Turismul urban și dezvotarea durabilă Tokyo

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Pornind de la faptul ca dezvoltarea economica si socio-culturala a oraselor s-a reflectat arhitectura acestora, si ca orasele, privite ca centre economice si culturale, sunt detinatoarele unor variate atractii determina ca acestea sa constituie destinatie pentru numeroase categorii de vizitatori.

Pe masura ce numarul acestora a crescut si s-a conturat o forma distincta de turism, au aparut preocupari privind amenajari specifice destinate diferitelor categorii de vizitatori cat si grija pentru armonizarea acestora cu exigentele functionarii in cele mai bune conditii a asezarilor urbane.

De-a lungul timpului, orasul s-a dovedit un reper in desfasurarea calatoriilor in sensul ca fie dotarile acestuia au fost utilizate ca locuri de popas in derularea circuitelor fie prin arhitectura cladirilor si ansamblurilor, monumente, sculpturi si basoreliefuri utilizate in decorarea pietelor, a edificiilor publice si private, elemente ale artei decorative, arta peisagistica, atractiile pe care le adaposteau s-au dovedit a fi ele insele apreciate destinatii turistice.

Dezvoltarea si modernizarea oraselor pe de o parte cat si varietatea ofertelor acestora pe de alta parte au condus in timp la conturarea unei forme specifice de turism – turismul urban. Pe masura amplificarii calatoriilor, aceasta forma de turism a capatat tot mai mult consistenta beneficiind astazi de caracteristicile unei forme distincte de calatorie cu motivatii foarte diverse. Avand in vedere necesitatea adaptarii orasului la cerintele turistilor, se impune clarificarea catorva aspecte legate de continutul, detreminantii si evolutia turismului urban dar si evaluarea impactului acestuia asupra vietii economice si sociale si in consecinta a cadrului optim de desfasurare.

TOKYO

Japonia

Nume oficial: Ţara Soarelui Răsare;

Suprafaţă: 377.837 km2;

Populaţie: 127.100.000 locuitori;

Capitala: Tokyo

Sărbătoare naţională: 23 decembrie (ziua de naştere a împăratului);

Limba oficială: japoneza;

Monedă: 1 Yen = 100 Sen;

Internet (1999): 27.060.000 utilizatori

Tokyo (sau Tokio, in japoneza 東京 Tōkyō) este capitala Japoniei si cel mai mare oras al acesteia, cu 13.010.279 locuitori (2010), aproximativ 10% din populatia tarii. Orasul se situeaza in partea de mijloc a insulei principale a arhipelagului japonez, Honshu.

Aici se afla sediul Guvernului Japoniei si resedinta imparatului. Tot numele Tokio este dat si uneia dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei, cuprinzand orasul Tokio, cateva zone invecinate si o serie de la sudul orasului.

Tokio a fost cunoscut original sub numele de Edo. El a fost redenumit Tokio dupa cea devenit capitala imperială, în 1868. La începutul erei Meiji, oraşul a avut şi numele de "Tōkei", o pronunţare alternativă pentru aceleaşi caractere ce formează numele Tokio (東京).

După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Tokyo – capitala Japoniei şi cel de-al treilea oraş ca mărime din lume, după New York şi Mexico City – şi-a menţinut rata creşterii industriale şi economice.

ISTORIC

Orasul Tokyo a aparut pentru prima data in istorie in secolul XII, fiind un sat numit Edo, situat in zona unde raul Sumira se varsa in Golful Tokyo; orasul nu a avut o importanta prea mare pana in 1650, cand a fost cucerit de Tokugawa Ieyasu. Pana in secolul 18 Edo devenise un important centru comercial, cultural si politic. In anul 1868 curtea imperiala a fost transferata la Edo si numele orasului a fost schimbat in Tokyo.

Tokyo a fost deseori lovit de cutremure distrugatoare si incendii, dintre care cel mai mare a avut loc in 1923 cand au murit peste 100000 de oameni si au fost distruse peste 200000 de cladiri, cateva parcuri.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial Tokyo a avut pagube majore. Raidurile aeriene dintre noiembrie 1944 si august 1945 au distrus mari parti din oras. Tokyo a fost ocupat de trupele SUA din septembrie 1945 pana in aprilie 1952. Dupa 1954 a urmat o perioada de expansiune rapida si de renovare.

In anul 1964 la Tokyo s-au desfasurat jocurile olimpice de vara, si cu aceasta ocazie au fost facute multe imbunatatiri orasului: au fost construite cateva strazi noi, hoteluri, calea ferata suspendata catre Aeroportul Haneda, precum si facilitatile pentru competitiile sportive.

Din 1970 Tokyo a continuat expansiunea rapida a zonei urbanizate. Totodata, guvernul initiaza proiecte menite sa transforme orasul intr-o metropola internationala.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul Urban si Dezvotarea Durabila Tokyo.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 525 cuvinte
Nr caractere:
19 015 caractere
Marime:
25.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!