Supravegherea procesului de spălare a banilor

Extras din seminar:

Spalarea banilor: atribuirea drepturilor legale de proprietate,utilizare sau dispunere de bani sau alte bunuri provenite din comiterea infracțiunilor, adica trecerea lor dintr-o economie subterana ,neformala , in una legala care pentru a putea folosi aceste fonduri în mod deschis și public.

Spălarea banilor diminuează veniturile fiscale de stat şi, prin urmare, dăunează indirect contribuabilii oneşti.

De asemenea, face colectarea impozitelor de stat mult mai dificilă.

Spălarea banilor denaturează activele şi preţurile materiilor prime şi conduce la o alocare greşită a resurselor.

Unul dintre efectele microeconomice cele mai grave de spălare a banilor se resimte în sectorul privat.

Printre celelalte efecte negative de ordin socio-economic, procesul spălarii de bani transferă puterea economică de pe piaţă, din guvern şi de la cetăţeni la infractori.

Costurile sociale şi politice de spălare de bani sunt, de asemenea, grave, astfel încît banii spălaţi pot fi folosiţi pentru a corupe instituţiilor naţionale.

Naţiunile nu-şi pot permite ca imaginea şi instituţiile financiare să fie defaimate de o asociere cu spălare de bani, mai ales în economia globală de azi.

1) În etapa iniţială sau de plasare a spălării banilor, infractorul introduce profitul său ilegal în sistemul financiar. Aceasta se poate face prin împărţirea sumelor mari de bani în sume mai mici, care sunt apoi depozitate direct într-un cont bancar sau folosite în cumpărarea unor instrumente financiare (cecuri, bilete la ordin, etc.).

2) După intrarea fondurilor în sistemul financiar, are loc a doua etapă-stratificare. În această etapă, infractorul întreprinde o serie de preschimbări sau mişcări ale fondurilor pentru a le îndepărta cât mai mult de sursa din care provin, cea mai uzitată cale fiind cea a transferului electronic într-o serie de conturi din diverse bănci de pe întreg globul. Sunt preferate acele zone geografice sau jurisdicţii care nu cooperează cu organele de anchetă specializate în combaterea acestui fenomen infracţional.

3) După ce a reuşit să traverseze primele două etape ale procesului de spălare a banilor, infractorul sau grupul infracţional trece la a treia etapă-integrarea-, în care fondurile intră în circuitul economic legal.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Supravegherea Procesului de Spalare a Banilor.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Marime:
554.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!