Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. DESCRIEREA DESTINATIEI

NUME: ZANZIBAR

CAPITALA: ZANZIBAR CITY

ASEZARE: face parte din Republica Unita Tanzania, in Africa de Est

Suprafata: 2.643 km²

Populatie: 1.070.000

Limba oficiala: Swahili, engleza

Grupari entice: sukuma, nyamwezi, haya, makonde, chagga, arabi, indieni si pakistanezi

Forma de guvernamant: republica

Moneda: shilling Tanzanian

Fus orar: UTC +3

Prefix tara: +255

Extensie internet: tz

Daca cele mai multe dintre paradisurile exotice ale lumii au devenit in ultimii ani tinta a milioane de turisti, Zanzibarul se bucura de o promovare mai mica si deci, de turisti mai putini dar mai fericiti. Arhipeleagul, situat la 35 de kilometri de coasta estica a Africii, reprezinta visul oricarui om indragostit de cadura, mare, nisip, scufundari si soare. Insula condimentelor – Zanzibarul – este vizitata anual de aproximativ 100.000 de turisti – putin in comparatie cu alte destinatii celebre care “aduna” anual si peste un milion de vizitatori. Si totusi, aceasta caracteristica a arhipeleagului situat in apropierea Ecuadorului, nu aduce decat satisfactie si bucurie. Turistii din intreaga lume sunt fericiti de posibilitatea petrecerii unei vacante mai putin cosmetizate, aproape deloc aglomerate si chiar mai ieftine decat in alte insule similare.

Arhipeleagul Zanzibar este situat in apropierea Tanzaniei si a Kenyei, la doar 35 de kilometri de coasta. Stat semi-autonom (aflat sub tutela Tanzaniei), Zanzibarul este format din doua insule principale, destul de mari ca dimensiune: Zanzibar sau Unguja – cu o suprafata de 1658 de kilometri patrati si Pemba – cu o suprafata ce nu depaseste 1000 de kilometri patrati. Pe langa aceste insule populate, 100% turistice si extrem de primitoare, arhipeleagul se mandreste si cu o suita de sateliti – insule mici, multe dintre ele nelocuite – dar ideale pentru o excursie de o zi sau doua cu vaporasul.

Zanzibar – cel mai bine pastrat secret al Oceanului Indian

Cu o populatie ce nu depaseste 1 milion de locuitori, arhipeleagul fierbinte (situarea sa in apropierea Ecuadorului il face 11 luni pe ani intradevar fierbinte), se autopromoveaza ca fiind o destinatie mai putin cunoscuta si deci, deloc aglomerata. Chiar daca exista complexuri turistice luxoase si toate facilitatile care transforma o vacanta obisnuita intr-una perfecta, Zanzibar este recunoscut ca fiind inca o destinatie neatinsa de artificiile turismului de masa. Astfel, in excursiile optionale, turistii inca mai pot lua contact direct cu localnicii si cu civilizatia reala a arhipeleagului – chiar daca asta inseamna de multe ori contemplarea unei saracii lucii si a unui stil de viata primitv.

Gastronomia

Printre mancarurile cele mai gustoase de pe insula se numara: homarul, pescarusul albastru, caracatita, crevetele sau sepia si calamarul. Asa ca puteti sa va bucurati in tihna de specialitatile marine, in variate forme. De asemenea, cocosul se regaseste in multe dintre felurile de mancare.

Insula Zanzibar este neatinsa de efectele turismului de masa. Numarul vizitatorilor este extrem de scazut, asa ca veti putea petrece aici o luna de miere ca-n paradis.

Reguli

Pentru a pastra traditia locului si valorile in care cred locuitorii acestei insule, turistilor li se cer sa respecte cateva reguli simple:

-femeilor le este interzis sa practice toplessul;

-daca faceti scufundari, veti fi tentati sa culegeti bucati din corali sau scoici; autoritatile va roaga sa evitati acest lucru intrucat efectele distrugerii coralilor sunt devastatoare;

-daca doriti sa faceti poze cu populatia de pe insula, cereti-le permisiunea inainte;

-daca nu sunteti musulmani, nu intrati in nici o moschee din Zanzibar

- Obiective naturale si antropice

Geografie: T. este aşezată în Africa ecuatorială de est. Limite: Ugan¬da, Kenya (N), Oc. Indian (E), Mozambic, Malawi, Zam¬bia (S); Zair, Burundi, Rwanda (V).

G. fizică: T. este un vast platou, între Oc. Indian (E) şi linia marilor lacuri: Victoria (N), Tanganiyka (V), Malawi (SV), întrerupt de fose şi de mlaştini, dominat la V de înălţimi până la 1000 m; în NE se ridică masivele vul¬canice Kilimanjaro (5895 m, alt. cea mai mare din Africa), la graniţa cu Kenya, mt. Meru (4567 m) şi Ngorongoro (3648 m), în al cărui larg crater este o rezervaţie naturală; în S, la NE de Lacul Malawi (Nyassa), Munţii Livingstone (3200 m). Câmpia de coastă este lagunară, mai largă spre S. Insulele coraligene Zanzibar şi Pemba, cele mai mari, sunt separate de continent printr-un canal de 22 km în partea cea mai strâmtă. Lacul Tanganyka are 939.362 km2. Cursurile de apă mai importante: Rufiyi, cu o bogată reţea de afluenţi, Ruvuina, la graniţa cu Mozambicul, Pangani, care izvorăşte din Kilimanjaro.

Clima: este tropicală; umedă pe coastă, în apropierea lacuri¬lor, unde se înregistrează cele mai mari precipitaţii (2000 mm/an) şi în munţi (peste 2000 mm/an). Acţiunea alizeelor.

Floră şi faună: Păduri tropicale 45% din terit.; savană. ¬Fauna foarte variată şi bogată: elefanţi, lei, antilope, crocodili, rinoceri; peste 1000 specii de păsări. Rezervaţii şi parcuri naţionale: parcul Naţional Serengeti (N), Parcul Naţional Tarangire (central-nordic), Parcul Naţional Mikumi (E), Rezervaţia Selous (SE).

Populaţia: negri cafri şi bantu (cu zeci de grupuri etnice) 97%, indieni, arabi, europeni. Densitatea max. în insulele Zanzibar şi Pemba (cca. 260 loc./km2); în zona fostei capitale (Dar el Salaam, 950 loc./km2). Peste 75% din pop. activă este ocupată în agric. Rata natalităţii: 41‰; morta¬litatea: 14‰. Pop. urbană: 30%.

Resurse şi economie: Econ. se sprijină pe agric.: culturi de bumbac, tutun, ceai, mirodenii; sorg, mei, porumb, batate, manioc, cafea, nuci de cocos, copra, arahide de pământ, susan, trestie de zahăr, cuişoare, ceai, cacao, bumbac; ovine, caprine. Resurse min.: diamante, aur, plumb, cosi¬tor, fosfaţi. Ind. textilă, alimentară. Turism internaţional pentru rezervaţiile şi parcurile naţionale.

Transporturi şi comunicaţii: căi ferate (calea ferată Tan¬zan, care leagă T. de Zambia); autovehicule. Aeroport la Dar el Salaam.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zanzibar City.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 823 cuvinte
Nr caractere:
21 548 caractere
Marime:
277.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Tatarusanu Maria
Sus!