Caracteristici generale ale comerțului

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Analiza comerţului internaţional relevă câteva caracteristici generale ale acestuia:

1. Comerţul internaţional este un flux dinamic. Valoarea exporturilor mondiale a crescut permanent, ajungând la peste 16 trilioane dolari. Ritmul de creştere al exporturilor mondiale a fost superior ritmurilor de creştere economică mondială sau a producţiei manufacturate mondiale.

Dinamismul deosebit al fluxurilor comerciale este determinat şi de creşterea interdependenţelor sporite din economia mondială, de faptul că schimburile comerciale reprezintă prima formă şi cea mai facilă pentru ţările mai puţin avansate de angrenare în circuitul economic mondial. În ultimul deceniu, avântul deosebit dat de cuceririle informaţionale, de scăderea costului transporturilor, de accesul mai rapid şi mai ieftin la informaţii, coroborat cu diminuarea tarifelor la nivel internaţional au constituit tot atâtea motivaţii ce au contribuit la impulsionarea comerţului internaţional.

2. Diversificarea continuă a fluxurilor comerciale internaţionale. Sub imperiul progresului tehnologic, al inovaţiei, nomenclatorul de produse s-a îmbogăţit continuu, iar gradul de complexitate al produselor a crescut foarte mult. De asemenea, diversitatea comerţului poate fi exprimată şi de faptul că produsele au devenit astăzi tot mai „internaţionale”, la realizarea lor participând firme din diverse ţări. Produsele prelucrate au început să domine comerţul exterior nu numai al ţărilor dezvoltate, dar şi al ţărilor în dezvoltare, pe ansamblul acestora. Structura pe mărfuri a comerţului internaţional reflectă această diversificare, prin ponderea foarte mare a produselor manufacturate (prelucrate) în totalul schimburilor (în jur de 70%). Comparativ cu anul 2000, aşa cum se prezintă şi în tabelul de mai jos, nu se remarcă schimbări semnificative, ci o uşoară creştere a ponderii combustibililor şi a produselor minerale, lucru explicat în principal prin evoluţia spectaculoasă a preţurilor petrolului.

Exporturile mondiale pe grupe de produse (în % din total, 2000, 2004 şi 2008)

2000 2004 2008

Total 100,0 100,0 100,0

Produse agricole 8,8 8,8 8,5

Combustibili şi produse minerale 13,9 14,4 22,5

Produse manufacturate, din care: 74,8 73,8 66,5

- produse chimice 9,3 11,0 10,9

- echipamente electronice şi de birou 15,4 12,7 9,9

- produse auto 9,2 9,5 7,8

- textile 2,5 2,2 1,6

International Trade statistics, 2005, 2009

În ceea ce priveşte repartiţia geografică a comerţului cu produse manufacturate, pot fi desprinse câteva caracteristici: ţările dezvoltate apar în postura celor mai mari exportatori şi importatori de produse manufacturate, fapt explicabil prin structura extreme de diversă a acestor economii, structură ce se reflectă în exporturile şi importurile acestor ţări, conectarea lor la economia globală extrem de puternică şi dominaţia lor în domeniile tehnicii şi tehnologiei.

Ţările în dezvoltare sunt mai degrabă importatori de produse prelucrate decât exportatori, cea mai clară diferenţă dintre exporturile şi importurile de produse manufacturate fiind în cazul Orientului Mijlociu şi al Africii. Dacă în ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, explicaţia rezidă în abundenţa petrolului şi a faptului că aceste ţări si-au construit economiile (şi averea) pe exportul de petrol, în cazul Africii motivaţia este dată de sărăcia acestor ţări, de faptul că structura economiilor ţărilor africane nu poate asigura un export dominat de produse prelucrate. Este de remarcat faptul că în cazul Asiei, ponderea produselor prelucrate este mai mare la export decât la import, iar această diferenţă poate fi explicată prin faptul că în Asia au fost delocalizate foarte multe industrii, de la cea textilă, la produse electronice şi electrocasnice sau jucării. Practic, cu greu mai pot fi gasite azi produse de larg consum care să nu poarte inscripţionarea “made in China“sau alte ţări din zonă (Coreea de sud, Thailanda, etc.)

Ponderea produselor manufacturate în comerţul mondial, pe regiuni (2008)

Export % Import %

Mondial 66,5 66,5

- America de Nord 68,2 68,8

- America de Sud şi Centrală 28,8 66,8

- Europa 76,8 69,2

- CSI 24,9 75,5

- Africa 17,9 66,2

- Orientul Mijlociu 21,6 75,9

- Asia 79,2 59,4

International Trade statistics, 2009

3. Ţările dezvoltate domină, în continuare comerţul internaţional, chiar dacă ţările în dezvoltare înregistrează evoluţii pozitive. Primii 10 exportatori şi importatori ai lumii aparţin grupei ţărilor dezvoltate, cu excepţia Chinei şi Rusiei, şi totalizează peste jumătate din exporturile şi importurile mondiale. Pe ansamblu, ţările în dezvoltare derulează în jur de 30% din comerţul mondial, iar cea mai mare parte a acestei ponderi este realizată doar de câteva dintre ţările în dezvoltare (China, Brazilia, Argentina, Mexic, ţările Asiei de Sud Est, ţările Orientului Mijlociu exportatoare de petrol). Restul ţărilor înregistrează ponderi scăzute în comerţul mondial.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracteristici Generale ale Comertului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 926 cuvinte
Nr caractere:
12 755 caractere
Marime:
28.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!