Monografie asupra sistemului bancar din Marea Britanie

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

CAP.1:SISTEMUL BANCAR AL MARII BRITANII

1.1.SCURT ISTORIC

Apariţia operaţiunilor bancare are legătură cu apariţia banilor şi dezvoltarea vieţii sociale.Deoarece comerţul şi activităţile economice s-au dezvoltat foarte mult de-a lungul timpului,a fost o nevoie mare de bani,oamenii apeland la împrumuturi.Pentru a acoperi aceste nevoi,s-a infiinţat o nouă clasă socială,şi anume,aurarii englezi.

După războiul civil din Anglia,ce a durat între anii 1642-1651,aurarii englezi şi-au depozitat averile impresionante în seifurile lor.

În 1660 apar primele bancnote,sub forma unor chitanţe care atestau faptul că,aurarii deţineau în seifurile lor mari cantităţi de bijuterii,monede de aur şi metale preţioase.

Începuturile Băncii Angliei sunt legate de Revoluţia din 1688,când au fost numiţi ca,conducătorii tronului,Wilhem de Orania şi Mary.

Chiar dacă sistemele monetare şi de credit erau într-o situaţie dezastroasă,s-a ajuns să fie fondată în 1694 Banca Angliei,de către William Paterson,care,din acel moment,a început să aibă rolul de bancher al statului şi de gestionare a datoriei publice,roluri pe care le îndeplineşte şi astăzi.

Banca Angliei reprezintă centrul sistemului financiar al Marii Britanii,având ca obiective promovarea şi menţinerea stabilităţii monetare şi financiare,gestionarea schimburilor internaţionale şi a rezervelor de aur.

La începutul funcţionării băncii statul făcea presiuni în legătură cu crearea unui nou sistem monetar.

După 1828,pentru a-şi lărgi piaţa de desfacere Banca începe să-şi deschidă sucursale în toate oraşele importante,formându-se astfel sistemul bancar britanic.

Sistemul bancar britanic coordona întrgul sistem bancar mondial,mai ales în secolul al XIX- lea,cu ajutorul pieţii Londrei şi a rolului lirei sterline.

În 1844 Sir Robert Peel a introdus o reglementare prin care a fost redusă valoarea bancnotelor puse în circulaţie de către băncile de emisiune şi prin care lua măsuri de declarare obligatorie a unor informaţii contabile.

Astăzi Banca Angliei este considerată unica bancă de emisiune a Angliei.

Abolirea celebrelor Corn Laws(Legea Cerealelor) din 1846 a integrat rapid Marea Britanie în diviziunea socială a muncii,favorizând importul de grâu,ruinând agricultura tradiţională,dar orientând o mare parte din forţa de muncă spre industrie.Fenomenele provocate de această lege au favorizat comerţul internaţional şi au condus la o amplificare a activităţii bancare.

Cea mai importantă operaţiune realizată de Banca Angliei până în 1998 a fost supravegherea sistemului bancar,care prevedea acordarea de licenţe pentru instituţiile de depozit,verificarea acestor instituţii pentru a vedea dacă prezentau un nivel adecvat al capitalului şi dacă provizioanele constituite de acestea sunt adecvate datoriilor cu probleme şi verificarea moralităţii şi verticalitatea directorilor acestor instituţii.

După a doua jumătate a secolului al XIX- lea numărul băncilor a scăzut,rămând în 1900 în număr de cinci bănci mari ce dominau sectorul bancar:Midland,Lloyd’s,Westminster,Brclays,National Provincial.

Aşadar,istoria sistemului bancar englez reprezintă un interes deosebit,datorită evenimentelor şi îmrejurărilor prin care a trecut Banca Angliei de-a lungul a 300 de ani,influenţând rolul şi sarcinile băncilor din cadrul sistemului bancar.

1.2.TIPURI DE INSTITUŢII

În Marea Britanie,băncile au avut un rol important în dezvoltarea industrială şi comercială şi în organizarea sistemului bancar.

Sistemul bancar al Angliei se compune din:Banca Angliei,merchant banks,casele de scont, băncile comerciale(Commercial banks),băncile britanice de peste mări (British Overseas Banks),Instituţii de credit pe termen lung,Uniunile de credit(credit unions),case de economii,băncile străine.

Banca Angliei a fost naţionalizată în 1946,prin transferul capitalului social către tezaur.Acestă bancă este condusă de un consiliu de administraţie(Court of Directors) alcătuit din 18 membri desemnaţi de Coroană, şi este împărţită în două departamente:

- departament de emisiune

- departament bancar

Funcţiile şi rolurile actuale ale Băncii Angliei unt următoarele:

- bancă a guvernului – rol ce l-a îndeplinit în momentul înfiinţării sale,realizând acorduri monetare cu FMI şi cu Banca Mondială;

- bancă a băncii – păstrează rezervele băncilor comerciale;

- bancă de emisiune;

- împrumutător de ultimă instanţă;

- autoritate de schimb monetar – preia aurul şi devizele şi le cedează Fondului de egalizare a schimburilor contra bonurilor de tezaur;

- susţine industria britanică;

- furnizează servicii bancare clienţilor săi;

- gestionează rezervele de aur ale Mării Britanii;

- emite bilete de bancă şi le retrage pe cele uzate;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografie Asupra Sistemului Bancar din Marea Britanie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 911 cuvinte
Nr caractere:
31 808 caractere
Marime:
51.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!