Comunicare politică

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Pentru ca o campanie de relatii publice sa aiba efectele dorite, ea trebuie sa se bazeze pe niste obiective de comunicare. Acestea se stabilesc dupa ce s-a realizat o analiza a mediului / pietei si dupa ce au fost stabilite obiectivele de afaceri ale companiei.

Obiectivele de comunicare raspund la intrebarea "Ce trebuie sa se obtina de la fiecare public pentru a indeplini scopul campaniei?". Ele se refera la o schimbare de comportament, atitudine, opinie sau informare referitoare la companie/ produs a publicului vizat de campanie.

Rolul obiectivelor de comunicare

Obiectivele de comunicare stau la baza tuturor activitatilor de relatii publice pe care le initiati in cadrul campaniei. Ele ofera:

- directia mersului campaniei si cadrul acesteia

- instrumentele de evaluare finala a eficientei campaniei

Tipuri de obiective de comunicare

Obiectivele de comunicare sunt de doua tipuri:

- obiective de notorietate/informare asupra companiei/produsului sau asupra campaniei. Acestea sunt cele mai comune si usor de obtinut, dar in acelasi timp sunt dificil de masurat

Exemplu: "Sa creasca gradul de informare asupra proiectelor Fundatiei X, cu 30%, in randul companiilor comerciale cu o cifra de afaceri peste medie, in urmatoarele sase luni"

- obiective de motivare a unor atitudini si comportamente. Ele sunt mai greu de atins, dar mai usor de cuantificat

Exemplu: "Sa se atraga sustinerea liderilor de opinie in promovarea proiectelor ministerului X in mass-media, pe parcursul urmatoarelor doua luni"

Sau: "Sa se atraga cu 50% mai multi vizitatori pe site-ul companiei X, in urmatoarea luna"

Formularea obiectivelor

Obiectivele trebuie formulate clar si specific.

De exemplu, in loc de a formula simplu "cresterea notoritatii", specificati si "obiectul" caruia trebuie ii cresca notorietatea, in randul carui public, cu cat trebuie sa creasca si in cat timp:

"Sa creasca cu 50% gradul de recunoastere a marcii <Olimpiadele Comunicarii> ca singurul eveniment care raspunde nevoii de practica, in randul studentilor la facultati cu profil de comunicare si relatii publice, in urmatoarele doua luni"

Cand scrieti obiectivele de comunicare, trebuie sa aveti in vedere:

- natura schimbarii urmarite

- publicul tinta

- rezultatul asteptat

- gradul schimbarii

- un deadline

Formulati obiectivele urmarind pasii enuntati in continuare:

1. Indicati intentia: incepeti cu "sa" si continuati cu verbul care descrie schimbarea dorita.

Iata cateva dintre aceste verbe: sa creasca, sa scada, sa mentina, sa informeze, sa educe, sa determine, sa atraga, sa motiveze, sa induca, sa asocieze, sa maximizeze, sa minimalizeze, sa provoace, etc.

2. Specificati rezultatul asteptat. Aici pot fi trei tipuri de rezultate: cele care tin de cunoastere (ex: informare, educare, recunoastere, diferentiere), motivatie (ex: sprijinire, incredere, loialitate) sau comportament (ex: participare, implicare, cumparare). Fiecare obiectiv trebuie sa fie centrat pe un singur tip de rezultat.

3. Enuntati gradul schimbarii dorite in termeni masurabili. Obiectivele trebuie sa fie cuntificabile si realiste. Fiecare obiectiv va permite in acest fel masurarea atingerii lui pe baza unor indicatori. Puteti folosi procente sau cifre pentru cuantificarea schimbarii dorite.

4. Fixati dead-line-ul pana la care obiectivul trebuie sa fie atins. Este indicat ca rezultatele sa fie obtinute succesiv, deci datele sa fie decalate in timp.

De exemplu daca doriti cresterea notorietatii fundatiei X in urmatoarele sase luni, urmatorul obiectiv, de atragere a unui numar mai mare de donatori pentru copiii orfani, va necesita opt luni.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicare Politica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 762 cuvinte
Nr caractere:
33 441 caractere
Marime:
27.69KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!