Amplasarea în teritoriu a dotărilor comerciale pe exemplul shopping Malldova

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Obiective:

- Cunoasterea etapelor de localizare spatiala a functiei comerciale;

- Definirea regulilor de urbanism;

- Prezentarea tramei comerciale a localitatii de tip urban;

- Cunoasterea centrelor comerciale independente;

- Obtinerea de informatii privind potentialul commercial al zonei, prin realizarea unui recensamint al echipamentului commercial;

- Determinarea indicilor de mobilitate a cererii de marfuri a populatiei.

Activitatea nr.1

Studierea tipologiilor participantilor la distributia bunurilor de consum:

1.Tipuri de comercianti en gros independenti si functiile indeplinite

2.tipuri de comercianti cu amanuntul

Activitatea nr.2

Descrierea unui centru commercial independent:

- Tipul (conform tipologiei centrelor comerciale);

- Annual punerii in functiune;

- Localizare(descrierea zonei);

- Structura (numar de nivele, forme de vanzare practicate de catre comercianti independenti, profilul punctelor de vanzare ( comert alimentar, nealimentar, alimentatie publica ca numar si ca pondere pe total), servicii oferite (tip, nr, pondere pe total), parcaje nr de locuitori);

- Numar annual de vizitatori.

Activitatea nr.1

1.Comerciantii en gros

Comertul en gros (cu ridicata) –totalitatea activităţilor pe care le implica

vanzarea bunurilor şi serviciilor către cei care le cumpără pentru a le revinde sau a le folosi in scopul obţinerii unui profit.

Urmarind criteriile de clasificare din literatura americana[4] comertul de gross cuprinde patru mari grupe de en grosisti: comerciantii de gross independenti, agentii si brokerii, birourile si filialele producatorilor si detailistilor si en grosistii diversi.

A. Comerciantii de gross independenti sunt firme independente ce lucreaza pe cont propriu si au drept de proprietate asupra marfurilor pe care le comercializeaza. Ei mai sunt întâlniti si sub denumirea de jobbers, distributors sau mill supply houses. Sunt cei mai numerosi, reprezentând, de exemplu, în SUA circa 50% din numarul total de en grosisti. La rândul lor comerciantii de gross se divid în: comercianti de gross care ofera servicii complete si comercianti de gross care ofera servicii limitate.

1. Comerciantii de gross care ofera servicii complete propun o întreaga gama de servicii cum ar fi serviciile logistice (depozitarea si transportarea marfurilor, aranjarea lor pe rafturi, livrarea la sediul clientului), servicii financiare (credite-clienti, preluarea marfurilor ramase nevândute), asistenta în probleme de management sau servicii comerciale. Toate aceste servicii se reflecta într-un nivel mai ridicat al marjei comerciale practicate. Comerciantii de gross care ofera servicii complete se împart, la rândul lor, în alte doua categorii: comercianti de gross si distribuitori industriali:

a) Comerciantii de gros clasici vând în principal detailistilor si ofera o gama larga de servicii.

b) Distribuitorii industriali vând mai mult producatorilor, clientilor industriali (care cumpara marfa în scopul prelucrarii ei si nu revânzarii) decât detailistilor

2. En grosistii comercianti care ofera o gama restrânsa de servicii furnizeaza numai câteva servicii si sunt specializati pe câteva functii. Celelalte functii sunt îndeplinite de producatori sau trec în sarcina consumatorilor sau a altor intermediari. Acesti intermediari au, în general, drept de proprietate asupra marfi, dar în multe cazuri, nu livreaza marfa, nu acorda credit cumparatorilor, nu furnizeaza informatii de marketing, nu inventariaza stocul sau nu prognozeaza nevoile viitoare ale clientilor. Desi anumite tipuri de en grosisti din aceasta categorie sunt slab reprezentati numeric, ei detin un rol important în distributia anumitor produse: articolele perisabile, materialele de constructii, carbunele.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amplasarea in Teritoriu a Dotarilor Comerciale pe Exemplul Shopping Malldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 059 cuvinte
Nr caractere:
12 608 caractere
Marime:
20.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Profesorului:
Furculita Igor
Sus!