Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

Mizerabilii este cel mai mare roman al lui Victor Hugo, pe care l-a terminat in 1862, in timp ce se afla in exil.Este considerat drept una dintre cele mai mari opere ale umanitatii precum si o adevarata fresca sociala.

Domnul Myriel, devenit episcopul Bienvenu, care locuieste la Digne impreuna cu sora sa, Baptistine, are ocazia de a se intalni cu un ocnas evadat, ce ii bate la usa pentru a-i cere mancare si adapost. Fiind un om nespus de bun, de milostiv, ce isi dadea mai toti banii saracilor si care nu putea refuza prilejul de a face o fapta buna, il primeste, spre marea uimire a ocnasului, care fusese refuzat de toata lumea.

Stiind bine ca este un evadat cautat de politie, episcopul il cazeaza intr-o camera de unde ocnasul, pe nume Jean Valjean, fuge furand argintaria casei. Este prins de jandarmi si adus in fata domnului Bienvenu, care il declara nevinovat si ii daruieste si doua sfesnice de argint. Jean Valjean pleaca si se intalneste pe drum cu un micutul Gervais, caruia ii fura moneda de doi franci, neascultandu-i rugamintile staruitoare de a i-o inapoia.

Ajuns la Montreuil-sur-mer, si schimbat treptat de bunatatea pe care episcopul i-o aratase, fostul ocnas isi ia numele de Madeleine si incepe o mica afacere in domeniul industriei margelariei folosind tehnici invatate la ocna. Afacerea prospera si ajunge una profitabila. In scurt timp, orasul Montreuil-sur mer renaste datorita domnului Madeleine. El devine binefacatorul tinutului: da de lucru somerilor, ii ajuta pe saraci si pe bolnavi; este numit primarul orasului, dupa ce refuza de mai multe ori.

Un vigilent inspector de politie, numit Javert, asista la episodul in care primarul il salveaza pe mos Fauchelevent, dand dovada de o forta fizica nemaiintalnita, aproape supranaturala. Isi da repede seama ca Madeleine nu este nimeni altul decat ocnasul Jean Valjean, vestit pentru forta sa.

Acesta se intalneste la sediul politiei cu Fantine, o fosta lucratoare de la fabrica, ajunsa pe drumuri si nevoita sa faca fapte josnice pentru a-si intretine fetita. El da porunca sa fie eliberata si atrage astfel si mai mult suspiciunile lui Javert asupra lui. Fantine este internata si ingrijita de o maicuta pe nume Simplice. Domnul Madeleine o viziteaza pe nefericita aproape zilnic si incepe sa-i cunoasca nevoile. Fetita acesteia, pe nume Cosette, este crescuta de ticalosii soti Thenardier, care ii cereau bani in fiecare luna pentru ca micuta fetita sa fie o servitoare si sa manance resturile de mancare de pe jos.

Primarul, induiosat de starea Fantinei, care era pe moarte, hotaraste sa plece la Montfermeil, satul in care se afla carciuma lui Thenardier, pentru a o inapoia pe Cosette. Dar prea tarziu! Madeleine este prins de Javert, care il urmarea de foarte mult timp. Fantine moare, reusind sa obtina promisiunea primarului ca va avea grija de fetita sa.

Descarcă rezumat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mizerabilii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 422 cuvinte
Nr caractere:
10 562 caractere
Marime:
13.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Mizerabilii, roman, Victor Hugo
Predat:
la gimnaziu
Sus!