Compania americană Enron

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Documentarul urmareste ridicarea si prabusirea companiei americane ENRON.

Sunt descrise masinatiunile financiare si politice ale top managementului.

Este expicat pe larg cum o „noua metoda contabila” care includea in raportari predictiunile de profit a facut sa explodeze pe bursa campania, in baza rapoartelor trimestriale tot mai infloritoare.

Enron a inceput ca o companie a gazelor naturale unita cu Kenneth Lay care, intreprindere de miez a fost unita partial pentru a profita de dispozitia industriei gazelor naturale.

Intreprinderea a facut niste lucruri care au castigat credibilitatea considerabila pe Wall Street.

Putem vedea increngatura intre 10 mari banci ale lumii si aceasta companie, pornind de la finantari „ciudate” si ajungand pana la un paienjenis de firme si firmulete care „ridicau” sau „coborau” profitul ENRON in functie de interese si politici.

In acest documentar sunt prezentate marturiile celor implicati direct, filme de promovare ale companiei, declaratiile subordonatilor, detalii ale avocatilor, uluitoare dezvaluiri politice si mai mult decat atat putem vedea cum se construieste un adevar paralel cu piata care mai apoi „convinge” piata si genereaza venituri fabuloase pentru baietii destepti din top management. Colosul energetic Enron a luat nastere in 1985 prin unirea a doua benzinarii. In decursul a 20 de ani cat a condus compania, Kenneth Lay a facut din micuta companie din Houston, a saptea companie ca marime din SUA, cu o valoare de piata de peste 70 de miliarde de dolari.Compania pe care a fondat-o si condus-o pana la stadiul de imperiu financiar a devenind simbolul coruptiei, Lay fiind si un apropiat al administratie Bush. Conducatorii companiei au deturnat miliarde de dolari prin intemediul umflarii bilanturilor financiare, investitorii fiind inselati de situatia fiscala vopsita in roz a Enron, care avea deja probleme financiare serioase.

Enron, un simbol al esecului masurilor de control.In doar 15 ani, Enron devenise una dintre cele mai mari companii energetice din SUA, avand aproape 21.000 de angajati in peste 40 de tari. In momentul de varf al activitatii sale, Enron era cunoscuta drept cea de-a saptea corporatie, ca marime, din Statele Unite.

Corporatia a creat, de fapt, o piata de energie in care a pariat si pe care a manipulat-o. Brokerii sai au pierdut intreaga companie in urma unor tranzactii proaste, iar apoi si-au acoperit pierderile nedeclarăndu-le si intocmind false rapoarte de profit, ceea ce a crescut si mai mult pretul actiunilor. Enron este responsabila de inchiderea pentru mult timp a păna la 50% din industria energetica a Californiei, ba chiar a 76%, atunci cănd a crescut pretul curentului electric de noua ori. Privind retrospectiv, putem spune ca Enron a fost o corporatie care a avut ca unic scop mentinerea unui cost ridicat al actiunilor, cu orice pret.

Enron a fost o escrocherie din start, si nu „cea mai buna companie de electricitate din lume", cum afirmasera managerii executivi Kenneth Lay si Jeffrey Skilling la vremea cănd cei doi stiau mai mult ca sigur ca Enron era falimentara, ca valoarea ii scadea de ani intregi, ca isi umflase profiturile si-si acoperise pierderile prin practici contabile veroase, incăt păna si prestigioasa firma de audit Arthur Andersen a fost distrusa in catastrofa care a urmat.

Pentru a mentine un pret mare al actiunilor sale, Enron a inventat profiturile trimestriale foarte mari. Astfel, daca Enron se asocia cu o alta firma si impreuna puteau face 50 de milioane de dolari in 10 ani, Enron pretindea ca acei 50 de milioane sunt venituri curente.Intr-un filmulet facut in-house, pentru angajati, Skilling satirizeaza sistemul de contabilitate „VVI", botezăndu-l „Valoare Viitoare Ipotetica". Enron crea off-shore-uri false (pe care le boteza cu aroganta nesabuita) si transfera pierderile pe acestea, in afara evidentelor contabile. Filmul ne prezinta o diagrama cu miscarea datoriilor catre aceste entitati Enron. Doua dintre companii sunt denumite „M. Smart" si „M. Yass".

Observații:

o scurta descriere a ascensiunii rapide si a fraudei financiare din cadrul companiei americane enron

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Compania Americana Enron.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 386 cuvinte
Nr caractere:
7 614 caractere
Marime:
7.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!