Evoluția Dezvoltării Tutunului în Republica Moldova

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Cuvântul “tutun” provine de la insula Tobago din arhipelagul Antilelor acolo unde aceasta planta era cultivata. Indigenii numeau aceasta planta “petum”.

În limba spaniola, cuvântul “Cigare” înseamnă “ciocul berzei” si deriva din

“cigarar” = a înveli, a înfăşura în hârtie.

În anul 1518, marinarii lui Columb si invadatorii lui Cortez au adus în Franţa aceasta iarba. Iniţial se fuma pipa, apoi ţigara de foi iar din improvizaţia unui ofiţer francez (tutun in tub de hârtie in care se ţinea praf de puşca) s–a născut ţigara. La început, în Europa, tutunul nu s-a folosit decât ca remediu pentru migrene, ca pudra pentru distrugerea păduchilor, in clisma pentru tratamentul constipaţiei si ca terapie a astmului si anginei de piept in momente asfixice.

În America în a. 1881 apare prima maşina de fabricat ţigări (200 per minut), iar în Europa în a. 1910 au fost înregistrate 20.000 de mărci de ţigări (patentate).

Actualmente, concernele de ţigări americane produc anual 1/5 (un trilion de ţigări) din toata producţia lumii. Conform prognozelor savanţilor americani în anul 2030 în lume vor muri 10 milioane de locuitori din cauza fumatului. În prezent 20 miliarde de ţigări sunt fumate pe zi in lume ceea ce înseamnă 7 mii de miliarde pe an. Fumul de ţigara conţine 4000 de compuşi dintre care sute dintre ei sunt toxici iar 30 din ei sunt carcinogeni.

Tutunul a pătruns în România in secolul al XVI-lea, mărturie stand descoperirile arheologice cum ar fi o lulea de pământ descoperita in 1971. În anul 1812 in Moldova si 1821 în Muntenia au apărut primele fabrici rudimentare de prelucrare a tutunului. În prezent o treime din adulţii de pe glob sunt fumători, ceea ce constituie aproximativ 1.2 miliarde fumători în lume. Se preconizează ca numărul fumătorilor va fi de 1.6 miliarde către 2025.

Cele mai mari tari consumatoare de ţigări sunt:

Tabelul 1

Nivelul de consum a ţigărilor în unele ţări, a. 1997

Tara Tigarete (miliarde de bucati)

China 1,679

SUA 480

Japonia 316

Rusia 230

Indonezia 188

Necătând la faptul că fumatul influenţează negativ asupra sănătăţii consumatorilor această cultură are o importanţă deosebită pentru dezvoltarea unor ramuri ale economiei naţionale. Din frunze de tutun se extrage acidul nicotinic (provitamina PP), folosit în industria farmaceutică, precum şi acidul acetic. Seminţele plantei conţin 35-40 % ulei folosit în alimentaţie şi industria de fabricare a vopselelor.

Factorii ce asigură recolte sporite în condiţiile Moldovei sunt: obţinerea unui răsad calitativ şi sănătos; respectarea termenelor de plantare în câmp; folosirea raională a îngrăşămintelor minerale şi organice; efectuarea calitativă şi la timp a procedeelor agrotehnice de îngrijire.

Eficienţa economicã înaltă poate fi asigurată din contul: reducerii considerabile a cheltuielile; sporirii recoltei la hectar; asigurării calităţii înalte a materiei prime.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Dezvoltarii Tutunului in Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 270 cuvinte
Nr caractere:
8 258 caractere
Marime:
22.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Gheorghe Florin
Sus!