Reglementarea activităților în turism - Franța

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Tema abordata: Politici publice/macroeconomice pentru turism, strategii, programe/subprograme nationale pentru turism, masuri si actiuni guvernamentale in turismul din FRANTA
1. CAPITOLUL I – TURISMUL IN FRANTA
2. CAPITOLUL II – ADMINISTRATIA TURISMULUI IN FRANTA
3. CAPITOLUL III – DESCRIEREA POLITICII, STRATEGIEI, PROGRAMELOR SI MASURILOR IN TURISM
4. CONCLUZII SI PROPUNERI – POLITICI, STRATEGII, PROGRAME PENTRU TURISM, BENEFICE PENTRU ROMANIA

Extras din referat:

CAPITOLUL I: TURISMUL IN FRANTA

Franta este si ramane una dintre cele mai importante destinatii ale lumii, datorita diversitatii atractiilor culturale, istorice, culinare sau de divertisment. Cand te gandesti la Franta, ai imaginea Turnului Eiffel, a castelelor de pe Valea Loirei, crestele inzapezite ale Alpilor. Timp de o mie de ani, Franta a dat startul dezvoltarii in Europa, mostenirea acelor timpuri regasindu-se in fiecare zona: catredalele gotice din partea de Nord, bisercile traditionale din Centrul si Vestul Frantei, castelele de pe Valea Loirei, la care se alatura vestigiile altor timpuri apuse: ruinele romane din Sud, pesterile pictate din zona Dordogne. Franta a fost numita „ le deuxičme pays de tout le monde”: a doua tara a fiecaruia dintre noi. Si-a capatat acest renume deoarece ramane una dintre destinatiile despre care s-a vorbit si s-a scris cel mai mult. Este o tara plina de distractii si diversitati de tot felul: culturale, culinare, sensuale etc.

Francezii se considera cei care au creat stilul gotic din arhitectura si ca frumoasele catedrale sunt mostenire in piatra. Incepand cu Evul Mediu, creatorii de palate pana la creatorii de statii de metrou s-au inspirat macar putin din modele nascute in Franta. Monumentele spun povestea unui taram care s-a format, sau care a fost format in timp de catre ridicarea si caderea conducatorilor si imperilor de pe timpurile stravechi, o tara care a fost scena si motivul unor batalii sangeroase. Franta a intrat in noul mileniu ca parte dintr-o Europa mai unita ca niciodata, dar a ramas, si intotdeauna va ramane, de nedescris, neschimbata, frantuzeasca.

Cu siguranta, Franta va satisface toate gusturile, pentru ca a transformat intr-o adevarata arta fiecare actiune a vietii cotidiene: a manca, a bea, a te imbraca, a te plimba sau doar a fi. Tocmai din acest motiv, sezonul estival creste oportunitatile turistice, facand posibila o calatorie perfecta.

Franta este cea mai mare tara din Europa de Vest, avand ca vecini mai importanti Germania, Italia, Spania si Belgia. De asemenea, are iesire atat la Marea Mediterana, cat si la Oceanul Atlantic si la Marea Manecii.

Sezonul propice difera in functie de tipul de turism care doreste a fi practicat. Pentru cei care iubesc turismul litoral, sezonul dedicat inotului dureaza din mai pana in octombrie pe tarmul mediteranean si din iunie pana in septembrie pe litoralul atlantic. In privinta turismului montan, sezonul de ski din Alpi dureaza din decembrie pana in aprilie, in restul anului putand fi efecuate drumetii montane. Turismul cultural poate fi practicat tot timpul anului, iar toamna este recomandat sa se viziteze intinsele podgorii al Frantei.

Capitala Frantei este Parisul, iar orasele importante ale Frantei sunt: Nisa, Marseille, Lyon, Nantes, Grenoble, Toulon, Toulouse, Le Havre.

Franta este tara care detine o notorietate foarte mare in privinta turismului. Aceasta se constituie inr-o destinatie de top, foarte populara.

In sezonul estival, turismul litoral pune monopol pe rivierele franceze. Cea mai cunoscuta este Coasta de Azur, de pe litoralul mediteranean, care atrage milioane de turisti anual. Aici se gasesc statiuni de renume international, ca Nice, Saint Tropez, Cannes, Monte Carlo, Saint Raphaël, Antibes, Menton, Grasse. Tot pe tarmul mediteranean, se gasesc noi sectoare de plaja amanajate sub forma renumitelor “coste” : Côte du Maure, cu statiunile: Le Lavandou, Le Canadel, Hyéres; Côte d’Azur Varois, cuprinde statiunile: Bandol, La Ciotat, Sanary sur Mer, Cassis; Côte d’Ametist, detinand statiuni ca: Narbone, Sčte, Le Cap d’Agde, Gruissan, La Grand Motte, Port Camargue; Côte Vermeille: Port Barcarčs, Canet, Banyuls, Callioure.

