Controlul Taxei pe Valoare Adăugata din Operațiunile Intracomunitare

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Aderarea României la Uniunea Europeana implică obligaţia de a aplica aceleaşi reguli ca şi celelalte state membre, TVA fiind un impozit care trebuie să fie neutru şi să nu permită distorsiuni de concurenţă între operatorii economici din state membre diferite, precum şi neimpozitarea sau dubla impozitare a aceleiaşi operaţiuni în două state membre diferite.

Începand cu ianuarie 2007, livrarea de mărfuri din punct de vedere juridic este o operaţiune unică, însă, în scopuri de TVA, ea este scindată în două operaţiuni distincte atunci când are loc între doua state comunitare diferite sau între un stat membru şi un teritoriu terţ: livrarea de bunuri (livrare intracomunitară şi export), achiziţia de bunuri (import şi achiziţia intracomunitară).

Ca urmare a obligaţiei transpunerii în legislaţia naţională, de la data de 1 ianuarie 2010, a prevederilor directivelor europene care modifică Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, a fost adoptată OUG nr. 109/2009 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal.

Achiziţii intracomunitare. Se consideră achiziţie intracomunitară de bunuri obţinerea dreptului de a dispune, ca şi un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinaţia indicată de cumpărător, de către furnizor, de către cumpărător sau de către altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Livrare intracomunitara. Reprezintă o livrare de intracomunitară, livrarea de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru de către furnizor sau de persoana către care se efectuează livrarea ori de altă persoană în contul acestora Este considerată livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar.

La nivel internaţional pot avea loc atât operaţiuni intracomunitare cât şi operaţiuni triunghiulare.

Operaţiunile triunghiulare sunt operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adaugată şi trebuie să se îndeplinească umatoarele condiţii:

-achiziţia de bunuri este efectuată în vederea unei livrări ulterioare pe teritoriul României de catre un cumpărător- revânzător, persoana impozabilă care nu este stabilită în România;

-bunurile sunt transportate direct din statul membru, altul decat cel în care este înregistrat în scopuri de TVA cumpărătorul revânzător, către beneficiarul final din România;

-beneficiarul livrării este o persoană înregistrată în scopuri de TVA în România;

-beneficiarul final al livrării să fie obligat la plata TVA pentru persoana impozabilă care nu este stabilită în România.

Faptul generator şi exagibilitatea pentru achiziţii intracomunitare de bunuri

În cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrări de bunuri similare, în statul membru în care se face achizitia.

În cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine în cea de a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator. Dacă factura este emisă înainte de cea de a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevăzute în legislatia altui stat membru.

Există o relatie clară între faptul generator în cazul unei livrări intracomunitare de bunuri şi faptul generator în cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, care intervin în acelaşi moment, respectiv în momentul livrării de bunuri.

Pentru a evita orice neconcordantă între livrările intracomunitare de bunuri, scutite de TVA, care se includ în declaratia recapitulativă pentru astfel de livrări, în statul membru de origine, şi achizitiile intracomunitare, evidenţiate în decontul de TVA şi în declaraţia recapitulativă pentru achiziţii intracomunitare, în România, momentul exigibilitătii a fost stabilit fie în a 15-a zi a lunii următoare celei în care a avut loc faptul generator, fie la data facturii pentru contravaloarea totală sau parţială, atât pentru livrările intracomunitare, cât şi pentru achiziţiile intracomunitare.

În cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutită de taxă, exigibilitatea taxei intervine la data la care este emisă factura pentru intreaga contravaloare a livrării în cauză, dar nu mai târziu de a 15-a zi a lunii urmatoare celei în care a intervenit faptul generator.

Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri

Baza de impozitare pentru un import de bunuri este constituită din valoarea în vamă a bunurilor, stabilită conform legislaţiei vamale în vigoare, la care se adaugă orice taxe, impozite, comisioane şi alte taxe datorate în afara Romaniei, precum şi cele datorate ca urmare a importului bunurilor în Romania, cu excepţia taxei pe valoarea adăugată care urmează a fi percepută.

Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele şi cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, care intervin până la primul loc de destinaţie a bunurilor în România, în măsura în care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse în baza de impozitare.

Pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri baza de impozitare se stabileşte pe baza aceloraşi elemente utilizate pentru determinarea bazei de impozitare în cazul livrării aceloraşi bunuri în interiorul ţării.

Persoanele obligate la plata TVA

Pentru achiziţii intracomunitare:

- orice persoană care efectuează o achiziţie intracomunitară

Pentru importul de bunuri:

- obligaţia revine importatorului.

Livrările de bunuri şi prestările de servicii, achiziţiile intracomunitare şi importurile explicit prevăzute de Codul Fiscal ca fiind scutite, nu sunt taxabile.

Scutiri pentru importuri şi achiziţii intracomunitare:

- Importul şi achiziţia intracomunitară de bunuri a căror livrare este în România este în orice situaţie scutită de taxă;

- Achiziţia intracomunitară de bunuri pentru care locul livrării/prestării este în strainatate şi pentru care cumparătorul ar avea dreptul la rambursarea taxei;

- Reimportul de bunuri în condiţii specifice;

- Importul de gaze naturale prin sistemul de distribuţie a gazelor naturale şi importul de energie electrică

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Taxei pe Valoare Adaugata din Operatiunile Intracomunitare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 992 cuvinte
Nr caractere:
26 440 caractere
Marime:
28.69KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Marinela Mara
Sus!