Seminarii comerț

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Seminar 1

GENERALITATI

La dinamica economiei globale contribuie tendinţa tot mai pronunţată de deschidere a economiei spre mediul extern precum si transformările din domeniul logisticii internaţionale. O alta contributie adduce dezvoltarea dinamică a tehnologiei informaţiei si tranziţia de la economia transnaţională la economia globală. (transformarea rolului economic al statului; abandonarea concepţiei keynesiste sau fordiste şi însuşirea celei neo-liberale). Globalizarea obligă actorii economici să reacţioneze rapid în procesul de negociere si aleagă oportunităţile optime. Acestia prefera noi tipuri de tehnici tranzacţionale,au o viziune strategic, sint gestionati de mari portofolii.

Din cauza schimbării specificităţilor actorilor comerciali firma multinaţională se află în căutarea factorilor de producţie;caută debuşeele optime pentru produsele şi serviciile sale si se străduieşte să minimizeze costurile ca principal atu al competitivităţii, in timp ce firma globală integrează cele trei obiective;are o viziune globală asupra pieţei şi a concurenţei;trebuie să-şi cunoască foarte bine principalii rivali concurând sau asociindu-se cu aceştia;se comportă ca un jucător global;tehnologiile au un rol tot mai important în coordonarea filialelor;cultivă un lanţ de localizare, delocalizare, relocalizare;se înscrie în triunghiul –global networking, global switching, global focusing.

În prezent comerţul internaţional se asociază cu imaginea unei mari companii; rivalitatea între variaţi actori economicii; practicile comerciale neloiale;negocierile, de multe ori confidenţiale în cadrul unor forumuri regionale sau multilaterale. Conectează oamenii obişnuiţi din toate zonele lumii pe o axă producţie-consum tot mai complexă;determină modul în care oamenii se hrănesc,se îmbrac,locuiesc şi petrec timpul liber,au acces la educaţie,le sunt respectate drepturile fundamentale,participă la interdependenţele globale.

La modul cel mai comun Sistemul comercial internaţional esteO reţea de pieţe în care consumatorii se angrenează în schimburi cu alţi actori invizibili pentru ei, dar ale căror vieţi sunt afectate de reguli care le guvernează comportamentul economic.Aceste reguli pot schimba fundamental vieţile oamenilor şi pot crea un mediu în care sunt partajate beneficiile fluxurilor comerciale.O mare parte din importantul potenţial al comerţului de a acţiona ca forţă a creşterii economice se risipeşte pentru că este gestionat inadecvat.

Fundamentele comerţului internaţional sunt influenţate de avantajele comparative şi competitive ale statelor şi companiilor precum si de structura sectoarelor analizate;specificităţile strategiilor şi de managementul firmelor;natura, previzibilitatea şi eficacitatea politicilor guvernamentale;inerţia istorică( tradiţii, obiceiuri, moduri de viaţă specifice).

Naţiunile fac comerţ între ele pentru că este tehnic imposibil şi economic nerentabil ca să se producă la nivel naţional tot ceea ce cere funcţionarea unei economii moderne.Economiile de scară şi de gamă implică dimensiuni productive care nu se regăsesc în cadrul relativ îngust al unei economii naţionale.Factorii de producţie sunt relativ asimetric răspândiţi pe glob si au nevoie de rezultatele creaţiei ştiinţifice şi de forţele concurenţei externe.

Câştigurile obţinute din participarea la comerţul internaţional ar fi locuri de muncă mai bune şi mai bine remunerate;pieţe cu dimensiuni mai mari,mai multă stabilitate şi armonie la scară regională şi internaţională,reducerea sărăciei şi a subdezvoltării si creşterea interesului pentru forme instituţionalizate de raporturi comerciale, descoperirea şi utilizarea unor tehnici de comercializare noi şi adecvate şi a unor noi reţele logistice,diseminarea tehnologiilor şi îmbunătăţirea canalelor de comunicare;stimularea altor fluxuri ale circuitului economic mondial.

Observații:

predat la ASE-REI

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Necesitatea modernizarii.doc
  • Seminar 1.doc
  • Seminar 4.doc
  • Teorii cu privre la comertul international.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 975 cuvinte
Nr caractere:
22 238 caractere
Marime:
31.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Ovidiu Rujan
Sus!