Turismul de Afaceri - Munca sau Leisure

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât si în Uniunea Europeana. Turismul de afaceri – parte componentă a activitatii turistice - este cea mai dinamică formă de turism, detinând circa 20% din totalul călătoriilor internationale si aproape 25% din totalul încasărilor turistice, fiind una din cele mai „pretențioase” și mai „scumpe” activități.

Din datele OMT circa 11 milioane de oameni calatoresc in aceasta forma de turism. Principalele piete pentru acest tip de turism sunt SUA si apoi Europa.

In Romania mai mult de jumatate dintre innoptarile inregistrate de hotelieri sunt reprezentate de business travel. In cazul Capitalei, procentul ajunge la 93%, potrivit statisticilor.

Totodata conform unui studiu al WTTC se asteapta ca turismul de afaceri sa aiba o crestere de 4.9% pana in 2016, fata de anul 2006.

Turismul de afaceri (business) reprezinta o forma de turism cu scopuri comerciale, guvernamentale, educationale dar si de agrement (leisure).

Turismul de afaceri se refera, în sens larg, la calatoriile oamenilor pentru scopuri legate de munca lor, mai exact, de deplasarile în interes oficial, comercial sau de alta natura, participarile la diverse manifestari organizate de întreprinderile economice sau organisme administrative pentru reprezentantii lor.

Desi aceste actiuni presupun desfasurarea unei activitati remunerate, ele sunt asimilate turismulu ideoarece organizarea si realizarea lor implica utilizarea dotarilor turistice de cazare, alimentare, agrement cât si consumul unor servicii specifice furnizate de organizatori de calatorii.

Turismul de afaceri are motivatii si forme de manifestare proprii, inconfundabile. Ca principala motivatie a turismului de afaceri se poate considera si întalnirea cererii cu oferta în cadrul târgurilor si expozitiilor, al întalnirilor de afaceri, a tranzactiilor si negocierilor, în desfasurarea programelor unor misiuni economice, dar si a unor ample actiuni de promovare a unei firme, a unor produse, a unor noutati în diferite domenii cu caracter periodic sau conjugal. Principalele demersuri ale acestei manifestari se finalizeaza cu încheierea unor contracte economice, reciproc avantajoase în cadrul diviziunii internatoionale a muncii, a pietei bunurilor si serviciilor, ca forme ale schimbului de valori si valori de întrebuintare.

II. Scurt istoric al turismului de afaceri

Istoria turismului de afaceri se pierde în negura timpului. Aparitia agriculturii de subzistență în Africa, Asia si Europa, cu mii de ani înaintea erei noastre a dus automat la dezvoltarea schimburilor comerciale ce se realizau la distante din ce în ce mai lungi. De asemenea, dezvoltarea oraselor a generat o nevoie crescută de produse pentru gospodării.

Se poate afirma că primele călătorii de afaceri au fost întreprinse de micii comercianți și de artizani care puteau călători și mii de kilometri pentru a-și desface produsele. Urmează apoi perioada marilor imperii: Egipt, Persia, Grecia si Roma, ce au stimulat cresterea comertului si implicit a călătoriilor de afaceri.

In evul mediu s-a dezvoltat cea mai mare ruta a călătoriilor de afaceri din toate timpurile: Drumul Mătăsii. Chiar dacă denumirea sugerează un singur drum si o singura marfa (matasea), este vorba de o multime de rute ce legau Asia de Europa pe care se transportau o varietate de mărfuri. Toate acestea, au dus la stimularea dezvoltării echipamentelor de cazare si alimentatie necesare călătorilor – servicii de transport cu cămile si ghizi. De asemenea, pe aceasta rută au fost aduse în Europa bunuri si idei: de la praful de pușcă, la cunoștiințe de astrologie si medicină, iar Istanbulul și alte orase au devenit în aceasta perioadă importante centre comerciale, în parte datorită acestui Drum al Matasii.

În perioada 1750 – 1900 călătoriile si turismul de afaceri în Europa s-au dezvoltat din trei mari motive: revolutia industrială (începuta în Anglia si extinsă apoi în majoritatea tarilor europene), apoi dezvoltarea imperiilor epocii moderne si imbunatatirea retelei de drumuri (si foarte important: aparitia căii ferate).

La începutul secolului XX primul loc în turismul de afaceri începe să fie ocupat de Statele Unite. Orasele realizează curând că prin gazduirea unor astfel de evenimente se aduc mari beneficii comunitatii.

În aceasta perioadă se deschid primele birouri pentru organizarea de evenimente si pentru înscrierea oraselor respective ca destinatii pentru turismul de afaceri: Detroit in 1896, Cleveland în 1904, Atlantic City (1908), Denver și St Louis (1909) si Louisville si Los Angeles (1910).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul de Afaceri - Munca sau Leisure.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 156 cuvinte
Nr caractere:
12 109 caractere
Marime:
37.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!