Cultura imaginii în programele de știri

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

1. Difinirea conceptelor 1
2. Efectele si rolul imaginilor 2
3. Cultura imaginii,analiza 3
4. Conluzii 6
5. Referițe bibliografice 7

Extras din seminar:

„ Excelența morală este un rezultat al felului în care trăim. Devenim corecți, făcînd fapte corecte, devenim temperați

comportandu-ne temperat și devenim curajoși făcînd acte curajoase.”

Aristotel

Cultura imaginii in programele de stiri

Definirea conceptelor generale

Conform dexului romanesc, termenul de cultură ar constitui totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire în decursul vremurilor; totalitatea cunoștințelor din diverse domenii pe care le posedă cineva; dezvoltare intelectuală a cuiva.

Imagine, în sine constituind, reproducere a unui obiect obținută cu ajutorul unui sistem optic; reprezentare plastică a înfățișării unei ființe, a unui lucru, a unei scene din viață, a unui tablou din natură etc. Imaginea mai fiind și o formă de transmitere a unui mesaj, informație sau chiar stare.

Programul de știri este un complex informativ,care aduce pulicului noutatea. Programul de știri conține informații ample din toate domeniile (social, economic, politic, cultural, divertisment, etc.)

Imaginea într-un asemenia program amplu de știri,desigur, are o însemnătate majoră. Mai ales că dupa cum bine știm comunicarea nonverbăl de multe ori redă mai mult decît ne imaginăm. Imaginea calitativă în programele de știri este în mare parte cheia succesului.

Despre cultura imaginii în programele de știri ne vorbeste atît calitatea cît și cantitatea acesteia. Studiile efectuate în domeniu imaginii video din portalele de știri din Republica Moldova, arată că mesajul vizual este prioritar si este favorizat procedeului descrierii (prin planuri generale, de localizare, dar și printr-un plan-detaliu sunt indicate personaje sau martori, locuri ale evenimentelor, circumstanțe speciale).

Mimicile sunt destul de semnificative în comunicarea unui mesaj. De aceia cu ajutorul mimicii putem obține un reglaj fin al comunicării deoarece semnalele

sînt prea evidente pentru a le putea trece cu vederea: roșul din obraji, paloarea sau

congestia, miscările mușchilor faciali, direcția privirii, contactul vizual, mișcările capului, forma si trasaturile feței. Se afirmă, mai mult sau mai puțin argumentat, că fizionomia unei persoane (forma feței, a nasului și gurii) ne-ar putea ajuta să “citim” caracterul omului, deoarece se ia tot timpul în calcul aspectul static, înnăscut al feței si nu expresia momentană. Cu toate că și expresia momentană comunică multe despre veridicitate celor expuse, despre inițierea în problemă și mai ales despre implicarea directă sau indirectă a actorilor din știre.Mai mult sau mai puțin, însă în mijlocul problemei se pătrunde doar cu ajutorul comunicării nonverbale. Astfel că calitatea imaginilor în programele de știri este vitală pentru o informare corectă, imparțială și veridică.

Efectele și rolul imaginilor în programele de știri

Efectele imaginii în programele de știri sunt enorme prin însăși puterea lor de inițiere a publicului în problema vizată, astfel acceptînd și o oarecare formă de manipulare. Imaginea de la fața locului oferă un surplus de credibilitate. De multe ori luarea în gross plan a unor detalii ne inițiază în problem și ne face “coprezenți” la eveniment.

Imaginea în buletinele informative este și un mijloc sigur , garantat, de manipulare sau chiar de dezinformare.

În acelaşi fel, ştirile televizate şi show-urile TV dezinformează, şochează, oripilează şi depăşesc orice limită a bunului simţ, doar de dragul rating-ului. Uneori se ajunge pîna la sensibilizarea publicului. Folosind diverse tertipuri (copii care manîncă înfometați, copii și mame care plîng) se optează spre predispunerea publicului către o atmosferă mai familială. Redarea în gross-plan a ochilor îndurerați și plini de lacrimi au rolul de sensibilizare a publicului și îl predispune pentru a accepta în continuare niște realități mai crude cărora li se știrbește din valoare, intenționat sau nu.

De aceia orice om care citește o carte, un ziar, privește televizorul și ascultă un radiou este un om informat dar care poate fi usor manipulat. Cei care însă citesc 2 ziare, privesc 2 televiziuni, ascultă 2 posturi de radio sunt oameni informați care foarte greu vor fi manipulați.

Rolul imaginii în elaborarea programelor de știri este foarte mare, însă culorile utilizate în buletine au şi ele efecte extrem de puternice asupra psihicului nostru, asupra sentimentelor şi emoţiiloe noastre, asupra stării de spirit şi, evident, asupra modului în care recepţionăm o informaţie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura Imaginii in Programele de Stiri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 019 cuvinte
Nr caractere:
10 351 caractere
Marime:
22.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!