Criterii de Apreciere a Producției de Lână

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Productiile piloase recoltate de la diverse specii de animale,împreună cu firele de lorigine vegetală si artificială,reprezintă importante materii prime pt industria textilă.

Totalitatea fibrelor cu proprietăti textile recoltate de la ovine,alpaca,cămile,capre de Angora,iepuri de Angora,lame si alte specii poarta denumirea de lână.

Lâna ,prin proprietătile valoroase,unice prin natura si complexitatea lor,reprezintă o materie primă deosebit de importantă pt industria prelucrătoare.

Lâna prezintă următoarele însusiri:

- Lâna alba are posibilitatea colorării diversificată

- Are proprietăti termoizolante

- Capacitate mare de absorbtie a apei

- Capacitate scăzută de absorbtie a umezelii

- Rezistentă la actiunea agentilor chimici si fizici

- Rezistentă la tractiune si torsiune.

suvita de lână

La suprafata pielii ,fibrele de lână se grupează în fascicole, acestea la rândul lor se grupează suvicioare,iar suvicioarele reunite formează suvita de lână propriu-zisă.

Însusirile suvitei:

- Lungimea –e influentată de mărimea fibrelor componente si se deterimă prin măsurarea distantei de la baza suvitei,până la vf acesteia.

- Grosimea-e diferită ,fiind mai mare la resele de oi cu lână mixtă si mai mică la cele cu lână fină.

- Desimea-e dependentă de nr foliculilor prezenti pe unitatea de suprafată si influentează direct productia de lână.Aprecierea desimii suvitelor de lână se face pe baza observării spatiilor libere dintre acestea ,sau după cusătura lânii(felul cum se prezintă la exterior spatiile de separare dintre suvite)

- Forma-e determinată atât de uniformitatea si tipicitatea ondulatiilor cât si de desimea firelor de lână.În fct. de aceste caracteristici suvitele de lână pot avea următoarele forme:

1.suvită prismatică:caracteristică oilor cu lână fină si semifină.La acestea,fibrele care compun suvitele sunt omogene si cu ondulatii uniforme,având aceiasi grosime pe toată lungimea ei.

2.suvita conică:caracteristică oilor cu lană mixtă(Țurcană,Karacul).suvita e mai groasă la bază si mai subtire la vârf.

3.suvita de forma conului întors:nu e caracteristică unei rase anume si e considerată ca fiind defectuoasă atunci când apare.fibrele au ondulatiile neuniforme si sunt acoperite de usuc de o calitate inferioară si în cantitate insuficientă.diametrul suvitelor este neuniform,fiind mai mare la vf.

- Aspect exterior –este redat de felul cum apare la exterior partea superioară sau liberă a suvitelor.Acestea se prezintă diferit în fct. de cusătura cojocului.

La rasele e ovine cu lână fină si semifină,la care cusătura cojocului este încheiată,suvitele prezintă diferite forme de exterior:

Aspect exterior de pătrate-suprafaţa externă a şuviţei apare compartimentată în patrulatere regulatesau neregulate(caracteristică raselor de oi cu lână fină Merinos)

Aspect exterior de conopidă-fascicolele care alcătuiesc şuviţa au o lungime diferită,conerindule astfel la exterior un aspect bombat.

Aspect exterior de stivă de scânduri-fibrele ce alcătuiesc şuviţa sunt de lungime mijlocie şi sunt legate bine între ele,însă observate de la distanţă dau impresia unei stive de scânduri privite din extremităţi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criterii de Apreciere a Productiei de Lana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 546 cuvinte
Nr caractere:
7 685 caractere
Marime:
9.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!