Strategia Națională de Export

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

In mai 2004 Comisia pentru Strategie, Competitivitate, Marketing si Branding impreuna cu Consiliul de Export al Romaniei si cu Ministerul Economiei si Comertului a inceput investigarea cailor si metodelor pentru a coordona mai bine eforturile nationale de export si a organizat un seminar in Bucuresti cu tema Modalitati de Elaborare a unei Strategii Nationale de Export", cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie. Workshop-ul a avut loc in perioada 19-20 mai 2004 cu asistenta din partea International Trade Centre de pe langa UNCTAD/WTO (ITC). Consiliul de Export s-a intrunit din nou in sesiune plenara pe 21 mai 2004. Pe durata acestei sesiuni a fost prezentat raportul Comisiei, iar Consiliul de Export a aprobat Initiativa de realizare aunei Strategii Nationale de Export in baza metodologiei a ITC. S-a prezentat de asemenea si o "Foaie de Parcurs" pentru concretiyarea aceastei initiative. Mai multe detalii despre competentele legale si structura Consiliului de Export sunt prezentate in Anexa I.

In conformitate cu "Foaia de Parcurs" prima realizare a initiativei SNE a fost elaborarea documentului "Pledoarie pentru o Strategie Nationala de Export: Probleme Cheie si Raspunsuri Posibile", pregatit de catre membrii Comisiei (Echipa Nucleu). Documentul a fost prezentat si sustinut in noiembrie 2004 in cadrul unui Simpozion National care a reunit toate partile interesate.

Documentul a concluzionat:

- dezvoltarea si competitivitatea internationala a sectorului de export al Romaniei va beneficia de pe urma unei abordari strategice;

- data fiind deschiderea mare a economiei exportul este o cale esentiala pentru asigurarea unei cresteri economice sustinute.

Documentul a propus si o schimbare culturala de abordare a felului in care actiunile sunt planificate si implementate, precum si o schimbare in atitudinile si perceptiile partilor interesate din sectorul public si sectorul privat. Pentru a fi relevanta si de succes Strategia Nationala de Export trebuie sa implice in mod activ sectorul public si sectorul privat. Este esential ca toti cei interesati in export sau care au activitati de impact asupra competitivitatii exporturilor si dezvoltarea lor sa fie implicati de la inceput in procesul de proiectare a strategiei.

"Pledoaria pentru o Strategie Nationala de Export" a recomandat in mod clar ca strategia sa se axeze pe stimularea si chiar crearea de avantaje competitive in sectoarele exportatoare existente sau in sectoare cu un potential ridicat. In conformitate cu concluziile documentului s-a decis ca strategia va trebui sa includa atat strategii sectoriale cat si inter-sectoriale dezvoltate de catre echipe specializate ce vor fi create in acest scop. Per total au fost create 23 de echipe specializate. Echipa Nucleu a fost reprezentata de cel putin un membru in fiecare din aceste echipe specializate. In total, peste 300 de reprezentanti ai sectorului public, sectorului privat, mediului academic si ONG-urilor au participat la conceptia acestei Strategii Nationale de Export. Intre Echipa Nucleu si grupurile specializate a fost creata o retea cu interactiune zilnica, dupa cum se vede in schema de mai jos:

- Fiecare echipa a primit misiunea de a elabora o strategie specifica unui sector sau pentru un domeniu inter-sectorial, care formeaza nucleul acestei Strategii Nationale de Export. Fiecare membru de echipa a fost familiarizat cu procesul de design al strategiei si cu metodologia de elaborare a acesteia.

1.2 Contextul International: Axarea pe Avantaje Competitive Sustenabile

Contextul international al comertului s-a schimbat dramatic in ultimii cativa ani si este probabil sa continue sa o faca. Liberalizarea si globalizarea au indus o mobilitate mai mare a factorilor de productie, delocalizare rapida, fragmentare si specializare mai ridicata a activitatilor pe lanturile valorice ale produselor si serviciilor. S-a extins totodata aria comertului cu servicii. Retinerea de valoare la nivel national devine din ce in ce mai dificil de realizat datorita proliferarii lanturilor valorice globale in incercarea de a minimiza costurile si maximiza profiturile. Competitivitatea internationala este prin urmare dinamica si avantajele competitive sunt mai volatile si mai putin durabile.

Chiar si asa, competitivitatea este fundamentala pentru dezvoltarea durabila, iar economiile de succes creeaza si recreeaza in mod continuu avantaje competitive. Deoarece competitivitatea internationala este influentata de numerosi factori interdependenti, o abordare holistica este esentiala. Consideratiunile strategice macro, mezo si micro economice nu pot fi separate una de cealalta la fel cum nu pot fi despartite diferitele entitati institutionale interesate, publice sau private, care, prin activitatea lor genereaza impact asupra comertului exterior. O abordare coerenta si unificata pentru dezvoltarea comertului este deci cruciala.

Este crucial sa se inteleaga faptul ca avantajele competitive nu vin din protectionism, cote sau acces preferential pe piata. Din contra, acestea duc la stagnare, niveluri scazute de abilitati antreprenoriale si motivare scazuta a sectorului privat catre eficienta, calitate, inovare si dezvoltare de produse.

Nu exista nici un dubiu ca performantele viitoare la export ale Romaniei trebuie sa fie bazate pe avantaje competitive, pe dezvoltarea capacitatii si competentei sectorului de export si pe crearea unei economii care sa poata sa se dezvolte in conditii de liber schimb intr-o piata din ce in ce mai globalizata. Numai in acest fel Romania poate spera sa fie integrata cu succes in piata interna a UE incepand cu 2007.

1.3 Ratiunea abordarii

Problemele si constrangerile de competitivitate prezentate mai sus sustin necesitatea Strategiei Nationale de Export. Abordarea acestui proiect trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte importante:

- Romania are nevoie de o orientare strategica pe termen mediu si lung si nu de rezolvari de moment.

- Romania are nevoie de o strategie unitara, puternica, nu de planuri fragmentate.

- Pentru a obtine beneficii economice, procesul de definire a strategiei este cu adevarat un efort national. Toate entitatile interesate din Romania trebuie sa contribuie in mod colectiv la strategie.

- Simpla cunoastere a problemelor nu este suficienta.Trebuie formulate si implementate actiuni care sa se adreseze problemelor. Aceste actiuni trebuie sa fie realiste si nu doar o lista de dorinte.

- Elaborarea aceste strategii va fi un semnal clar pentru o agenda de dezvoltare economica articulata si o puternica demonstratie a motivatiei si dinamismului sectorului privat.

- Consiliul de Export are competente in armonizarea strategiilor sectoriale, inter-sectoriale si regionale in cadrul unei Strategii Nationale de Export, cu scopul de a determina prioritatile pentru cresterea exporturilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategia Nationala de Export.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
76 pagini
Imagini extrase:
76 imagini
Nr cuvinte:
41 815 cuvinte
Nr caractere:
233 886 caractere
Marime:
562.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, marfa, export
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!