Sărata Monteoru, Județul Buzău

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezarea geografică a Municipiului Buzău

Municipiul Buzău este situat in partea central-estica a Romaniei, in nord-vestul Campiei Buzaului, la o altitudine de 100 metrii, pe malul drept al raului Buzău. Orasul Buzău a fost declarat municipiu in 1968 iar in prezent are aproximativ 145000 locuitori si este resedinta judetului Buzău.Prima mentionare documentara dateaza din 372 intr-o scrisoare a unui invatat grec iar mai tarziu in 1234 este amintit intr-o corespondenta papala. Localitatea apare deja ca targ in anul 1350 iar in 1431 este amintit ca punct vamal intre Moldova si Muntenia. In 1504 aici se infiinteaza Episcopia Buzaului de catre Nifon II, mitropolit de Constantinopol. Viata economica si culturala cunoaste o ascensiune deosebita dupa acest eveniment astfel incat in 1574 localitatea Buzău este mentionata ca oras. Este atacata ulterior de turci in mai multe randuri si cade victima si a rafuielii dintre Vasile Lupu si Matei Basarab insa ulterior Constantin Brancoveanu sprijina reconstructia mai multor edificii. Tot el sprijina scoala de dascali de aici si sustine si tipografia existenta aici.In secolele 19 si 20 orasul cunoaste o dezvoltare economica si culturala deosebita, fiind construite mai multe intreprinderi si constructii de o valoare arhitecturala deosebita, unele din acestea fiind si in prezent considerate ca adevarate bijuterii ale mesterilor din acele epoci.

Istoric

Teritoriul judeţului Buzău, leagănul culturii şi civilizaţiei române, conservă vestigii care atestă existenţa omului în regiune din timpuri imemoriale. Unelte şi arme din oase sau pietre cioplite au fost scoase la lumină în câteva locuri pe teritoriul judeţului, cât şi obiecte ceramice din Neolitic şi Epoca Bronzului aparţinând Culturilor Boian, Gumeşti şi Monteoru. Vestigiile din Epoca Bronzului au fost descoperite în regiunea de dealuri, care împreună cu ruinele campului roman de la Pietroasele şi ale altor câteva aşezări dacice stau mărturie a continuităţii vieţii şi civilizaţiei pe acest teritoriu. Numele Mousaios (Buzău) a fost pentru prima dată menţionat în scris într-o scrisoare a guvernatorului roman din Dobrogea trimisă lui Vasile cel Mare, episcopul de Capadichia, în anul 376 d.Hr. Scrisoarea menţionează existenţa, pe malurile râului Mousaios, a unei aşezări urbane (polis) numită tot Mousaios (Buzău). Documentul se găseşte în Biblioteca Vaticanului.

Turismul

Dotata cu diverse si spectaculoase forme de relief, armonios imbinate pe intreg teritoriu, bucurandu-se de o clima favorabila practicarii turismului in tot cursul anului, inzestrata cu o flora si o fauna bogata, cu numeroase monumente istorice, de arta si de arhitectura, Romania poate satisface prin turismul montan, balnear, de litoral, cultural etc., preferintelor divrselor segmente ale cercetarii turistice interne si interntionale.

Romania ste inzestrata cu variate resurse turistice naturale si antropice, care-i confera o mare disponibilitate pentru turism.In atractiile naturale si istorice se adauga multe din realizarile economice, sociale, edilitare moderne si contemporane de mare interes pentru orice vizitator, iar traditionala ospitalitate a poporului roman este de mult recunoscuta.

Dupa 1998, turismul romanesc s-a inscris in orbita reformei economice, de tranzitie spre economia de piata, concretizata in privatizarea intreprinderilor si unitatilor de turism, descentralizarea si autonomizarea acestora, devenite societati comerciale cu capital de stat, privat sau mixt.

Restructurarea turimului romanesc este un proces profund, in derulare, la desavarsirea caruia participa din plin atat administratia locala de turism, cat si desavarsirea caruia participa din plin atat administratia natioanala de turism, cat si investitorii romani, agentii economici interni, dar si investitorii straini sub forma societatilor mixte.S-a trecut la clasificarea pe stele a unitatilor a unitatilor turistice de cazare si de alimentatie publica, in conformitate cu standardele internationale.

Realitatea actuala a turismului romanesc reclema participarea din ce in ce mai consistent a investitiei de capital strain in acest domeniu, contribuin astfel la valorificarea bogatului potential si la cresterea calitatii intregii activitati de turism di Romania.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sarata Monteoru, Judetul Buzau.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 399 cuvinte
Nr caractere:
36 576 caractere
Marime:
508.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!