Turismul rural, ecologic și cultural în comuna Bran

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Alegerea formei si zonei de turism

Romania este o tara in care se pot intalni toate formele de relief si tipurile de turism, in care frumusetea si misterul imbraca dintre cele mai diverse forme, o tara de care locuitorii ei ar trebui sa constientizeze cat de norocosi sunt ca o au.

Pentru a face o mica descriere, Romania dispune de un bogat si complex potential turistic este alcatuit mai intai dintr-o varietate de forme de relief cum ar fi : izvoare de apa minerala si termala, lacuri folosite pentru agrement, natatie si pescuit sportiv, un valoros fond cinegetic concentrat in paduri de foioase si conifere, peisaje diverse de la cel al crestelor montane dezvoltate la peste 2.000 m la cele de campie, litoral si Delta Dunarii. Istoria poporului roman se reflecta in numeroase marturii materiale si spirituale ce pot fi vazute mai ales in localitati (muzee, monumente, biserici, manastiri, cetati antice si medievale, portul popular, tesuturi, ceramica,etc..), reprezentand un valoros fond de elemente care concentreaza atentia a numerosi vizitatori din toate colturile lumii. Gruparea pe teritoriul Romaniei acestor elemente este rezultatul legaturilor strinse stabilite intre om si natura de-a lungul timpului, fapt ce a condus la dezvoltarea si conturarea de provincii turistice si zone turistice.

De- a lungul timpului am incercat sa decscopar cat mai mult din frumusetile acestei tari, dar se pare ca fiecare coltisor are enigmele lui si nici o viata nu ar fi poate de ajuns sa le cunosc pe toate. Si cum fiecare particica are caracteristicile ei, ar fi foarte greu in a decide care este zona mea de turism preferata, de aceea voi incerca sa descriu doar una din ele, si anume satul turistic Bran, care atrage milioane de turisti prin frumusete,istorie si legenda.

Situat Situat la 25 vkm de Brasov si 190 km de Bucuresti, Bran este deopotriva un loc istoric si legenda.Este poarta de legatura intre transilvania si Valahia, slajuita intr-o parte de Masivul PiatraCraiului, iar de cealalta de masivul Bucegi.

Bran este locul în care se află unul dintre cele mai vizitate castele din Europa - Castelul Dracula - sursa de inspiraţie a celei mai fascinante legende, cea a sângerosului Conte Dracula. Castelul a fost însă construit de locuitorii Braşovului între anii 1377 - 1382 pentru a apăra trecătoarea în faţa invaziilor turceşti.

La începutul secolului al XX-lea a devenit reşedinţa preferată a Reginei Maria de România, căreia locuitorii îi păstrează o profundă recunoştinţă pentru preţuirea de care ei s-au bucurat în anii de glorie ai monarhiei româneşti.

Deşi numele localităţii Bran este legat indisolubil de cel al Castelului Bran, zona este extrem de bogată în atracţii turistice: Cheile Moeciului, Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, Peştera Dâmbovicioara, Cetatea Râşnovului, dar şi Braşovul, împreună cu cetăţile săseşti de la Prejmer şi Harman.

Se pot vizita şi locuri mai îndepărtate: Castelul Peleş din Sinaia, Cetatea medievală Sighişoara, patrimoniu UNESCO, sau Biertan, una din cele mai mari cetăţi săseşti din Transilvania. Poiana Braşov este o zonă tradiţională de schi, dar şi pentru petrecerea vacanţelor de vară. Accesul în Poiana Braşov este facil din Râşnov (9 km).

Bran este, de asemenea, un loc care face concurenţă oraşului prin vilele cochete care s-au construit în ultimii ani. Turismul rural se practică aici de zeci de ani, reprezentând azi o alternativă viabilă la hotelurile mari din Valea Prahovei.

Castelul Bran este un important monument naţional şi punct de reper al turismului din România, datorită atât frumuseţii lui, peisajului, cât şi legendei Contelui Dracula, al cărui spirit bântuie încă aceste locuri străvechi.

Castelul este construit pe o stâncă, într-un punct - cheie din punct de vedere strategic şi adăposteşte Muzeul Bran, ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului.

Sunt expuse colecţii de ceramică, mobilier, arme şi armuri, iar muzeul satului, aflat în curtea castelului, vă invită să porniţi o călătorie prin timp pentru a vedea cum trăiau şi cum se gospodăreau ţăranii care locuiau în culoarul Rucăr-Bran şi să cunoaşteţi tradiţiile şi evenimentele importante din viaţa lor.

Castelul Bran, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură medievală din România, cu funcţii istorice, militare şi economice, este cunoscut de turiştii din întreaga lume drept Castelul lui Dracula.

Majoritatea turiştilor, după ce vizitează Castelul Bran, pleacă dezamăgiţi că nu l-au întâlnit pe Dracula-Vampirul care suge sângele oamenilor, cunoscut din filme şi asociat cu figura domnitorului român Vlad Ţepeş-Dracula.

Contele Dracula – aşa cum este perceput astăzi – constituie rezultatul interferenţei unor fapte istorice reale, intrate în legendă, legate de domnia lui Vlad Ţepeş, al consemnărilor unor cronicari ai vremii, cu intenţia de a-l pune pe marele voievod într-o lumină nefavorabilă.

Domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş (1456-1462; 1476), este cunoscut din numeroase lucrări aparţinând istoricilor români şi străini.

Convins că numai o domnie puternică în interior putea să asigure ordinea în ţară şi să organizeze cu succes apărarea ei de primejdiile externe, acesta a recurs la o domnie autoritară, a impus supuşilor săi cinstea şi hărnicia ca virtuţi, necinstea (hoţia), lenevia şi viclenia erau pedepsite cu asprime prin tragerea în ţeapă, o pedeapsă crudă, dar care poate fi înţeleasă doar în raport cu epoca în care a trăit, o epocă de mare cruzime.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul Rural, Ecologic si Cultural in Comuna Bran.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
9 566 cuvinte
Nr caractere:
45 983 caractere
Marime:
48.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!