Chirița în Iași

Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

COMICUL

Comicul de nume : Sardarul Cuculet

Comicul de situatie: Atunci cand tiganca nu intelege numele doamnei din trasura care era coana Chirita si ea ii stalcea numele.

Atunci cand coana Chirita cade pe gheata

Comicul de moravuri: Sfidarea celorlalti din partea Chiritei care se credea mai presus

Comicul de limbaj : Atunci cand slujitorul pronunta gresit numele celor din familia Barzoi (Chirita-Crita Gulita- Gurita Barzoi-Branzoi)

Chirita in Iasi

Rezumat

ACTUL I

Opera Chirita in Iasi de Vasile Alecsandri incepe cu actul intai in care aflam prezenta Chiritei in caleasca asteptand la bariera sa intre in targ. Ea este intampinata de un slujitor ce doreste sa-i afle numele pentru a il trece pe catastif. Cucoana , dupa o scurta cearta cu slujitorul voieste a ii zice numele ei si a copiilor dar acestea fiind dificile de tinut minte slujitorul le va scrie gresit pe catastif el repetandu-le "Crita Gurulita Lapsita si Rastita Branzoi".

Tocmai ce trecura de bariera Caleasca se impotmoleste in zapada. Chirita isi cearta feciorul ca nu vroia sa ajute la dezapezirea calestei si ii ordona tigancii sa coboare jos. Aceasta facand inadins sparge cutia Chiritei alunecand pe gheata.

Chirita ii cauta pe surugii iar in cautarea ei aluneca pe gheatza strigand "Valeu". Fetele ei auzind fug si ele sa vada unde a cazut mama lor dar supriza cad si ele.

Scena a II-a ii prezinta pe cei trei straini Bondici Pungescu si un neamt cu orga intrand in Iasi. Ei dau nume gresite slujitorului de la intrare.

Venea dinspre Roman unde jucase carti iar unul din ei trisand au fost nevoiti sa plece pentru a-si ascunde urma. S-au hotarat sa ramana o vreme in Iasi pana se vor linisti lucrurile.

In scena a-III-a ni se prezinta de la inceput dezamagirea Chiritei deoarece ii fugise surugii si nu reusea sa-i mai gasesca. Ea a reusit sa dea peste cei doi straini Pungescu si Bondici care s-au prezentat ca fiind spatari si aga. Cei doi s-au oferit sa o ajute pe cucoana conducand-o pe ea si pe fiicele ei la gazda asigurand ca totul va fi bine cu trasura.

Descarcă rezumat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chirita in Iasi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 102 cuvinte
Nr caractere:
5 369 caractere
Marime:
11.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
comic, vasile alecsandri
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Sus!