Definitie si Concept
* Prin intermediul transporturilor se realizeaza deplasare in spatiu a bunurilor materiale si a persoanelor in vederea satisfacerii nevoilor materiale si spirituale ale membrilor societatii.
* Transporturile constituie o ramura importanta a economiei nationale, menita sa asigure desfasurarea nestingherita a proceselor de productie si legatura organica intre resursele de materie prima, unitatile de prelucrare si de fabricatie si unitatile de distributie a bunurilor materiale pe teritoriul tarii in volumul la timpul si in directiile necesare, dictate de interesele si ritmurile de dezvoltare a economiei nationale.
* Dezvoltarea turismului este strans legata de dezvoltarea transporturilor feroviare. Dintre toate mijloacele de transport, calea ferata a permis, pentru prima data, 'democratizarea' calatoriilor, atat prin posibilitatile tehnice oferite deplasarii comode si rapide a calatorilor, cat si prin tarifele accesibile majoritatii populatiei. Se poate afirma in acest fel ca trenul a fost pionierul serviciilor de transporturi turistice cu caracter de masa.
- Introducere
Turismul international si national in secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX a fost dependent de transportul feroviar. Unele linii de cale ferata au intrat chiar in istoria turismului international, cum ar fi: Trenul albastru Paris-Coasta de Azur, Transsiberianul, Orient Express, anumit elinii din Muntii Elvetiei. Mai tarziu a intervenit concurenta transportului rutier si aerian astfel incat dezvoltarea transportului pe calea ferata s-a mai incetinit, fiind inferioara altor modalitati de transport (datorita faptului ca intre anii 1980-1986 modificarea transportului feroviar a fost de - 13% fata de +40% pentru transportul rutier).
Progresul tehnic s-a resimtit si in domeniul traficului feroviar, care a determinat cresterea vitezei de deplasare a trenurilor, cresterea gradului de confort al calatoriei, extinderea retelei de cai ferate chiar si in zone inaccesibile pana nu de mult. De asemenea, agentiile de voiaj, urmarind tendintele de diversificare a cerintelor consumului turistic, precum si conjunctura economiei mondiale, au marit varietatea aranjamentelor turistice care folosesc trenul ca mijloc de transport pe parcurs extern si intern.
Caile ferate ale fiecarei tari sunt deschise, au legaturi multiple cu caile ferate ale tarilor vecine. De aceea activitatea fiecarei cai ferate este conditionata de existenta unor colaborari si reglementari internationale.
Transformarile profunde si rapide care au avut loc in lumea contemporana au determinat si pe plan feroviar modificari care au impus strangerea relatiilor de colaborare intre diverse administratii ale cailor ferate europene pe linia stabilirii unei strategii comune in ceea ce priveste imbunatatirea prestatiilor, eficienta investitiilor, rationalizarea procesului de transport, orientarea cercetarii stiintifice. In aceasta etapa de colaborare internationala a cailor ferate, concurenta altor mijloace de transport a fost intampinata prin masuri defensive, respectiv prin sporirea eficientei tehnice si operative a exploatarii pe plan national, deci prin sporirea productivitatii infrastructurii si a materialului rulant.
- Avantajele Transportului Feroviar
Independentei aproape totale pe care transportul feroviar o are, in raport cu
- * http://m.ziare.com/vacanta/cai-ferate-cu-totul-speciale-galerie-foto-1254625
- * http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/09/12/recorduri-cea-mai-mare-gara-din-lume-08-04-16
- * http://www.tuktuk.ro/2013/12/cele-mai-frumoase-rute-de-cale-ferata-din-lume
- * Oana Balan- Transport Feroviar
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.