Teorii clasice privind comerțul internațional

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

A) Teoriile clasice privind comertul international

a.1.Mercantilismul

Doctrina dominanta a secolelor XVI - XVII, mercantilismul, a cautat sa demonstreze faptul ca puterea unei tari depinde de cantitatea de metal pretios detinuta. Autorii mercantilisti sustineau ca schimburile internationale reprezinta un mijloc de imbogatire. Principalul obiectiv al mercantilistilor era mentinerea unei balante comerciale excedentare, printr-un export superior importului. In acest fel, o tara putea acumula cantitati ridicate de aur si argint si, in consecinta, isi putea spori bogatia nationala si prestigiul. Doctrina mercantilista justifica interventia statelor in sensul cresterii excedentelor in balanta comerciala, prin intermediul politicilor de stimulare a exporturilor si de reducere sau de limitare a importurilor. Rezervele mari de aur si argint permiteau intretinerea unor importante armate cu care se puteau sustine razboaie de cucerire si se puteau crea sau mentine imperii.

Din punct de vedere politic, mercantilismul a prins la cercurile industriale, dar nu si in randurile populatiei, muncitorilor.

Si in prezent doctrina mercantilista are suficienti adepti. Termenul neomercantilism este folosit acum pentru a descrie situatia unei tari care cauta sa realizeze o balanta comerciala excedentara in scopul atingerii unor obiective sociale sau politice, ca de exemplu, atunci cand o tara cauta sa realizeze o deplina ocupare a fortei de munca prin producerea de bunuri mult peste nevoile locale, exportand surplusul in afara granitelor. Conform acestor conceptii se pune semnul egal intre puterea politica, puterea economica si o balanta comerciala excedentara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teorii Clasice Privind Comertul International.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 156 cuvinte
Nr caractere:
16 944 caractere
Marime:
27.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, criza
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!