Manipularea în Mass Media - Studiu de Caz

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

TEORIE:

Manipularea reprezintă acţiunea prin care un actor social (persoană, grup, colectivitate) este determinat să gândească şi/sau să acţioneze într-un mod compatibil cu interesele iniţiatorului, şi nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune şi distorsionând intenţionat adevărul, lăsând însă impresia libertăţii de gândire şi de decizie. Diferenţa dintre manipulare şi persuasiune constă în faptul că actorul social persuadat cunoaşte intenţia celui care foloseşte această tehnică pentru convingere, pe când în manipulare cel manipulat nu este conştient de intenţia celui care se foloseşte de acest proces de convingere.

Unul dintre efectele negative cele mai grave ale televiziunii este cel de spalare a creierului. In cazuri extreme, acest efect poate provoca victime in randul receptorilor datorate (dez)iluzionarii mediatice. Victimele moderne pot fi usor asemuite cu Don Quijote, personajul celebrului romancier Cervantes, care, cu patru secole in urma, arata cum o lectura unidirectionata, necontrolata, poate conduce la dereglarea si distorsionarea simtului realitatii si la scoaterea unui om in afara timpului si a spatiului. Asa cum "omul de la Mancha" a fost influentat de cartile si povestile romantice ale secolului sau, si in timpurile de astazi exista asemenea victime, dar intr-un numar mult mai mare.

Ziarele au fost primul mijloc de informare de mare audienţă. Acestea au apărut în secolul al XVII-lea, iar în secolul al XIX-lea cele mai respectate, precum The Times în Marea Britanie, exercitau o influenţă puternică asupra clasei mijlocii educate care forma “opinia publică”. Mai târziu, un sistem de învăţământ îmbunătăţit şi alte progrese au creat prima audienţă a presei scrise. Ziarele care să satisfacă cerinţele publicului cititor au apărut în SUA în anii 1870 şi 20 de ani mai târziu în Marea Britanie. Opinia publica - „Cel mai talentat si influent comentator politic american din secolul al XX-lea”, cum il numea Michael Curtis. Puterea enorma a presei provine din rolul pe care il indeplineste -; acela de a organiza pentru societate informatiile, de a usura, dar si de a orienta perceptia sociala a diverselor fenomene.

Reporterii nu pot acoperi si nu pot reflecta tot ceea ce se intampla in lume; in plus, fiecare ziar este rezultatul unei suite de selectii privitoare la ce fapte se dau publicitatii, in ce forma, sub ce dimensiuni, toate ghidate nu de „standarde obiective”, ci de evaluarile fiecarei publicatii.

Prevenim o intrebare: de ce ne oprim asupra propagandei in cadrul unei teme consacrate opiniei publice? Propaganda, oricum ar fi ea definita, este strans legata de opinia publica, ea reprezentand un raspuns, o incercare de a folosi opinia publica intr-un scop sau altul. Orice tip de propaganda porneste si se bazeaza pe o perceptie anume despre opinia publica si posibilitatile sale de influentare. Din modul cum este conceputa si se desfasoara activitatea de propaganda putem deduce viziunea adevarata despre opinia publica cu care opereaza autorii actului de influentare.

Opinia publica propriu-zisa nu poate aparea decat in grupurile secundare, in societatile globale, unde indivizii nu se cunosc direct, nu au o experienta comuna privitoare la problemele asupra carora trebuie sa se pronunte, iar relatiile dintre ei nu sunt nemijlocite, ci globale.

STUDIU DE CAZ:

Oricum cat de mult nu am vorbi despre teorie oricum practica demonstreaza cum este in realitate si ce presupune manipularea. Tema este denumita Manipularea in mass-media: Studiu de caz. Pot afirma cert ca am absolvit facultatea de jurnalism si activez in jurnalism de mai bine de 3 ani. Acest lucru imi permite sa-mi expun parerea referitor la situatia si gradul manipularii in mass media fiindca in primul rand ma simt bine informata și fiindca sunt obligata fiind jurnalist sa am un spirit de observatie bine dezvoltat. Cred ca voi incepe prin a mentiona ca in Republica Moldova toate institutiile media au in spatele lor un politician sau un partid politic. Acest lucru cred ca va da de inteles la ce fel de manipulare ma voi referi in acest raport. Eu tot ce imi propun e sa va expun parerea si experienta mea din cariera de jurnalist.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manipularea in Mass Media - Studiu de Caz.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 061 cuvinte
Nr caractere:
10 138 caractere
Marime:
11.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Olesea Cruc
Sus!