Comerț internațional

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

GENERALITATI

La dinamica economiei globale contribuie tendinta tot mai pronuntata de deschidere a economiei spre mediul extern precum si transformarile din domeniul logisticii internationale. O alta contributie adduce dezvoltarea dinamica a tehnologiei informatiei si tranzitia de la economia transnationala la economia globala. (transformarea rolului economic al statului; abandonarea conceptiei keynesiste sau fordiste si insusirea celei neo-liberale). Globalizarea obliga actorii economici sa reactioneze rapid in procesul de negociere si aleaga oportunitatile optime. Acestia prefera noi tipuri de tehnici tranzactionale,au o viziune strategic, sint gestionati de mari portofolii.

Din cauza schimbarii specificitatilor actorilor comerciali firma multinationala se afla in cautarea factorilor de productie;cauta debuseele optime pentru produsele si serviciile sale si se straduieste sa minimizeze costurile ca principal atu al competitivitatii, in timp ce firma globala integreaza cele trei obiective;are o viziune globala asupra pietei si a concurentei;trebuie sa-si cunoasca foarte bine principalii rivali concurand sau asociindu-se cu acestia;se comporta ca un jucator global;tehnologiile au un rol tot mai important in coordonarea filialelor;cultiva un lant de localizare, delocalizare, relocalizare;se inscrie in triunghiul -global networking, global switching, global focusing.

In prezent comertul international se asociaza cu imaginea unei mari companii; rivalitatea intre variati actori economicii; practicile comerciale neloiale;negocierile, de multe ori confidentiale in cadrul unor forumuri regionale sau multilaterale. Conecteaza oamenii obisnuiti din toate zonele lumii pe o axa productie-consum tot mai complexa;determina modul in care oamenii se hranesc,se imbrac,locuiesc si petrec timpul liber,au acces la educatie,le sunt respectate drepturile fundamentale,participa la interdependentele globale.

La modul cel mai comun Sistemul comercial international esteO retea de piete in care consumatorii se angreneaza in schimburi cu alti actori invizibili pentru ei, dar ale caror vieti sunt afectate de reguli care le guverneaza comportamentul economic.Aceste reguli pot schimba fundamental vietile oamenilor si pot crea un mediu in care sunt partajate beneficiile fluxurilor comerciale.O mare parte din importantul potential al comertului de a actiona ca forta a cresterii economice se risipeste pentru ca este gestionat inadecvat.

Fundamentele comertului international sunt influentate de avantajele comparative si competitive ale statelor si companiilor precum si de structura sectoarelor analizate;specificitatile strategiilor si de managementul firmelor;natura, previzibilitatea si eficacitatea politicilor guvernamentale;inertia istorica( traditii, obiceiuri, moduri de viata specifice).

Natiunile fac comert intre ele pentru ca este tehnic imposibil si economic nerentabil ca sa se produca la nivel national tot ceea ce cere functionarea unei economii moderne.Economiile de scara si de gama implica dimensiuni productive care nu se regasesc in cadrul relativ ingust al unei economii nationale.Factorii de productie sunt relativ asimetric raspanditi pe glob si au nevoie de rezultatele creatiei stiintifice si de fortele concurentei externe.

Castigurile obtinute din participarea la comertul international ar fi locuri de munca mai bune si mai bine remunerate;piete cu dimensiuni mai mari,mai multa stabilitate si armonie la scara regionala si internationala,reducerea saraciei si a subdezvoltarii si cresterea interesului pentru forme institutionalizate de raporturi comerciale, descoperirea si utilizarea unor tehnici de comercializare noi si adecvate si a unor noi retele logistice,diseminarea tehnologiilor si imbunatatirea canalelor de comunicare;stimularea altor fluxuri ale circuitului economic mondial.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert international.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
607 cuvinte
Nr caractere:
3 365 caractere
Marime:
15.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
Economie, comert
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!