Recenzie relații internaționale

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

De ce mint liderii. Adevărul despre minciunile din politica internațională

John J. Mearsheimer

Sincer să fiu, am ales această carte deoarece m-a impresionat într-un mod aparte titlul. Știm cu toții că, liderii, în general cei politici au tendința de a minți pentru a asigura cetățenii că totul va fi bine, ori diverse motive. Deși sinceritatea trebuie prețuită, știind într-un mod aparte, că aceasta aduce cu sine respectul, minciuna devine deseori o armă, ce poate propulsa pe cineva, în cazul nostru, liderii, spre o carieră de lungă durată, în același timp și prosperă, ori spre o carieră ridicolă, ce se sfârșește în cele mai multe cazuri, în a oferi persoanei respective, o etichetă, pe care scrie cu litere roșii cuvântul mincinos, spus altfel, trădător.

John J. Mearsheimer, profesor de Științe Politice la universitatea din Chicago, autorul Tragediei politicii de forță și al bestsellerului Lobby-ul israelian și politica externă a Statelor Unite, scrie această carte cu numele de: De ce mint liderii. Adevărul despre minciunile din politica internațională, oferind prima analiză sistematică a minciunii ca instrument al politicii de stat. În buna tradiție a realismului, acesta susține că liderii se situează deasupra ordinii morale obișnuite, răspândind neadevăruri în interesul strategic al unor rațiunii de stat greu accesibile muritorilor de rând. Scrisă in limba engleză, tradusă în limba română de către Cristina Antonescu, această carte apare la edituta Antet, în anul 2011.

Autorul aceste cărți John J. Mearsheimer, povestește în prefața lucrării sale, despre felul în care, a ajuns de la mai multe articole, să scrie în cele din urmă o carte întreagă. Cea ce l-a frapat pe autorul aceste cărți într-un mod deosebit a fost întalnirea cu un jurnalist de la ”New York Times”, pe nume Serge Schmemann, care dorea să scrie un articol despre minciunile din politica internațională. Marcat de gandul că nu se gândise niciodată la așa ceva, Mearsheimer, după o discuție cu Schmemann, în jur de o oră, după cum el însuși povestește, iși notează câteva note, în legătură cu ce discutase, ajungând în decursul anilor, să aibă mai multe conferințe, ce tratau această temă, și în cele din urmă, la îndemnul apropiaților, hotărăște să scrie această carte, oferind cititorilor câteva, ba chiar, mai multe informații cu privire la modul în care unii lideri, folosesc minciuna. Citind această carte, cuvânt cu cuvânt, nu am putut să nu observ, faptul, că sunt câteva motive pentru care, acest subiect, generează, atât de mult interes. În primul rând, majoritatea oamenilor socotesc minciuna o formă de comportament condamnabilă, iar apoi, sincer să fiu, câți dintre noi nu s-ar indigna, dacă i-am numi mincinoși, chiar dacă toți, spun uneori câte o minciună, totuși, faptul că minciuna este percepută pe scară largă ca un comportament negativ, constitue un motiv, pentru care oamenilor le place să vorbească despre ea. Astfel, ținând cont de faptul că există puține scrieri despre minciuna la nivel internațional, și de interesul semnificativ, pe care unii îl au față de acest subiect, Mearsheimer decide să-și transforme articolul nepublicat despre minciună într-o carte, având ca scop oferirea unor cadre analitice care să permită organizarea concepțiilor noastre despre minciună în politica internațională, precum și câteva sugestii teoretice despre aspectele esențiale ale problemei. Prin publicarea acestei carți, Mearsheimer, speră să constitue un punct de pornire pentru o serie de dezbateri pentru o temă importantă care până acum nu a primit atenția cuvenită, ba mai mult, acesta speră, ca alții să meargă pe urmele sale, si să-i rafineze și să-i conteste argumentele.

Pe tot parcursul accestei lucrări, autorul a pus un mare accent pe administrația Bush, oferind exemple despre minciuni, în special minciuni interstatale, nu doar minciuni adresate cetățenilor, prin ajutorul acesteia. Acesta observă, că deseori, pentru a scăpa de o povară, ori pentru a soluționa o problemă, această administrație folosea minciuna ca pe un instrument de luptă, ajungând astfel, cu ajutorul acesteia să poarte și războiul din Irak, un război care a adus odată cu el multe minusuri pentru poporul american. Insă nu doar administrația Bush are parte de asemenea laude din partea autorului, de altfel, toate administrațiile americane sunt puse la perete de acest autor, cartea sa intr-un procent de 70%, oferind exemple despre minciună, din sistemul american. Celălat procent de 30%, revine mai multor state de pe Glob, printre care China, Rusia și Marea Britanie.

Observații:

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Facultatea de Filozofie și Științe Social-Politice

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie Relatii Internationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 120 cuvinte
Nr caractere:
10 221 caractere
Marime:
21.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!