Studiu de Caz - Analiza unei Probleme Politice

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

1.Descrierea mediului si a climatului negocierii
2.Identificarea si definirea problemei
3.Alte alternative
4.Concluzii

Extras din seminar:

1.Descrierea mediului si a climatului negocierii

Cazul pe care l-am abordat este unul analitic si reflecta etapele negocierii dintre doua mari forte politice, militare s.a.m.d. ale lumii. Situatia de negociere s-a consemnat intre SUA si Rusia in ceea ce priveste instalarea unor scuturi antiracheta pe teritoriul Poloniei si al Cehiei, si se pare ca aceste arme au fost marul discordiei pentru care planurile demarate de SUA in 2003 sa fie abandonate dupa sase ani de negocieri crancene.

Scutul antiracheta este un sistem defensiv ce cuprinde radare si rachete, al carui scop este de a detecta si distruge rachetele balistice inamice indreptate catre teritoriul Statelor Unite si a unora dintre aliatii lor. Aceste sisteme de interceptare nu contin explozibili de niciun fel si distrug tintele prin folosirea energiei cinetice, adica printr-o coliziune in plin, in afara atmosferei, intre interceptor si vehiculul de reintrare in atmosfera.

“Filosofia” scutului

Scutul antiracheta a facut parte din proiectul cunoscut sub numele de “Razboiul Stelelor” ce a luat nastere in plin Razboi Rece, dupa ce Ronald Reagan a fost ales presedinte al SUA si viza sa-i protejeze pe americani de rachetele nucleare sovietice. Mai tarziu, dupa prabusirea URSS-ului (1991) programul a fost anulat oficial de catre Bill Clinton.

In timpul mandatului lui Bill Clinton, un alt program asemanator precedentului urma sa apara, insa cu un obiectiv mai putin pretentios care presupunea apararea tarii impotriva unei ofensive minore, nu un atac masiv, iar cum testele nu erau concludente deoarece arsenalul se afla la sol, nu in spatiu, in ianuarie 2001, presedintele american ii lasa succesorului sau misiunea de a decide in privinta viitorului proiectului.

In urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite , G.W.Bush relanseaza programul national de aparare antiracheta ce prevedea ca 100 de rachete antiracheta pot intercepta un val de 20 de rachete balistice venite dinspre Europa sau Asia.

Incepand cu 2003 Statele Unite au intrat in negocieri cu Polonia si alte tari europene cu privire la posibilitatea stabilirii unei baze europene, asemanatoare cu cea pe care SUA o avea in Alaska, pentru intercerceptarea rachetelor cu raza lunga de actiune si avand ca obiectiv protejarea Americii si Europei de rachetele trase din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

2.Identificarea si definirea problemei

In acest caz principala problema ar fi dezacordul dintre SUA si Rusia privind plasarea scutului antiracheta pe teritoriul european, dar si neintelegerile dintre SUA, Polonia si Cehia (care urmau sa gazduiasca cele 10 rachete interceptoare si radarul) si celelalte tari UE care nu priveau cu ochi buni gazduirea acestor elemente ale scutului.

Cauzele care au condus la problema

In primul rand scutul american antiracheta instalat in Cehia si Polonia nu ar fi putut oferi protectie pentru intreg teritoriul european, iar patru tari NATO (Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia) ar fi ramas neacoperite de acesta umbrela.

In al doilea rand Rusia considera aceasta actiune ca fiind o amenintare la adresa securitatii sale si dorea ca rachetele de interceptare sa nu fie incarcate, radarul din Cehia sa nu aibe capacitatea de a urmari tinte pe teritoriul rus si de asemenea sa li se permita accesul inspectorilor rusi la bazele scutului pentru verificari periodice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz - Analiza unei Probleme Politice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 071 cuvinte
Nr caractere:
6 228 caractere
Marime:
11.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Andreea Schiopu
Sus!