Proiectul și Fazele Sale

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Un PROIECT este o intervenţie orientată spre un obiectiv larg (de exemplu: dezvoltarea economiei unei anumite zone) prin:

-implementarea unui scop (de exemplu, mărirea contribuţiei activităţii turistice la economia acelei zone) ;

-rezultatele obţinute (în acest caz, un număr mărit de turişti care stau peste noapte şi cheltuieli turistice mai mari în zonă);

-dezvoltarea de noi activităţi (investiţii în zonele turistice ale regiunii, cu scopul de a mări atractivitatea);

-implicarea folosirii de resurse monetare şi non-monetare.

Un proiect mai poate fi definit şi ca un ansamblu indivizibil de activităţi, orientat către un scop stabilit, sau ca o serie de activităţi, care urmăresc să rezolve anumite obiective într-o perioadă de timp stabilită şi cu un buget definit.

În sens larg şi metaforic, proiectul mai poate fi definit şi ca "drumul de la idee la practică".

Ciclul proiectului acoperă 6 faze, care sunt corelate în mod direct, după cum se poate vedea în diagrama de mai jos:

Figura 1 : Etapele Ciclului de Proiect

Pentru Beneficiarul Final (BF) etapele 2, 3, 4 şi 5 sunt cele mai importance, deoarece se referă exclusiv la proiect ca atare, de la pregătirea până la realizarea sa.

PROGRAMAREA este prima fază a Ciclului Proiectului (CP), care constă în stabilirea cadrului general de cooperare al UE cu o anumită ţară sau regiune a unei ţări. Programarea conduce la definirea Cadrului Strategic Naţional de Referinţă şi a Programelor Operaţionale. Orice BF din regiunile şi statele eligibile, pentru a fi susţinute de către CE, trebuie să se raporteze la conţinutul acestor documente.

IDENTIFICAREA reprezintă formularea initială a ideilor proiectutui în ceea ce priveşte obiectivele care trebuie atinse, rezultatele care trebuie obţinute şi activităţile care trebuie desfăşurate, cu scopul de a stabili dacă merită să realizezi studiul de fezabilitate (SF) şi alte studii specifice. În această etapă este esenţială analiza durabilităţii proiectutui şi a factorilor de risc care pot cauza eşecul acestuia.

FORMULAREA ŞI AUTOEVALUAREA PROIECTULUI în vederea procesului de selecţie implică stabilirea detaliilor proiectutui pe baza SF. Acesta ia în considerare aspectele economice şi tehnice ale intervenţiei, iar în cazul în care concluziile SF sunt favorabile, cererea de finanţare poate fi elaborată. Auto-evaluarea este o examinare internă desfăşurată de către BF, pentru a evalua calităţile proiectului şi nivelul de compatibititate al acestuia cu Programul Operaţional Regional (POR). Relevanţa problemelor şi fezabilitatea sunt aspecte cheie în această etapă.

FINANŢAREA proiectului implică pregătirea şi asigurarea bugetului proiectului, în corelare cu activităţile eşalonate şi cu principalele faze de implementare ale proiectului. În această etapă de pregătire, se stabilesc şi "parteneriatele" financiare, respectiv contribuţia concretă a fiecărui parte¬ner din consorţiu. Propunerea de finanţare se elaborează sub forma unei CERERI DE FINANŢARE, un formular standardizat diferit pentru fiecare tip de program de finanţare în parte.

IMPLEMENTAREA proiectului implică utilizarea de resurse materiale şi umane pentru îndeplinirea scopului propus prin proiect contribuind astfel la indeplinirea obiectivului general. Activităţile implementate în cadrul proiectului implică, de regulă, încheierea unor contracte pentru realizarea de studii, pentru asistenţă tehnică, achiziţii de bunuri şi lucrări. Evoluţia activităţilor din proiect este urmarită (se monitorizează progresul proiectului) şi, după caz, se propun ajustări impuse de schimbarea condiţiilor initiale. Această etapă implică numeroase achiziţii, contractări şi raportări.

EVALUAREA reprezintă estimarea, cât mai sistematică şi obiectivă cu putinţă, a unui proiect, program sau politică în derulare sau finalizată, în fazele de concepţie şi implementare, precum şi a rezultatelor sale. Scopul evaluării este de a compară coerenţa rezultatelor proiectului cu obiectivele propuse, determinând astfel eficienţa, eficacitatea, impactul şi durabilitatea proiectului. Evaluarea poate fi facută în perioada de implementare a proiectului sau programului ("evaluare intermediară”), la sfârşitul acesteia ("evaluare finală”), sau după perioada de implemen¬tare (“ex-post evaluare"), fie pentru a ajuta la o mai bună direcţionare a proiectului sau progra¬mului, fie pentru a desprinde lecţii utile pentru viitoare proiecte şi programe.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectul si Fazele Sale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 727 cuvinte
Nr caractere:
16 466 caractere
Marime:
36.45KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!