Satul turistic Hobița

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hobita - sat turistic European

Intre resursele turistice si turism, in calitatea sa de activitate spatiala, exista un raport de interdependenta. Acest raport este cu atat mai intens cu cat calitatea resurselor turistice este mai ridicata, iar valorificarea lor este mai substantiala.

Fara prezenta resurselor turistice nu am putea sa vorbim despre turism, deoarece nu ar fi materia prima ce este utilizata in acest domeniu.

Aceste resurse se regasesc in principal in factorii naturali si cei antropici, care sustin si contribuie la dezvoltarea activitatii turistice in anumite puncte si zone.

Pe langa aceste resurse au aparut in timp elemente de baza tehnico-materiala specifica, ce au contribuit la crearea fluxurilor turistice si care, pe masura dezvoltarii lor, au ajuns in postura de statiuni turistice (balneare sau climaterice).

Baza dezvoltarii turismului rural o constituie satul romanesc.

Pentru ca acesta sa intre in circuitul turistic trebuie sa indeplineasca cateva conditii cum ar fi:

• cadrul natural atragator, cu diferite monumente ale naturii, cu o poluare redusa;

• existenta unor obiective de ordin antropic (puncte muzeistice, statui, monumente istorice, ruine sau cetati, castele, case vechi, monumente de arhitectura populara, etc.);

• traditii culturale, folclorice si ale obiceiurilor traditionale;

• infrastructura minima pentru accesul turistilor, pentru asigurarea unor servicii de cazare, masa, agrement, etc.;

• dotari si amenajari edilitar-gospodaresti.

O varianta a dezvoltarii satului romanesc contemporan o reprezinta satul turistic. Pentru a se incadra in categoria satelor turistice, o localitate rurala trebuie sa indeplineasca, pe langa cele enumerate deja, un set mai mare de conditii, din randul carora putem mentiona:

• existenta unei strategii locale referitoare la valorificarea resurselor turistice existente;

• contributia turismului la bugetul local prin veniturile ce pot fi obtinute din exploatarea turistica a teritoriului;

• sa prezinte potential de dezvoltare in interdependenta cu strategia nationala privind turismul;

• mentinerea specificului local in turism.

Pornind de la adevarul prin care turismul este una din activitatile ce activeaza numai in campul valorilor, a elementelor cu mare grad de originalitate, intelegem ca accentul trebuie sa cada pe valorificarea acelor resurse ce au forta cea mai mare de atractie turistica. Se ajunge astfel la o anumita tipologie a satelor turistice (sate istorice, piscicole, pomicole, etc.) care in final isi pune amprenta pe tipologia formelor de turism ce pot fi practicate in arealul lor.

Aceasta abordare a satului turistic are avantajul eliminarii unor etichete, prin implicarea tuturor factorilor locali in dezvoltarea localitatilor in general, a celor cu caracter turistic in special.

In tara noastra, avand in vedere importanta care se acorda autonomiei locale si in general politicilor locale de dezvoltare, notiunea de “sat turistic” trebuie sa se afle in atentia administratiilor publice locale din mediul rural, ca o modalitate de folosire imediata a resurselor naturale, avand ca tinta sporirea veniturilor cetatenilor si a unei dezvoltari economice a comunitatilor. Pentru aceasta este nevoie ca fiecare localitate rurala, in frunte cu primarul si consilierii locali, sa puna in discutie, daca zona lor poate deveni sau nu “sat turistic”, mai mult, sa aiba initiativa sa invite la dialog specialistii sau alte personalitati interesate in activitatea satului turistic, din tara sau din strainatate si sa aiba in vedere: organizarea turismului, cazarea, standardele, asigurarea produselor, piata turismului rural, calitatea produselor, calitatea serviciilor, agrementul, etc.

Rolul administratiei publice locale, alaturi de reprezentantii forurilor interesate in promovarea turismului rural, trebuie sa fie si acela de a avea capacitatea sa faca propuneri la legislatia actuala, in directia eliminarii lipsurilor, greutatilor, neajunsurilor, care constituie piedici in organizarea in cele mai bune conditii a activitatilor turistice in mediul rural si a prestatiilor acestor servicii, in special.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Satul Turistic Hobita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 406 cuvinte
Nr caractere:
25 942 caractere
Marime:
30.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!