Cea mai cunoscuta este Coasta de Argint, care se intinde pe aproximativ 200 de km de la granita cu Spania pana in nordul tarii. Cuprinde statiuni importante, precum: Biaritz, Soulac-sur-Mer, Arcachon, Mimizan. Insa, cea mai mare atractie de aici o constituie dunele de nisip – cele mai mari din Europa, cunoscute sub denumirea de “Lande”. Cea mai inalta este “Duna lui Pilat” (Pyla sur Mer) de 115 m inaltime, dar si statiunea Arcachon, datorita faptului ca detine unul dintre cele mai mari porturi de iahturi din lume. Regiunea Bretaniei este cunoscuta printre iubitorii litoralului cu tarm inalt, cu golfulete, care ofera o priveliste de vis, iar in nord, in zona Normandiei, statiunile cunoscute sunt: Deauville si Trouville.

Franta detine de asemenea o bogatie neasemuita – Alpii, cu cel mai mare varf din intregul lant – Vf. Mont Blanc de 4807 m. Aici s-au dezvoltat primele statiuni montane, fiind primii masivi descoperiti si exploatati, inca din perioada 1765 – 1880. Primele forme de turism dezvoltate aici au fost cel balnear si cel lacustru, pe malul marilor lacuri glaciare de aici. Astfel, acum exista statiunile dedicate turismului lacustru, cum ar fi Evian-les-Bains si Thononne-les-Bains pe malul lacului Geneva, Annecy pe malul lacului omonim, Aix-les-Bains pe malul lacului Bourget. Totusi, monopolul in cadrul turismului montan este detinut de statiunile dedicate practicarii sporturilor de iarna, create in patru generatii, pe loc gol “ex-nihilo”: Chamonix, Maribel, Val d’Isere, Alpes d’Huez, Courchevel, Les Deux Alpes, Tignes, Super Tignes, Morzin-Avoriaz, La Plagne, Les Arcs, Isola, Isola 2000, Flain. Amenajarea acestora este la cel mai inalt nivel, numarul de partii al fiecarei statiuni fiind in general de peste 50 (statiunea La Plagne detine 107 partii), iar al instalatiilor de transport pe cablu fiind de asemenea impresionant (de exemplu, Les Trois Valees detine un numar de 455, iar Chamonix detine 307 instalatii de transport pe cablu). Capacitatea de cazare a unei statiuni din Alpii Francezi ajunge si la 40 000 de locuri.

Turismul cultural are o veche traditie in Franta. Religia a jucat un rol deosebit de important in aceasta tara, fapt oglindit in multitudinea de biserici, catedrale si complexe monahale de aici, printre care cele mai importante sunt: Catedrala Nôtre-Dame din Paris, Catedrala din Chartres, Abatia Saint Denis, Catedrala din Reims, Catedrala Sf. Petru si Pavel din Nantes, Manastirea Mont Saint Michele – toate acestea avand atat importanta isorica, arhitectonica, cat si culturala de renume mondial. Cele mai multe sunt construite in stilul gotic, aici fiind considerat leaganul acestui stil arhitectonic. Castelele si palatele constituie un alt punct de atractie al turismului din Franta. Valea Loarei este renumita pentru frumoasele sala castele: Blois, Amboise, Chianon, Talcy, Castelul Chenonceau, Castelul Ancenis, Château de la Huardičre, Castelul Saint-Maurice, Castelul Saumur, Castelul Serrant, Castelul Sully-sur-Loire. Dar aceste tipuri de edificii culturale se regasesc pe tot cuprinsul tarii, in Normandia, in Bretania, in Alsacia sau in marile orase care au avut functie politica. Foarte cunoscut este si Versailles-ul, impresionant prin grandoare, lux, rafinament. O alta categorie de obiective destinate turismului cultural o reprezinta pesterile cultice din perioada Paleoliticului: Tuc d’Audoubert, Les Trois Frčres, Cabrerets, Cougnag, Font de Gaume, Les Combarelles, Rouffignac.

Parisul este un pilon important al turismului cultural din aceasta tara, printre cele mai cunoscute obiective numarandu-se: Turnul Eiffel, Palatul Operei, Catedrala Notre-Dame.

O atractie inedita a Frantei o reprezinta Podul Millau, cel mai inalt pod rutier din lume. Foarte important pentru istoria Frantei este si Monumentul Girondinilor din Bordeaux.

Turismul de sanatate se axeaza pe resursele hidrominerale si climaterice ale Frantei. Detine ape oligominerale compleze la Evian, ape carbogazoase la Vicky, ape sulfuroase la Aix-les-Bains. Statiunile balneare dezvoltate pe baza acestor resurse sunt: Aix-les-Bains, Vicky, Bride-les-Bains (specializata in tratarea obezitatii), Molit-les-Bains (pentru recuperare si intretinerea conditiei fizice), Divonne-les-Bains, Briançon.

CAPITOLUL II : ADMINISTRATIA TURISMULUI IN FRANTA

Turism receptor – 74,2 milioane turiști

Turism emițător – 1 milion turiști

Biroul national francez de turism este însărcinat cu promovarea turistică a țarii, care a fost înființat în 1987.

Pe data de 1 mai 2009 ,,Atout France” devine structura însarcinată cu administrarea și reglementarea tuturor activităților ce țin de turismul în Franța .

Noile programe de promovare turistică au ca obiectiv atragerea turiștilor străini ce provin din țări precum Rusia, Brazilia, China, Korea de Sud , India și Mexic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reglementarea Activitatilor in Turism - Franta.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 493 cuvinte
Nr caractere:
25 587 caractere
Marime:
82.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Diana Foris
Sus!