Turism de Afaceri în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Turismul de afaceri: "afacerea" mileniului III

De citiva ani buni, turismul de afaceri a inceput sa fie o componenta bine definita a sociologiei turismului. De tot atitia ani se fac studii, se analizeaza fenomenul, se fac proiecte, se inainteaza teorii.

Turismul de afaceri reprezintă o forma de turism cu scopuri comerciale, guvernamentale sau educaţionale, având partea de agrement (leisure) ca motivaţie secundară. Turismul de afaceri presupune, în general, deplasarea într-o altă localitate, la o distanţă mai mare de 50 de km de localitatea de origine a turistului de afaceri, deplasare determinată strict de o afacere, de un eveniment sau de un scop educaţional. Există mai multe feluri de turism de afaceri: deplasări individuale, deplasări de grup, deplasări cu ocazia unor evenimente (domeniul Meetings, Incentives, Conventions, Exhibitions (MICE)), team building-uri şi deplasari de training.

Avantajele Romaniei pe piata de reuniuni

Daca altii pedalau de mult pe ideea turismului de afaceri, la noi, abia dupa 1989, cind investitori autohtoni si straini au inceput sa dezvolte un climat si un mediu de afaceri prosper, a prins contur fenomenul numit turism de afaceri. Hoteluri, complexe, centre de conferinte, pensiuni etc. au deja inclus in planul lor de activitati si turismul de afaceri. Astazi, aproape ca nu exista oras important sau zona importanta a tarii care sa nu aiba si locatii destinate acestui mod de a face turism. Mari companii, firme cu greutate, grupuri sociale (cercetatori, cursanti etc.) care participa la sesiuni, colocvii, dezbateri, cauta din ce in ce mai mult aceasta forma de a se manifesta. Si este din ce in ce mai evident ca a trecut vremea sedintelor, intilnirilor, consfatuirilor, planurilor, analizelor si dezbaterilor "de birou", locul acestora luindu-l nou-numitul turism de afaceri, cu tot ce comporta el, de la organizarea unei conferinte, alegerea destinatiei, a datei si a locatiei si pina la furnizorii de servicii dedicate reuniunilor (detinatorii de structuri de cazare, furnizorii de transport, companii de catering si restaurante pentru cine festive, cocktail-uri, receptii, pauze de cafea etc., furnizorii de echipamente audio-video si tehnice, traducatori-interpreti de conferinta, materiale de promovare, agentii de publicitate, presa etc.). Pe scurt, Romania se afirma cu tot mai mult succes in ultimii ani in competitia cu locatiile clasice de evenimente, mizind pe o serie de avantaje care o transforma intr-un punct de referinta pentru dezvoltarea acestei industrii in Europa de Est:

l o destinatie inedita, pregatita sa isi impresioneze vizitatorii cu o combinatie unica de valori naturale, culturale si istorice, bine pastrate si etalate cu generozitate si ospitalitate in toate regiunile geografice;

l amplasare ideala in spatiul central-estic al Europei, usor accesibila prin legaturi aeriene cu majoritatea capitalelor lumii;

l stabilitate politica si civila;

l infrastructura dedicata pentru gazduirea de conferinta si expozitii, intr-un proces de modernizare, diversificare si extindere rapida, fara precedent, generind totodata posibilitati de investitii straine sau mixte amortizabile intr-un termen eficient;

l cele mai renumite lanturi hoteliere si companii multinationale, deja prezente in Romania, in strinsa concurenta cu oferta locala a structurilor de cazare la nivel de confort 3 - 5 stele;

l stadiu avansat de implementare a standardelor internationale in industria ospitalitatii;

l specializarea profesionala a tot mai multor companii romanesti care au capacitatea de a prelua integral procesul de organizare al reuniunilor de mare anvergura, putind deveni parteneri de incredere ai oricaror organizatori sau beneficiari din intreaga lume, care vizeaza Romania ca destinatie pentru evenimentele lor.

Utilitatea industriei de reuniuni

PRESTATORI, AUTORITATI, COMUNITATE LOCALA

Organizarea profesionista de conferinte si expozitii reprezinta o componenta a industriei ospitalitatii, generatoare de imagine pozitiva si venituri substantiale pentru fiecare destinatie. Ea poate fi considerata pe drept cuvint ca fiind componenta cea mai eficienta si mai profitabila din turism. De fapt, organizarea de reuniuni reprezinta o industrie in sine, avind activitati comune cu turismul de afaceri (cazare, catering, transferuri si transport local, tururi pre si post congres), dar si activitati specifice: inregistrarea participantilor la congres, inchirierea locatiilor si a spatiilor de conferinta, asigurarea echipamentelor audio-video si a asistentei tehnice necesare, traducatori-interpreti de conferinta, hostess, organizarea programelor sociale adiacente, productia de obiecte si mijloace promotionale personalizate pentru eveniment si tiparirea brosurilor, cataloagelor, mapelor si volumului de lucrari ale conferintei.

Turismul de reuniuni si motivational este un domeniu prin excelenta dinamic la nivelul intregii lumi. In ultimii 15-20 de ani, circulatia turistica mondiala are din ce in ce mai des drept motivatie deplasarea individuala sau de grup in scopul participarii la congrese internationale, expozitii si tirguri specializate, forumuri de afaceri, sesiuni de training si programe de team-building. In acest context, aranjamentele de calatorie in scop profesional si de afaceri presupun o serie intreaga de alte servicii, pe linga cele specifice turismului clasic.

Atragerea de evenimente internationale spre a fi gazduite si organizate in Romania este o directie ce ar trebui urmarita prioritar in preocuparile privind promovarea turismului romanesc. Organizarea profesionista de reuniuni este extrem de benefica, atit pentru imaginea publica a tarii, cit si pentru agentii economici locali implicati in laboriosul proces de organizare a evenimentelor. Rezultatele inseamna venituri, profit, grad sporit de ocupare si utilizare a infrastructurii de reuniuni si cazare, taxe si impozite incasate la bugetul de stat, locuri de munca, dar si un excelent capital de imagine. Este insa necesara, in completarea fireasca a nivelului profesionist ireprosabil al serviciilor dedicate, o perceptie cooperanta si din partea autoritatilor si a administratiei locale pentru stimularea acestor activitati, deosebit de utile pentru intreaga comunitate locala. Ceea ce face din industria organizarii profesioniste de evenimente un domeniu de reala utilitate pentru comunitatea locala dintr-o destinatie data este realitatea financiara deosebit de profitabila a acestui cumul de activitati. Pe linga veniturile directe provenite din organizarea unei reuniuni, ce rasplatesc eforturile si serviciile furnizorilor care vind servicii dedicate pentru acea reuniune, comunitatea locala, guvernul si municipalitatea destinatiei care gazduieste evenimentul beneficiaza, la rindul lor, de o serie de venituri adiacente.

Observații:

Turismul de afaceri in romania, Activitat stiintifica, 2 puncte din examen

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism de Afaceri in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 030 cuvinte
Nr caractere:
30 484 caractere
Marime:
248.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Ionel Marin
Sus!