Baltagul - Povestirea pe Capitole

Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

Capitolul I incepe cu amintirea de catre Vitoria Lipan a unei povesti despre cosmologie spusa de Nechifor Lipan la nunti. Astfel Dumnezeu le-a dat tiganului cetera, neamtilor surubul, jidanilor banii, rusului betia, boierilor rautatea si ticalosia. Muntenilor care au ajuns cei din urma le-a dat ,,o inima usoara" buna intelegere cu celelalte natii si ,,muieri frumoase". Vitoria este descrisa ,,stand singura pe prispa", invartind absenta fusul. Aceasta se gandea la Nechifor , sotul ei, care plecase dupa niste oi, la Dorna si nu se mai intoarse. Situatia financiara a familiei este una buna. Vitoria si Nechifor ,,dragostea ei de 20 si mai bine de ani" au avut 7 copii din care ramasesera doar 2 : Minodora si Gheorghita. Ultimul coborase cu oile la iernat, Baciul Alexa ii trimite o scrisoare Vitoriei spunandu-i ca trebuie sa plateasca la oieri. Parintele Danil ii citeste Vitoriei si o scisoare trimisa de Ghita C. Topor ,,domnisoarei Vitoria Lipan" in care isi marturiseste dragostea. Vitoria critica despartirea de traditia reprezentata de ,,catrinta si camesa" si de vechile superstitii: gunoiul nu trebuie aruncat in fata soarelui. Vitoriei ii apare Nechifor Lipan in vis cu spatele intors catre ea, trecand spre asfintit o revarsare de ape".

Capitolul al II-lea : Vitoria il zareste pe Mitrea care coboara ,,inainte de vreme" cu oile pentru ca are sa ,,vremuiasca". Vitoria il priveste in acest timp pe ,,cocosul cel mare porumbac" care ,,se intoarse cu secera cozii spre focul din horn si cu piscul spre horn" dand semne de plecare.

In capitolul al III-lea Vitoria se duce la parintele Danil Miles sa se sfatuiasca. Ii marturiseste ca sotul ei a mai fost o data la Dorna, Pentru preot visurile nu sunt decat ,,inselari" si aminteste cateva pricini ale intarzierii: boala sau"vreo pozna". Apoi ii dicteaza preotului o scisoare pentru Gheorghita in care se intelege cu baciul Alexa sa vanda din oile ,,canarale" , iar de sarbatori sa vina acasa pentru ca el e acum ,,singur barbat la gospodarie".

In cpitolul al IV-lea: Vitoria Lipan trece pe la baba Maranda, vrajitoarea pentru a afla si parerea ei despre intarzierea sotului. Maranda stie ca va primi vizita Vitoriei demonstrand prin aceasta ca are ,,unele tainice stiinti si mestesuguri". Vitoria isi imagineaza ca ,,cel cu nume urat" se afla fie in cateaua babei, fie intr-o ,,lada mare brasoveneasca". Maranda ii spune ca intarzierea sotului e legata de ,,una cu ochi verzi si cu sprancenele imbinate" dar Vitoriase indoieste. Vitoria ii marturiseste ca tine post negru 12 vineri in sir.

Capitolul al V-lea: Gheorghita se intoarce inaintea sarbatorilor de la apa Jijiei, lasand oile in grija baciului Alexa. Fiind trista, Vitoria nu se poate bucura de sarbatori. Intelese ca dragostea ei pentru Nechifor ,,se pastrase ca-n tinerete". Gheorghita isi aminteste de copilaria lui la munte , constientizand ca de acum povara gospodariei va atarna pe umerii lui. Vitoria se hotaraste sa faca un drum la Piatra si la manastirea Bistrita. Ei pleaca in calatorie, intr-o sambata, la rasaritul soarelui . Drumul este greu caci trebuie sa se lupte cu troianul

Descarcă rezumat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Povestirea pe Capitole.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 641 cuvinte
Nr caractere:
11 090 caractere
Marime:
16.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
povestire, personaje, roman
Predat:
la liceu
Sus!