeşte lunar, iar situaţiile financiare trimestrial şi se compun din bilanţ, contul de rezultat patrimonial, situaţia fluxurilor de trezorerie, situaţia modificărilor în structura activelor/ capitalurilor, anexe la situaţiile financiare şi contul de execuţie bugetară.

Principalele cheltuieli ale instituţiei sunt:

- cheltuieli privind stocurile;

- cheltuieli cu lucrările şi serviciile executate de terţi;

- cheltuieli cu personalul;

- alte cheltuieli operaţionale;

- cheltuieli financiare;

- alte cheltuieli finanţate de la buget prin programe sociale (programul social 100 euro pentru profesori etc.).

- cheltuieli de capital, amortizări;

- cheltuieli extraordinare.

Instituţia publică întocmeşte pentru activitatea proprie „Contul de execuţie bugetară” care are ca indicatori cheltuielile plătite şi veniturile încasate cuprinse în capitolele şi subcapitolele bugetului aprobat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Misiune de Audit Intern la Scoala cu Cls I-VIII Nr 10 Suceava.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
142 pagini
Imagini extrase:
142 imagini
Nr cuvinte:
30 269 cuvinte
Nr caractere:
201 894 caractere
Marime:
230.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!