Infrastructura adiacentă supravegherii bancare

Extras din seminar:

persoană juridică de drept privat constituită sub formă de societate cu răspundere limitată sau de societate pe acţiuni, înregistrată conform legislaţiei, care prestează, în conformitate cu prezenta lege, servicii de formare, prelucrare şi păstrare a istoriilor de credit, precum şi de prezentare a rapoartelor de credit, şi servicii aferente (Legea privind birourile istoriilor de credit nr. 122-XVI din 29.05.2008)

http://www.creditbureau.md/

ridică nivelul de informare a băncilor despre împrumutaţii potenţiali, şi astfel le permit să evalueze mult mai precis riscul nerambursării creditelor. Aceasta permite creditorilor să stabilească eficient preţul şi destinaţia împrumuturilor, minimalizînd riscul apariţiei problemei selecţiei nefavorabile.

permit reducerea costurilor căutării şi obţinerii informaţiei, care în caz contrar băncile ar fi perceput de la clienţi. Aceasta duce la echilibrarea asimetriei informaţionale pe piaţa financiară şi determină creditorii să stabilească rate competitive ale dobânzilor.

formează un mecanism cu efect disciplinator pentru împrumutaţi. Acest mecanism stimulează debitorii să ramburseze împrumuturile contractate, reducând riscul comportamentului cu rea credinţă.

Pentru bănci:

reduce costurile de operare,

reduce pierderile cauzate de creditele nerambursate

oferă o gestionare superioară a riscului de credit , implicit a riscului general al băncii.

Pentru societatile non-bancare

oferă informaţii despre " trecutul financiar " al unei persoane fizice sau juridice

Pentru clienţi

reduce formalităţile cerute de bănci ,

micşoreaza timpul de răspuns la o cerere de creditare,

reduce costul împrumuturilor

diminuează valoarea garanţiilor solicitate de creditori.

pot fi furnizate informaţii suplimentare, despre instituţiile de credit care oferă cele mai potrivite servicii pentru nevoile lor.

pot fi consiliaţi asupra drepturilor şi obligaţiilor ce le revin în relaţiile cu instituţiile creditoare.

în fiecare lună băncile expediază către biroul de credit datele despre situaţia conturilor clienţilor săi.

în baza de date a biroului de credite sunt introduse toate informaţiile despre falimente, procese de judecată, facilităţi fiscale etc.

iformaţia primită este comparată cu cea anterioară (pentru fiecare client în particular) şi sunt introduse corectările de rigoare.

Biroul de credit, creează pentru fiecare persoană juridică sau fizică un fişier personal, la fel se asigură securitatea maximă a informaţiei, accesul la ea o primesc doar persoanele acreditate, în acelaşi timp orice accesare a bazei de date este înregistrată obligatoriu.

1. Clientul se adresează la Banca Parteneră a Biroului Istoriilor de Credit pentru a primi un credit. Banca cere permisiunea clientului pentru a primi istoria sa de credit de la Biroul de credit. Clientul acordă permisiunea în scris.

2. Banca înaintează cererea către Biroul Istoriilor de credit, cu care prealabil a încheiat un contract privind deservirea informaţională. Concomitent banca confirmă cererea înaintată cu permisiunea Clientului.

3. Biroul de Istoriilor Credit formează raportul de credit şi îl expediază Băncii. Raportul de credit este alcătuit în baza informaţiilor, colectate de la băncile la care sa deservit clientul anterior, care la rîndul lor la fel sunt clienţii Biroului de credit.

4. Banca în baza informaţiei primite din raportul de credit , decide să acorde sau nu credit clientului solicitant.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Infrastructura Adiacenta Supravegherii Bancare.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Marime:
1.12MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!