Operațiuni de leasing scontare și factoring

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Contractele de leasing (lease contracts eng.) sunt acorduri prin care locatorul (lessor eng.), in calitate de proprietar juridic al bunului, cedeaza locatarului (lessee eng.), pentru o perioada determinata, dreptul de utilizare a unui activ, in schimbul unei plati sau serii de plati. In functie de clauzele contractuale, operatiunile de leasing imbraca diverse forme (de exemplu, locatarul returneaza bunul la sfarsitul contractului, sau poate sa isi exercite optiunea de a cumpara bunul care face obiectul contractului, la un pret prestabilit).

Clauzele unui contract de leasing:

- Data inceperii contractului reprezinta data de la care locatarul are dreptul sa utilizeze bunul care face obiectul contractului.

- Durata contractului reprezinta durata neintrerupta de-a lungul careia locatarul poate folosi bunul.

- Cuantumul si scadentele platilor de leasing. Platile de leasing includ o plata initiala si un numar de plati periodice denumite redevente. Platile de leasing sunt, de regula, stabilite in suma fixa, dar pot cuprinde si o parte variabila in functie de un anumit factor (de exemplu, valoarea viitoare a ratei dobanzii). In plus, la sfarsitul contractului, locatorul mai poate incasa si alte sume stabilite prin clauze speciale, cum ar fi pretul de optiune sau valoarea reziduala garantata.

- Diverse clauze speciale

Clasificarea contractelor de leasing:

- Leasing financiar, ce transfera locatarului majoritatea riscurilor si avantajelor corespunzatoare detinerii si utilizarii unui activ.

- Leasing operational - reprezinta orice alt contract de leasing care nu respecta definitia leasingului financiar.

Un contract de leasing va fi clasificat ca leasing financiar daca intruneste cel putin una dintre urmatoarele caracteristici:

1) Contractul prevede transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar, la sfarsitul perioadei de leasing.

2) Optiunea de cumparare a bunului se poate exercita la un pret suficient de avantajos (suficient de mic in raport cu valoarea justa a bunului la data la care optiunea poate fi exercitata), astfel incat, inca de la inceputul contractului sa existe o certitudine ca bunul va fi achizitionat.

3) Contractul acopera cea mai mare parte din durata de viata economica a bunului, indiferent daca dreptul de proprietate este transferat sau nu locatarului la sfarsitul perioadei de leasing.

4) Valoarea actualizata a platilor minime de leasing PML la data initierii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatiuni de Leasing Scontare si Factoring.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 056 cuvinte
Nr caractere:
6 403 caractere
Marime:
11.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
valoare, piata economica
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Dedu Vasile
Sus!