Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

Scriitorul plaseaza actiunea in satul Magura Tarcaului, incipitul debutand cu imaginea eroinei principale, Vitoria Lipan stand singura pe prispa si torcand, cu gandul la sotul ei Nechifor Lipan, plecat din toamna de acasa , la Dorna ca sa cumpere niste oi. Ea isi aminteste de povestea auzita de Nechifor de la un baci batran si repetata de acesta pe la petreceri, povestire lagata de viata si psihologia oamenilor de la munte.

Aceasta legenda spune ca muntenii au ajuns ultimii la impartirea darurilor de catre Dumnezeu, dar i-a inzestrat pe munteni cu o inima usoara ca sa se poata bucura de ce au.

Femeia isi aminteste de anii traiti impreuna, obiceiurile barbatului ei, realizarile lor, cei doi copii ai lor: Minodora care era acasa cu Vitoria si Ghiorghita, care era plecat pe tinuturile Jijiei, cu oile la iernat.

Vremea se raceste si Vitoria era tot mai ingrijorata de tacerea sotului ei, de aceea, apeleaza la sfaturile parintelui Danil, caruia ii destainuie necazul ei. Plateste slujba pentru intoarcerea lui Lipan, posteste, se roaga, dar trece si la baba Maranda, vrajitoarea satului. Fiindca nimic nu o linisteste, Vitoria scrie lui Gheorghita ca sa se intoarca acasa inainte de sarbatorile de iarna. Baiatul vine acasa si Vitoria hotaraste sa-l trimita pe el in cautarea lui Nechifor, dar isi da seama ca baiatul nu are experienta si intelepciunea necesara pentru a indeplinii dificila sarcina si decide sa plece impreuna.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
647 cuvinte
Nr caractere:
3 290 caractere
Marime:
8.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
baltagul, Mihail Sadoveanu
Predat:
la gimnaziu
Sus!