Prezentarea unei Recenzii- Homo Videns

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Giovanni Sartori, profesor de filozofie si profesor de stiinte politice la universitati de mare prestigiu din Statele Unite, este autorul sau coautorul a douazeci de carti avand contributii importante la diverse reviste din lume.

O carte de referinta a profesorului este ,,Homo - Videns", miza acesteia fiind modul in care fenomenul video il transforma pe om din ,,homo sapiens" in ,,homo videns" . ,,Homo videns" este telespectatorul care a devenit mai mult un animal vazator decat un ,,homo symbolicum" al lui Ernst Cassirer.

Sartori, in cele trei capitole ale cartii cale, darama mitul televiziunii si trage un semnal de alarma asupra faptului ca televiziunea ,,saraceste intelegerea"; oamenii ajung sa foloseasca doar un limbaj practic, transmitibil prin imagini, iar limbajul abstract, cel al conceptelor, cel care produce ,,idei", precum sustine si Kant, este lasat deoparte. Acest tip de limbaj nu poate fi transmis prin imagini (ex: stat, fericire, libertate etc), iar daca, totusi, acestea se incearca a fi proiectate vizual, se ajunge la concepte distorsionate.

Omul se intoarce la un soi de primitivism, in care se renunta la limbajul abstract si se foloseste cel practic, fenomen la care adera intr-o oarecare masura si Marshall McLuhan in cartea sa ,,Texte esentiale".

Treptat, discutia se apleaca si asupra Internetului, iar Sartori conchide prin faptul ca Internetul este un mijloc de divertisment ce apartine oamenilor ,,activi", carora le place sa dialogheze, in timp ce televiziunea apartine celor obositi, carora le place sa priveasca.

Totusi, locul televiziunii va ramane predominant pentru ca vederea pasiva este mai comoda,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentarea unei Recenzii- Homo Videns.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
552 cuvinte
Nr caractere:
2 682 caractere
Marime:
8.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
proiect, carte, limbaj abstract
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!