Baltagul - Roman Inițiatic

Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

Semnificatile fundamentale pe care romanul Baltagul le comunica, direct sau metaforic, sensibilitatii moderne au o costumatie de neconfundat: experienta sociala nationala ( valorile ei politice, juridice, morale, etnografice ) trebuie hotarat aparata de invazia unui neasteptat suvoi potrivnic si indiferent fata de esente si datini, din ratiuni care isi au fondul in filosofia veche a poporului roman.

Inceputul romanului expune intr-un mod voit romantic o cosmologie populara: ,,Domnul Dumnezeu, dupa ce a alcatuit lumea, a pus randuiala si semn fiecarui popor". Muntenii sunt prezentati ca ajungand ultimii in fata lui Dumnezeu si sunt inzestrati doar cu ,,o inima usoara ca sa va bucurati cu al vostru. Sa va para toate bune; sa vie la voi cel cu cetera; si cel cu bautura; si s-aveti muieri frumoase si iubite". De aici aflam indirect si trasaturile lui Nechifor Lipan, care este si naratorul acestei legende. El pleaca la Dorna si nu se mai intoarce la caderea frigului. Trece iarna, iar sotia sa, Vitoria capata convingerea ca sotului ei i s-a intamplat ceva grav, cautarea sotului disparut urmand sa devina marea calatorie a vietii ei.

In timpul acestei expeditii, Vitoria Lipan are un sistem original de cunoastere. Calatoria-proces este un exercitiu superior de descifrare a semnelor. Romanul are caracterul unei initieri, unde magia joaca un rol esential. Pentru G Calinescu, ,,Vitoria Lipan este un hamlet feminin, care banuieste cu metoda, cerceteaza cu disimulatie, pune la cale reprezentatiuni tradatoare ( in cazul de fata inmormantarea si praznicul ) si cand dovada s-a facut, da drumul razbunarii".

Absenta barbatului este un semn, ca si toamna care nu intarzie, oierul trebuie sa fie numaidecat in sat. Femeia intra in deruta si fiecare semn care comunica ceva despre omul ei este minutios analizat. Un alt semn e vocea lui Lipan: ,,In singuratatea ei, femeia cerca sa patrunda pana la el. Nu putea sa-i vada chipul; dar ii auzise glasul". Realitatea vocii oierului vine si se amplifica din straturile memoriei afective. Sincronizarea cu una reala, a femeii, nu are, insa, loc. Un vis destrama o indoiala si amplifica extrem de rapid altele. Vitoria il viseaza pe Nechifor trecand o apa neagra, calare, cu spatele spre casa. Credinta populara traduce astfel visul: daca cel visat nu-si arata fata, el este mort. De la acest semn Vitoria stie ca sotul sau nu mai este in viata.

Bibliografie:

-Baltagul, Mihail Sadoveanu, Ed. Grammar, Bucuresti, 1996

-Mihail Sadoveanu. Teme fundamentale, Ed. Minerva, Bucuresti, 1976

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Roman Initiatic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 739 cuvinte
Nr caractere:
7 872 caractere
Marime:
12.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
vitoria, nechifor
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!